În timp ce José Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, deplîngea la televiziunea franceză amalgamul de populism al oamenilor politici, pe fundalul ascensiunii ideilor de extremă dreaptă, ce împiedică, între altele, alăturarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, tot din Franța, pe rețelele asociative ale Internetului, muzicieni ai locului se mobilizau zilele acestea pentru a salva de la expulzare un coleg georgian: Teimuraz Artilakva, pentru prieteni, Temo.
Dirijor, pasionat de muzica tradițională a Georgiei, în special de cîntul coral, spre care a atras o mulțime de francezi, Temo a fost somat de Prefectura regiunii Calvados să părăsească teritoriul Franței în decurs de 30 de zile.
După cum fac cunoscut muzicienii francezi, printr-o scrisoare circulară distribuită pe un site de muzicologie, începînd de la 4 decembrie, dirijorul se va afla în situație de persoană locuind ilegal în Franța și riscă să fie reținut într-un centru special de detenție, indiferent de recursul pe care l-a înaintat deja în justiție împotriva deciziei de expulzare. Cazul este simptomatic pentru tratamentul discriminatoriu aplicat de autoritățile franceze, într-un moment de criză socială și de scădere marcată a popularității actualului guvern socialist și a președintelui François Hollande.
Apelul muzicienilor francezi în favoarea colegului lor din Georgia survine, pe de altă parte, într-un moment în care Federațiile sindicale ale spectacolului și ale culturii, au chemat astăzi la o manifestație de protest la Paris, împotriva austerității bugetare, ce riscă să afecteze grav, pe următorii trei ani, finanțarea culturii și a presei. Comunicatul comun al CGT și al ziariștilor atrăgea atenția că proiectul legii finanțelor pe anul 2014, prevede o scădere cu 2% a fondurilor acordate culturii, aducînd bugetul acesteia la un nivel anterior anului 1981.
Între altele, în comunicatul chemînd la protestul public de astăzi, ce coincide cu începerea dezbaterii legislative în Adunarea Națioanlă, se semnala și că planul social al televiziunii de stat franceze anunță economii în valoare de 320 de milioane de euro, însoțite de suprimarea a 361 de posturi. Pe aceeași linie de economii ar urma să fie reduse și ajutoarele acordate presei și creditele pentru creație, în ciuda declarației de campanie electorală făcută de François Hollande, în care președintele vorbea de o „sanctuarizare” a culturii afirmînd că bugetul acesteia nu poate suferi „o ajustare în perioadă de criză”.
Pe acest fundal, intenția de expulzare a dirijorului georgian, astăzi în vîrstă de 51 de ani, celibatar, integrat în lumea muzicală a orașului Caen, apare ca un soi de măsură de represalii, populistă, nejustificată, după o istorie întreagă de hărțuieli. Prefectura de Calvados refuză să recunoască activitățile desfășurate de Teimuraz Artilakva pe parcursul anilor: organizarea de stagii muzicale, spectacole, ca animator al unor evenimente culturale, creator al unui cvartet vocal etc. Autoritățile nu i-au acordat în ultimii cinci decît permise de sejour limitate la 3 luni și cu interdicție de lucru, ceea ce a împiedicat încheierea oricărui contract oficial cu el.
Or, cum o atestă site-ul asociației creată de el și prietenii săi francezi, „Tsintsinatela”, artistul desfășoară o activitate regulată, corul său, dedicat muzicii polifonice georgiene, recunoscută ca un bun de patrimoniu mondial de către UNESCO, cîștigîndu-și o binemeritată recunoaștere. O muzică de o sensibilitate și interpretare cu totul aleasă...
Cîntecul intitulat „Mirangoula”, în interpretarea coralei georgianului Teimuraz Artilakva, pentru care muzicieni francezi circulă în prezent o petiție cerînd autorităților să îi regularizeze dreptul de ședere în Franța. Cei vizați afirmă însă că, la întoarcerea sa în Georgia, unde și-a petrecut primii 40 de ani de viață, artistul nu riscă să sufere nici o persecuție.
Este adevărat, dar Temo și prietenii săi declară că dirijorul a lăsat totul pentru a veni în Franța, că în Georgia nu mai are nici familie, nici locuință, nici vreo rețea ce i-ar permite să reia lucrul în condiții civilizate. Dorința muzicianului este de a continua să trăiască în Franța și de a dezvolta pe mai departe activitatea asociației sale și efortul de a face cunoscută tradiția muzicală a Georgiei natale. Un caz de urmărit...