Linkuri accesibilitate

Bilanțul diplomatic al anului 2013: Putin vs. Occident


Vladimir Putin văzut din Piața Independenței de la Kiev în cursul demonstrațiilor din ianuarie 2014
Vladimir Putin văzut din Piața Independenței de la Kiev în cursul demonstrațiilor din ianuarie 2014

Pentru a-și arăta nemulțumirea, Putin a decis să reducă summitul de săptămâna viitoare dintre Rusia și UE de la două zile la două ore.



Marți, când se vor comemora 90 de ani de la moartea lui Lenin, ministrul rus de externe Serghei Lavrov va prezenta bilanțul diplomatic al anului scurs, bilanț care se arată a fi foarte bun pentru Rusia în termeni de prestigiu recâștigat à la russe.

Revenirea lui Putin la Kremlin după pauza fictivă în care Medvedev a condus nominal statul a fost însoțită de o tensionare a relațiilor între Rusia și Occident. Tonul general al diplomației ruseși a redevenit naționalist și lipsit de nuanțe. In dosare importante, precum războiul civil din Siria, sau nuclearul iranian, Rusia a impiedicat sistematic Occidentul să ia măsuri mai hotărâte și mai eficace.

In cazul Siriei, unde dispune de singurul său punct naval în Marea Mediterană, Moscova s-a arătat a fi un protector pe față al regimului dinastic al lui Assad, care se menține doar prin ajutorul direct al Rusiei și Iranului.

Acordând azilul politic fostului agent CIA, Edward Snowden, Putin a arătat că deciziile lui politice nu pot fi influențate de SUA. Vizavi de Uniunea Europeană, Putin a marcat de asemenea o serie de puncte, făcând să eșueze proiectul de gazoduct european Nabucco și golind de substanță programul european al Parteneriatului Estic din care fac parte șase țări foste sovietice, printre care și Moldova.

Cu excepția Moldovei, celelalte cinci se află acum din nou în sfera de influență a Rusiei. Belarus și Armenia s-au alăturat Uniunii Vamale cu Rusia, Georgia și Ucraina au anunțat că ar putea să o facă, în vreme ce Azerbaijanul e un regim autoritar cu legături strânse cu Kremlinul.

Ultima mare victorie a lui Putin a fost felul în care a forțat Ucraina să nu mai semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și să accepte în schimb ajutorul Rusiei. Lui Putin i-a displăcut profund felul in care oficialii europeni au incercat să facă presiune pe Ianukovici, in vreme ce se afișau cu liderii opoziției ucrainene pe Maidan, piața centrală din Kiev, unde demonstrațiile continuă de aproape două luni.

Ministrul rus de externe Lavrov a calificat asta drept un „amestec inacceptabil în suveranitatea Ucrainei“, iar Putin, pentru a-și arăta nemulțumirea, a decis să reducă summitul de săptămâna viitoare, de la Bruxelles, dintre Rusia și UE de la două zile cât era prevazut la o scurtă întâlnire de două ore.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG