În România, una din temele disputelor politice este ideea organizării cu ocazia următoarelor alegeri prezidențiale a unui referendum pentru schimbarea Constituției.
In aceste zile premierul și președintele României duc un razboi a căuri miză este modificarea Constituției printr-un referendum care să aibă loc odată cu alegerile prezidențiale de la sfârșitul anului viitor. Teoretic, referendumul ar putea fi declanșat și mai devreme, dar practic e mai complicat din cazua condițiilor puse de Curtea Constituțională, care a decis că pragul de 30% la referendum este constituțional, dacă, și numai dacă, se aplică la un an de la intrarea în vigoare a noii legi.
Legea referendumului a fost modificată pentru reducerea limitei de prezență la vot de la 50 la 30%, dar ulterior acest act normativ a fost atacat la Curtea Constituțională atât de PDL, cât și de Traian Băsescu. Mai mult președintele a declarat că ar mai putea să ceară Curții o nouă reexaminare.
Președintele trage de timp, în așa fel încât legea referendumului cu prag de 30% să fie promulgată cât mai târziu. Dacă va fi promulgată pe 30 noiembrie anul acesta, ar putea fi aplicată pe 30 noiembrie anul viitor, deci, probabil odată cu primul tur al prezidențialelor. Reducerea pragului obligatoriu de prezență de la 50 la 30% a devenit o necesitate pentru coaliția de centru-stanga aflată la putere după ce în vara trecută socialiștii și liberalii nu au reușit să mobilizeze la vot jumătate din electorat. Situația este aceeași pentru modificarea Constituției.
Dar ce miză are Traian Băsescu, președintele României care-și termină mandatul în iarna viitoare? Calculul este simplu, dacă se va schimba Constituția, atunci liberalii și socialiștii vor rămâne în aceeași coaliție cu Victor Ponta, premier și Crin Antonescu prezidențiabilul alianței. Proiectul noii Constituții lasă fără obiect funcția prezidențială, trecând atribuțiile majore în subordinea premierului.
În acest caz socialiștii, care au cel mai mare electorat vor fi mulțumiți să aibă conducerea guvernului și vor lăsa bucuroși fotoliul prezidențial pentru amicii lor liberali. În schimb, dacă jocul se va derula pe baza actualie Constituții, PSD va trebui să aibă propriul candidat, iar Traian Băsescu va avea libertate de mișcare și va putea organiza partidele de dreapta într-o ecuație imaginată de el.
Deja, președintele a declarat că într-o eventuală finală Ponta-Antonescu îl va vota pe liderul liberal, pregătindu-și electoratul inclusiv pentru o astfel de piruetă, în care unul dintre cei mai aprigi dușmani ai săi îi poate deveni aliat. Președintele a dezmințit aseară declarația lansată cu o săptămână înainte de consilierul său politic, Sebastian Lăzăroiu, care spusese că obiectivul proaspătului partid prezidențial (PMP-Partidul Mișcarea Populară) este ca Traian Băsescu să ajungă premier. A fost poate o testare a pieței externe și interne, iar în România reacțiile nu au fost neapărat de respingere. Simpatizanții președintelui par să se acomodeze cu tactica lui Băsescu, poate chiar mai repde decât se aștepta acesta.
În schimb dacă referendumul pentru modificarea Constituției se face odată cu prezidențialele, Traian Băsescu nu mai poate fi un jucător în meciul din 2014. Președintele are deci toate motivele să amâne promulgarea legii referendumului care reduce cvorumul la 30%, în așa fel încât legea să producă efecte după prezidențialele de la sfârșitul anului viitor.
Interpretările legale oricum nu sunt prea clare in acest sens, de pildă cum poate fi modificată o Constituție ratificată cu o prezentă de peste 50% la vot în 2003, cu o alta care pentru care e necesară o prezentă de doar 30%?
Traian Băsescu a avertizat că organizarea simultană a prezidențialelor cu revizuirea Constituției este similară cu lovitura de stat din vara anului 2012, când a fost suspendat printr-o procedură de urgență prin omiterea legislației. Probabil că președintele a vrut să le spună oponenților săi că nu vor putea organiza referendumul pe baza legii existente astăzi și apoi să-l interpreteze în funcție de noua lege care va intra în vigoare la finele anului viitor.