Linkuri accesibilitate

Controversatele referendumuri din Autonomia găgăuză


La Comrat...
La Comrat...

Pînă la orele prînzului s-au prezentat la vot circa 20% din alegători.



Alegătorii din Autonomia găgăuză au fost chemați astăzi la urne de autoritățile locale să voteze la două referendumuri controversate pe care guvernul de la Chișinău și un tribunal de la Comrat le-au declarat ilegale. Alegătorii autonomiei în număr de 112 mii, echivalentul a 4% din electoratul moldovean, sunt întrebați dacă doresc integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană sau în Uniunea Vamală condusă de Rusia. De asemenea, trebuie să spună dacă ar dori ca autonomia lor să-și poată proclama independența în cazul în care R. Moldova dispare ca stat independent. Guvernatorul de la Comrat, Mihail Formuzal, a îndemnat alegătorii să voteze pentru posibilitatea proclamării independenței Autonomiei găgăuze și pentru relații mai strânse între Republica Moldova și Rusia. Despre mersul votării relatează de la Comrat Valentina Ursu.

Zăpada și vremea rea nu-i țin pe alegători acasă. Comisia electorală centrală de la Comrat spune că până la ora amiezii s-ar fi prezentat la urne aproape 20% din alegătorii incluși pe listele de vot. La patru secții de vot la Comrat unde am reușit să fiu prezentă în orele dimineții, zeci de oameni așteptau să arunce buletinele în urne. Mai mulți localnici au spus Europei Libere că se tem de integrarea europeană a Republicii Moldova pentru că, așa cum spun ei, acest parcurs se realizează cu ajutorul României.

Localnicii spun că declarațiile unioniste recente ale președintelui român Traian Băsescu au semănat panică în regiunea găgăuză. Puțin își mai amintesc că președintele român a făcut declarațiile la sfârșitul anului trecut, nu înainte, ci cu luni după ce autoritățile găgăuze convocaseră referendumurile.

Am vrut să aflu de la alegătorii găgăuzi dacă știu la ce ar putea ajuta aceste două referendumuri organizate astăzi, chiar dacă au fost declarate ilegale de o instanță de judecată de la Comrat. Aproape toți cei cu care am discutat spuneau categoric că votează pentru a fi cât mai aproape de sau chiar împreună cu Federația Rusă.

La secțiile de vot la care am fost de față am văzut participând la referendumuri mai ales oameni în vârstă, deși se prezintă la urne și mulți tineri.

În jurul amiezii, primarul orașului Comrat, Nicolae Dudoglo, liderul local Partidului Democrat, a acuzat opoziția comunistă de manipularea alegătorilor. Dudoglo a spus că PCRM a fost opt ani la guvernare, dar a refuzat în 2003 să întărească statutul autonomiei găgăuze. Autoritățile de la Comrat insistă ca în Constituția Republicii Moldova să existe un articol special despre autonomia lor.
Previous Next

XS
SM
MD
LG