Linkuri accesibilitate

Marea problemă a partidelor politice... alianțele de catifea


Igor Boțan
Igor Boțan

Igor Boțan: „cum spune domnul Voronin, scopul acestei largi coaliţii ar fi îndreptarea R. Moldova în albia Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan.”

Liderul comuniștilor moldoveni, Vladimir Voronin a făcut un apel la întreaga opoziţie de stânga din Moldova de a se constitui într-un bloc care să colaboreze împreună pentru îndepărtarea de la putere a actualei puteri pro-occidentale, considerată de comunişti drept coruptă. Cu cuvintele lui Vladimir Voronin, „toţi cei care nu sunt împotriva noastră sunt cu noi”… Vasile Botnaru a stat de vorba cu analistul de la Chişinău, Igor Boţan, despre aceasta nouă abordare a liderului comuniştilor moldoveni.

Igor Boţan: „Paradigma „revoluţie de catifea” şi-a arătat inconsistenţa, de aceea, a fost schimbată, cu prilejul acestei aniversări a 20 de ani de la reconstituirea Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: Dar au mai fost tentative de a uni împreună stânga.

Igor Boţan: „Tentativa precedentă, din 2002-2003, a avut loc într-un context cu totul diferit. Atunci Partidul Comuniştilor se afla la guvernare, iar Partidul Democrat, condus de Dumitru Diacov, un partid de opoziţie, încerca să influenţeze Partidul Comuniştilor, să-l facă să accepte doctrina social-democrată, să adere la Internaţionala Socialistă, lucru care, până la urmă, a eşuat.

La 30 noiembrie 2002, a fost convocată o conferinţă internaţională la Chişinău, cu suportul Fundaţiei franceze Jean Jaurès, la care au participat reprezentanţii Partidului Comuniştilor. Câteva luni mai târziu, în februarie 2003, a fost declarată această coaliţie largă de stânga, care îşi propunea un scop de modernizare a Republicii Moldova. Dar Vladimir Voronin, peste ceva timp, a renunţat la această idee şi Partidul Comuniştilor a aderat la stânga europeană care are o reprezentare de aproximativ 3-4%, la nivel european.”

Europa Liberă: Era firesc cumva acel comportament, în timpul guvernării, dar şi după, când deja era un partid de opoziţie, comuniştii adoptaseră un tratament destul de arogant la adresa potenţialilor sateliţi. Un Victor Şelin sau un Victor Stepaniuc de ce s-ar simţi acuma mai respectat şi mai util?

Igor Boţan: „Probabil, domnul Voronin consideră că şi domnul Şelin, şi domnul Stepaniuc şi, probabil, domnul Dodon trebuie să se simtă onoraţi că Partidul Comuniştilor acceptă să le ofere această invitaţie de a forma un front de stânga foarte larg.”

Europa Liberă: Doar pentru doborârea guvernului, nu şi pe viitor?

Igor Boţan: „Probabil, şi pentru viitor. Aşa cum spune domnul Vladimir Voronin, scopul acestei largi coaliţii ar fi îndreptarea Republicii Moldova în albia Uniunii Vamale Rusia-Belarus-Kazahstan.”

Europa Liberă: Deci acesta e punctul de convergenţă, pe care se va construi stânga aceasta unificată?

Igor Boţan: „Da, absolut. Nu există altă idee care ar putea să justifice această adresare a domnului Voronin. Chiar dacă formează o alianţă de partide, oricum cetăţeanul simplu, cu viziuni şi cu simpatii pro-ruseşti, va vota masiv Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Deci comuniştii fac apelul, pur şi simplu, spun: cine nu e cu noi, e împotriva noastră, şi e împotriva electoratului.

Igor Boţan: „Da, absolut corect. Şi scapă de criticile acestor eventuali parteneri care întotdeauna invocau faptul de inflexibilitate şi de exclusivism al Partidului Comuniştilor.”

Europa Liberă: Ce fac cei de dreapta care sunt nemulţumiţi de guvernare? Ei ce pol de atracţie au acuma?

Igor Boţan: „Ei au polul de atracţie a aşa-zisei forţe a treia şi această forţă a treia vrea să facă diferenţa dintre actuala guvernare şi dintre Partidul Comuniştilor.”

Europa Liberă: Vorbim despre partidul lui Nicolae Chirtoacă, Alexandru Oleinic, Iurie Roşca.

Igor Boţan: „Exact. Aceste forţe vor rămâne oarecum pro-europene, iar Vladimir Voronin, prin apelul său, vrea să scoată de sub picioare terenul pentru o forţă a treia de orientare de stânga şi rusofilă. Probabil, forţa a treia va spune că urmează aceeaşi cale pro-europeană, dar fără scheme corupţionale. Adică va pretinde să substituie componentele actualei coaliţii pro-europene.”

Europa Liberă: Adică va lupta şi cu Voronin, dar şi cu alianţa de guvernare?

Igor Boţan: „Da, exact. Va lupta cu Voronin din considerente, hai să zicem ideologice, dar va lupta împotriva componentelor coaliţiei pro-europene, pentru a le substitui. Adică acelaşi mesaj, dar cu oameni curaţi.”

Europa Liberă: Un alegător nedumerit are mai multă claritate pentru cine să voteze sau încă nu?

Igor Boţan: „Cred că nu. Şi cred că, în următoarea jumătate de an, nu va avea o părere foarte clară cum să se comporte, în timpul exerciţiului electoral. Şi aceasta e marea problemă a partidelor politice.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG