Linkuri accesibilitate

De ce poliţia n-a asigurat protecţia membrilor Familiei Regale


Inspectoratul de Poliţie a declarat, post factum, că va verifica legalitatea protestului şi a acţiunilor reprezentanţilor organizaţiei „Moldovenii”.


Ministerul Afacerilor Interne a fost criticat în presă şi pe reţele de socializare pentru lipsa de reacţie în timpul protestului de ieri, din preajma statuii lui Ştefan cel Mare, unde câţiva activişti ai organizaţiei „Moldovenii” au încercat să zădărnicească ceremonia de depunere a coroanei de flori de către Principesa Margareta şi principele Radu. Inactivitatea poliţiei a fost calificată drept „inexplicabilă” din moment ce Monumentul e amplasat în Parcul Central al capitalei, unde zilnic patrulează zeci de poliţişti. Mai multe de la Diana Răileanu:


Membrii organizaţiei „Moldovenii” care au huiduit marţi membrii Familiei Regale, au încălcat mai degrabă norma bunului simţ, decât cea a ordinii publice, e de părere ziaristul şi activistul Oleg Brega, cunoscut pentru proteste desfăşurate în locuri publice:

„Că nu era poliţia acolo, care eventual să facă culoar pentru perechea princiară cu coroana în faţa Monumentului, e problema Guvernării. Altfel, manifestanţii s-au exprimat paşnic, liber, zgomotos, ceea ce e apărat de Constituţie, de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Că poate moral nu e acceptabil, e pe răspunderea lor.”

Europa Liberă: Ce spune legea, există locuri, să zic aşa, mai protejate?

Oleg Brega: „Nu. Legea veche, de pe timpul comuniştilor, prevedea interdicţii de 50 de metri de la misiuni diplomatice, de la Ministere, Guvern, 25 de metri de la alte locuri protejate. Dar acum, Legea nr 26. din 2008, intrată în vigoare la 22 aprilie, nu limitează nici într-un fel circulaţia manifestanţilor şi protestul lor. Deci, până la 50 de oameni, orice cetăţean, oriunde, oricând, poate protesta paşnic fără să îngrădească circulaţia şi accesul în incinte.”

Cum statuia lui Ştefan cel Mare nu se află într-o incintă ci într-un spaţiu public, protestul activiştilor nu a încălcat buchea legii, conchide Oleg Brega.

Comentând acuzaţiile mai multor bloggeri şi lideri de opinie de la Chişinău care consideră că poliţia ar fi dat dovadă de iresponsabilitate pentru că nu a asigurat securitatea cuplului princiar în preajma statuii lui Ştefan cel Mare, reprezentanţii Inspectoratului Naţional de Patrulare s-au apărat spunând că poliţia a fost informată că vizita este una privată şi că organizatorii n-au cerut escortă permanentă.

Într-un comentariu la acest subiect de pe Bloguvern – un site ce şi-a propus să explice pe înţelesul omului simplu politicile statului - autorii observă că în cazul unei vizite oficiale intră în vigoare protocoalele de securitate iniţiate şi gestionate de Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat. Astfel se explică, de exemplu, de ce în timpul vizitei Patriarhului Kiril la Chişinău, de la începutul lunii septembrie, accesul protestatarilor în preajma statuii lui Ştefan cel Mare a fost îngrădit.

Chiar şi aşa, e de părere fostul viceministru de Interne, Ghenadie Cosovan, poliţiştii ar fi trebuit să însoţească cuplul princiar, dând astfel dovadă de perspicacitate:

„În zona respectivă, din câte ţin eu minte de pe vremea când eram viceministru, erau amplasate peste 12 echipe mobile şi poliţiştii în câteva minute puteau să se concentreze în locul respectiv şi să asigure ordinea publică. Mai mult ca atât, în zona respectivă este amplasat chiar şi un sector de poliţie. În cazul respectiv poliţia nu mai trebuia să aştepte invitaţia cuiva, trebuia să intervină şi să asigure ordinea publică. Era vorba de un grup mic de manifestanţi, câţiva poliţişti ar fi putut să asigure ordinea publică în preajma monumentului lui Ştefan cel Mare.”

Post factum, Inspectoratul Municipal de Poliţie s-a autosesizat, declarând prin purtătorul său de cuvânt, Adrian Jovmir, că angajaţii instituţiei adună probe pe care să le ofere procurorilor, care la rândul lor vor decide dacă manifestanţii au încălcat sau nu legea perturbând buna desfăşurare a ceremoniei de depunere a coroanei de flori la statuia lui Ştefan cel Mare de către Principesa Margareta şi principele Radu:

„După ce au apărut acele secvenţe, s-a înregistrat un material la Inspectorat în cadrul căruia s-a iniţiat procedura de acumulare a materialelor în vederea stabilirii circumstanţelor în ceea ce ţine de legalitatea acţiunilor acestui grup de persoane, care într-un mod sau altul au protestat. Urmează procurorii să dea o apreciere legală fie din punctul de vedere al Codului Penal, fie din punctul de vedere al Codului Contravenţional.”

Lideri de opinie discută şi despre posibila impresie proastă pe care ar fi produs-o incidentul de marţi în ochii cuplului princiar. Cei mai mulţi înclină să creadă că autorităţile mai degrabă s-au discreditat în ochii propriilor cetăţeni, pentru că nu au ştiut să evite cu eleganţă o situaţie jenantă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG