Guvernul Oreșearski a câștigat, se pare prima rundă în partida cu opoziția de dreaptă și cu protestatarii. Majoritatea parlamentară, compusă din Partidul socialist (fost comunist) și din Mișcarea pentru drepturi și libertăți – partidul etnicilor turci și al musulmanilor, și-a impus poziția cu privire la actualizarea bugetului nu fără ajutorul ascuns al ultranaționaliștilor.
Foarte tensionate au fost dezbaterile în cea de a doua lectură. Opoziția a criticat intenția guvernului de a contracta pe piața externă un împrumut în valoare de 500 de milioane de euro. Deficitul va fi majorat pînă la 2%. Oreșearski promite menținerea datoriei de stat sub 18% din PIB – a doua cea mai mică în cadrul UE după Estonia - cu 10%. Stabilitatea financiară de invidiat în condițiile crizei se datorează însă consiliului monetar introdus în 1997 la propunerea FMI.
Ex-premierul Borisov și-a enervat oponenții cu acuzația că „pregătesc furtul celor 500 de milioane de euro”. Socialiștii și etnicii turci au răspuns amintind că în perioada guvernării sale Borisov a contractat anual sau a scos din rezerva fiscală căte 1,2 miliarde euro pe an.
Protestatarii și noul bloc reformator de dreaptă, au organizat dezbateri publice în piața parlamentului. Intensitatea protestelor însă scade într-un mod simțitor întrucât bulgarii se duc la mare.
Protestatarii nu mai condiționează dialogul cu Oreșearski de anunțarea datei alegerilor anticipate. Ex-premierul Borisov a acceptat pentru prima dată posibilitatea organizării alegerilor în mai 2014, concomitent cu cele europene.
Președintele Rosen Plevneliev, care a intrat într-un conflict tacit cu guvernanții, își va putea impune veto-ul asupră actualizarii bugetului. Acesta va putea fi respins cu simplă majoritate. Atunci însă va fi nevoie de 121 de voturi. Cel puțin de un deputat din „Ataka” va trebui să voteze în favoarea actualizării. În acest mod se va demonstra că ultranaționaliștii fac parte din tabara guvernanților provocând reacții negative interne și externe.