Linkuri accesibilitate

Calea Ferată a Moldovei: director nou, probleme vechi


Autoritățile moldovene spun că nu ştiu dacă proaspătul director Andrei Domaşcan ar fi lucrat pentru compania transnistreană Sheriff.


Ministerul Transporturilor a anunțat astăzi că a numit un director nou la una dintre cele mai mari întreprinderi de stat, Calea Ferată a Moldovei. Fostul șef, Vitalie Strună, cunoscut pentru modernizarea trenurilor moldovene la o uzină românească a fost demis cu două luni în urmă, după eliminarea de la guvernare a liberalilor lui Mihai Ghimpu, care controlau transporturile. Despre proaspătul director al Căii Ferate presa a scris că a lucrat pentru controversata companie transnistreană Sheriff, dar autoritățile moldovene spun că nu știu nimic despre asta, după cum vom auzi în relatarea Allei Ceapai.

Viceministrul transporturilor Vladimir Cebotari a declarat pentru Europa Liberă că ministerul a acceptat propunerea Consiliului de Administrare a întreprinderii Calea Ferată de a-l numi în funcţia de director al întreprinderii pe Andrei Domaşcan. Presa moldovenească a scris că Andrei Domaşcan, în perioada 2005-2012, a făcut parte din conducerea unor întreprinderi din cadrul grupului Sheriff din regiunea transnistreană, ocupând şi funcţia de director general adjunct al acestui gigant. Viceministrul
Vladimir Cebotari nu a putut să ne confirme aceste detalii:

„Nu ştiu dacă făcea parte din grupul Shriff de la Tiraspol. Noi ştim că dumnealui are studii tehnice superioare. Are o experienţă bogată în mai multe poziţii de administrare în mai multe companii. Ultima activitate de muncă era chiar aici, în Chişinău, la companii private. Dumnealui a prezentat cea mai clară viziune referitor la ceea ce se întâmplă la Calea Ferată şi măsurile care urmează să fie întreprinse. Din câte noi am văzut dumnealui posedă şi informaţii despre situaţia pe interior la întreprinderea Calea Ferată.”

La concursul pentru ocuparea funcţiei vacante de director general al întreprinderii au participat alte două candidaturi, Vasile Pogor, şeful gării Bălţi-Slobozia şi Natalia Lipskaia, expertă în domeniul transportului şi logisticii. Citată de kommersant.md, Natalia Lipskaia a declarat că va contesta în instanţă felul în care s-a desfăşurat concursul, la părerea sa, cu multe încălcări de procedură. Viceministrul Cebotari spune că nu ar deţine asemenea informaţii despre încălcări în desfăşurarea concursului.

Care este sarcina prioritară a viitorului director? Ducerea până la bun sfârşit a restructurării întreprinderii Calea Ferată, despre care se vorbeşte de mai mulţi ani, spune viceministrul Cebotari:

„În primul rând este vorba despre o reorganizare a tuturor activităţilor Căilor ferate, începând cu organigrama şi terminând cu procesele tehnologice care sunt astăzi divizate pe acele trei tipuri de activităţi, despre care se tot vorbeşte din 2007, dar în realitate nu au fost până acum divizate. În al doilea rând, este vorba despre modernizarea parcului materialului rulant care există, reabilitarea infrastructurii care este într-o stare aproape inoperabilă pe unele sectoare.”

Actualul director interimar al Întreprinderii, Serghei Tomşa, spune că situaţia la Calea Ferată este una dezastruoasă, iar noul director va trebui să depună eforturi considerabile pentru a o menţine pe linia de plutire cel puţin:

„Problemele sunt cele care au fost. Este uzura suprastructurii. Este uzură sporită a vagoanelor de pasageri, a vagoanelor marfare, locomotivelor de tracţiune şi de manevră, adică de tot ce ţine de organizarea lucrului la căile ferate.”

Funcţia de director al întreprinderii Calea Ferată a devenit vacantă la 20 iunie, după ce noul ministrul al transporturilor Vasile Botnari l-a demis pe fostul manager al întreprinderii Vitalie Strună, despre care se spune ca ar fi direcţionat comanda modernizării a patru locomotive de tip Diesel către o companie românească la care Strună activase anterior.

Unul din criticii acerbi, fostul director al întreprinderii şi actualul deputat comunist Miron Găgăuz, declara în repetate rânduri că Vitalie Strună împreună cu ex-ministrul transporturilor Anatol Şalaru şi-ar fi propus să falimenteze întreprinderea. Solicitat de Europa Liberă, Miron Găgăuz a lăsat să se înţeleagă că susţine această schimbare de cadre la vârful întreprinderii pentru că astfel s-ar mari şansele de reformare a acestei întreprinderii de stat.
Previous Next

XS
SM
MD
LG