Linkuri accesibilitate

Moldova va propune schimbarea radicală a sistemului de control a calităţii în comerţul bilateral cu Federaţia Rusă


Vinuri moldovenești expuse într-un magazin din Kaliningrad
Vinuri moldovenești expuse într-un magazin din Kaliningrad

Iurie Leancă: „am stabilit astăzi că trebuie să identificăm toate căile ca cerinţele de calitate şi de inofensivitate pentru accesul pe piaţa rusă a produselor vinicole moldoveneşti să fie asigurat.”



La nivelul autorităţilor Moldovei, decizia Serviciului fito-sanitar de la Moscova este vazuta drept o decizie „regretabilă”, în timp ce preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, a caracterizat-o drept „necreştină, nefrăţească şi neprietenoasă”. Mai multe despre reactiile Moldovei, de la Valentina Ursu.

Regretabilă şi neîntemeiată, astfel a calificat premierul Iurie Leancă, în debutul şedinţei de guvern, interdicţia impusă Moldovei de către Rusia privind băuturile alcoolice importate:

„Analizăm cu multă minuţiozitate şi argumentele partenerilor noştri de la Moscova, e clar că este vorba strict doar de calitatea produselor. Noi vom face tot ce ne stă în puteri pentru a găsi eventual soluţii pentru problemele indicate. Dar, iarăşi, trebuie să ne clarificăm foarte bine în ce măsură aceste elemente indicate constituie probleme reale sau nu constituie probleme reale. Dar vom face tot ce e posibil ca să continuăm să îmbunătăţim sistemul de calitate. Şi, de altfel, astfel de probleme nu există în legăturile comerciale cu partenerii noştri europeni.

Tot ce ne dorim noi, în relaţiile economice şi comerciale pe care le avem cu alte ţări, inclusiv cu Federaţia Rusă, e să avem o previzibilitate, astfel încât să ne ajute toţi partenerii, dar, în primul rând, noi să ne ajutăm ca economia moldovenească să crească. Ceea ce am stabilit noi astăzi este că trebuie să identificăm toate căile ca cerinţele de calitate şi de inofensivitate pentru accesul pe piaţa rusă a produselor vinicole moldoveneşti să fie asigurat, astfel încât să se ţină cont de prevederile şi normele Acordului de Liber Schimb în cadrul CSI-ului care se bazează pe reglementările Organizaţiei Mondiale a Comerţului, organizaţie din care fac parte ambele ţări.”

Ministrul Economiei, Valeriu Lazăr a anunţat, imediat după şedinţa executivului, că Moscova a acceptat propunerea Republicii Moldova de a purta consultări pe marginea interdicţiei asupra vinurilor moldoveneşti. Ministrul Economiei a insistat că nu vrea să le spună acestor interdicţii embargou:

„Suntem ţări membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului. Ţările membre au dreptul, când există temeiuri obiective, să instituie anumite restricţii cantitative. Eu nu vreau special să utilizez noţiunea de embargou, dar, în asemenea cazuri, de regulă, se fac consultări până se epuizează orice altă posibilitate de dialog şi doar atunci se intervine în forţă, dar chiar şi în asemenea situaţii, părţile se aşează, negociază, discută, încearcă să clarifice ce s-a întâmplat şi de ce s-a întâmplat.

Cred că noi deja am reuşit să restabilim acest dialog, fiindcă acum tot ce se întâmplă primeşte din start o notă geopolitică. Sunt situaţii de lucru, trebuie discutate. Atunci când eu voi vedea că vorbim de altceva, vă voi spune. Deocamdată eu nu văd existenţa premiselor ca să mă apuc să fac declaraţii tari: e aşa sau nu. Nu suntem noi prima, nici ultima ţară care are discuţii de genul acesta.

Ţări foarte solide care sunt departe, să zic aşa, de Parteneriatul Estic, au probleme similare. Şi Turcia are probleme, şi Spania, şi ţări mai îndepărtate de Federaţia Rusă. De aceea eu zic să lăsăm la o parte deocamdată, cel puţin, aprecierile, să mergem să discutăm şi să încercăm să definim pentru început problema, după care să venim şi cu soluţii.

Noi vom propune schimbarea radicală a sistemului de control a calităţii în comerţul bilateral cu Federaţia Rusă, trebuia să o facem de mult, ca să-l aducem în corespundere cu cele mai bune practici internaţionale, fiindcă am impresia că acesta este puţin depăşit. De aceea avem ce discuta cu partenerii ruşi.”

Pentru consultări la Moscova urmează să se deplaseze un grup de experţi care vor clarifica esenţa problemei. Iar în cadrul şedinţei cabinetului de miniştri de astăzi a fost aprobată şi hotărârea cu privire la instituirea Oficiului Naţional al Viei şi Vinului. Prim-ministrul Iurie Leancă a spus că instituirea acestui oficiu înseamnă promovarea vinurilor pe pieţe noi, mai ales, în contextul acestui embargou impus de Federaţia Rusă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG