Linkuri accesibilitate

Îl va păzi sau nu în continuare statul pe fostul președinte al Moldovei Vladimir Voronin?


Cum a ajuns la public informația că șeful PCRM a cerut prelungirea protecției sale plătită de la buget.




Protecţia de care beneficiază un fost preşedinte în statul pe care l-a condus este o informaţie secretă. În Republica Moldova presa a mediatizat însă pe larg săptămâna trecută un astfel de subiect, vizându-l pe fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin. Voronin i-ar fi cerut actualului şef de stat să-l lase în continuare sub protecţia gărzilor de corp plătite din buget, iar cineva a avut grijă ca demersul acestuia să apară în presă. Un expert de la Chişinău, Sergiu Ostaf, ne-a explicat însă de ce astfel de informaţii nu îşi au loc în discuţiile publice.

Sergiu Ostaf, care e preşedintele Centrului de resurse juridice pentru drepturile omului CREDO, crede că subiectul secret i-a fost mai degrabă plasat presei. Fie de către comunişti, într-o încercare de a se victimiza şi capta atenţia publică, fie de către actualele autorităţi, care ar fi vrut să arunce o umbră nefavorabilă asupra lui Voronin - lider al opoziţiei care se bucură încă, împreună cu partidul său, de popularitate.

Oricare ar fi fost sursa, informaţia a provocat o discuţie contraproductivă, este de părere expertul, pentru că protecţia foştilor demnitari este o chestiune de imagine a statului şi soluţiile trebuie să fie prudente, profesioniste şi secrete, aşa cum le califică legea:

„În orice stat există un sistem de protecţie a foştilor demnitari de prim rang. Pentru că ei, chiar fiind şi foşti conducători, sunt asociaţi în continuare cu funcţionarea statului. Acum imaginaţi-vă că fostul demnitar este obiectul unor riscuri din partea actorilor din afara ţării. Riscurile acestea imediat vor fi proiectate şi asupra percepţiei securităţii statului, asupra cetăţenilor, a statului în general.”

Şi deputatul comunist, Artur Reşetnicov, căruia i-am solicitat o reacţie la publicaţiile din presă, a insistat pe caracterul secret al acestui gen de informaţie. Fostul şef al securităţii din vremea guvernării comuniste crede totuşi că divulgarea s-ar fi produs în scop de manipulare:

„S-a încercat manipularea opiniei publice, inclusiv prin impunerea unor concluzii greşite. Demersul legal a fost adresat la începutul lunii iulie. De ce tocmai la sfârşit de august s-a intoxicat opinia publică cu astfel de informaţii? Se încearcă de a sustrage atenţia de la problemele grave pe care le au actualele autorităţi.”

Un alt motiv din care comuniştii cred că pe faţă ar fi o campanie anti-Voronin şi anti-opoziţie este faptul că ştirea despre demersul grupului parlamentar al comuniştilor de a prelungi paza de stat gratuită a liderului lor a fost pusă în context cu precizarea că în 2001, tocmai guvernarea comunistă ar fi modificat legea astfel încât gărzile de corp, atribuite până atunci foştilor preşedinţi pentru toată viaţa, să nu li se retragă la patru ani de la expirarea mandatului doar dacă securitatea le-ar fi ameninţată. Din nou Artur Reşetnicov:

„Legislaţia este flexibilă. Noi am perfecţionat-o şi am sporit garanţiile pe care trebuie să le aibă foştii şefi de stat. Niciodată nu am susţinut campanii împotriva ex-preşedinţilor Lucinschi sau Snegur. Ceea ce se întâmplă astăzi însă e o campanie împotriva fostului preşedinte Vladimir Voronin.”

Solicitat de Europa Liberă, Vlad Ţurcanu, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Timofti, ne-a spus că şeful statului nu a decis încă cum va răspunde demersului opoziţiei:

„Argumentele care vin din partea doamnei Postoico, preşedinta fracţiunii parlamentare a PCRM din parlament, se referă la faptul că domnul Voronin este, citez, o persoană politică activă şi că face parte din categoria demnitarilor cu o poziţie civică activă, citez din nou, cu toate riscurile care reies din asta. În cursul acestei săptămâni preşedintele va lua o decizie în acest sens, pentru că în prealabil a consultat serviciile speciale ale statului care ar urma să se pronunţe asupra oportunităţii prelungirii acestui termen.”

Purtătorul de cuvânt prezidenţial a reiterat însă că demersul opoziţiei va fi examinat în mod rațional, nu politic.

Publicistul Dumitru Ciubaşenco a lansat astăzi observaţia acida că Voronin, care avea pretenţia să iniţieze doborârea puterii pe cale revoluţionară, a ajuns sa îi ceară o favoare preşedintelui pe care până acum l-a contestat în mod sfidător.
Previous Next

XS
SM
MD
LG