Despre lupta împotriva corupţiei premierul Iurie Leancă a spus că este un cancer care pune la îndoială securitatea naţională a ţării în diverse domenii: economie, educaţie, sănătate, justiţie şi administraţie. Dar, aşa cum sugerează şeful executivului, lupta cu corupţia nu se câştigă imediat, mai degrabă, pas cu pas, instituţie cu instituţie, prin reducerea şi eliminarea focarelor de corupţie: cozi le ghişee, reguli ambigue în legislaţie, proceduri extrem de complicate şi inutile.
Despre întrevederea sa cu Evgheni Şevciuk, programată luni, la Tiraspol, premierul Iurie Leancă spune că este una foarte importantă:
„Intenţionez să pun în discuţie mai multe probleme, începând cu situaţia în Zona de Securitate şi să facem aşa, încât să evităm orice posibile provocări şi acţiuni unilaterale, să discutăm, încă o dată, despre libertatea circulaţiei pentru locuitori, pentru unităţile de transport, pentru mărfuri, să discutăm despre cooperarea dintre instituţiile de menţinere a ordinii publice şi combaterii criminalităţii. Sper să reuşim să găsim timp să discutăm şi despre problema şcolilor noastre, să mai explicăm, încă o dată, ce obiective urmăm, atunci când discutăm despre controlul fluxului migraţional.
Deci subiecte sunt suficiente şi, bineînţeles că, voi încerca să-l conving pe domnul Şevciuk că a venit timpul să ne axăm nu doar pe problemele din aşa-zisul Coşul I şi Coşul II, dar să încercăm, cel puţin, să creionăm o perspectivă clară şi nu foarte îndelungată, când am putea trece la discuţii pe aşa-zisul Coş III, ceea ce înseamnă statutul regiunii în componenţa Republicii Moldova. Dar să vedem unde vom ajunge după această discuţie. Încă o dată, cel mai important este că întrevederea va avea loc”.
Solicitat de Europa Liberă să spună de ce se mai face simţită lipsa dialogului dintre guvernare şi opoziţie, Iurie Leancă a declarat:
„Rolul opoziţiei, într-un stat democratic, este unul foarte mare. Sper că aţi reţinut îndemnul meu, pe care l-am făcut şi cu ocazia învestirii acestui guvern, dar şi cu alte prilejuri, îndemn către opoziţie de a se comporta ca o forţă critică, dar una care se vrea angajată în serviciul cetăţeanului, una care este gata să vină cu soluţii, soluţii pe care guvernarea şi guvernul cu maximă responsabilitate va fi gata să le examineze şi acolo unde vom constata elemente pozitive, benefice pentru societate, benefice pentru cetăţeni, am asigurat opoziţia că, în momentul în care ar dat dovadă de astfel de atitudine, am fi mai mult decât interesaţi să stabilim o conlucrare civilizată şi aşa cum se întâmplă în ţările cu democraţie avansată.
Din păcate, opoziţia a preferat să ignore aceste invitaţii din partea guvernului, s-a axat pe alte obiective, uneori greu, absolut greu de înţeles şi pot să vă dau doar un simplu exemplu, cel care ţine de embargoul asupra vinurilor moldoveneşti pe piaţa Federaţiei Ruse. Am avut aşa o senzaţie ciudată că opoziţia, de fapt, triumfa că, iată, această decizie a fost luată. Şi, în mod special, e vorba de un partid care s-a aflat la guvernare, în anii 2005-2006-2007, a trecut prin sancţiuni mult mai dure decât noi, în acea perioadă şi iată vine cu o atitudine absolut greu de înţeles şi absolut greu de justificat. Şi nu e unicul exemplu unde constatăm această atitudine.
Nu mai vorbesc de faptul că există şi practică europeană: pe plan intern, opoziţia critică guvernarea, dar argumentat, iar pe plan extern vorbeşte şi promovează interesele naţionale.
Ieri îmi povestea preşedintele Adunării Generale a Consiliului Europei surprinderea şi atitudinea greu de înţeles a opoziţiei, atunci când critică nemilos, dar deseori fără nicun fel de motive nu doar acasă, dar şi în afara ţării, în cadrul diverselor foruri internaţionale.
Dar, încă o dată: niciodată nu e târziu, astfel încât, dacă opoziţia comunistă totuşi are grijă pentru interesul ţării, pentru necesităţile şi nevoile cetăţenilor din Republica Moldova, reiterez deschiderea şi interesul guvernului de a fi angajat într-un dialog civilizat, constructiv, axat pe probleme concrete.”
Cât prieşte accelerarea parcursului european, Iurie Leancă a spus că executivul şi-a pus două sarcini: să finalizeze negocierile pe Acordul de Asociere care include şi Acordul de Liber Schimb, iar acestea vor rămâne o prioritate. Despre liberalizarea regimului de vize, premierul a declarat că anularea regimului de vize ar trebui să se întâmple până la expirarea mandatului Comisiei Europene, adică în 2014. După 100 de zile de guvernare, premierul a recunoscut că nu a reuşit tot ce şi-a propus.
Amintim că Iurie Leancă a fost propus în funcţia de prim-ministru de către liberal-democraţi, candidatura lui fiind susţinută de 58 de parlamentari.