Linkuri accesibilitate

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte se adresează Parlamentului


Experţii recomandă Parlamentului să adopte mai multe legi, tergiversate de mai multă vreme, legi care ar asigura transparenţa şi corectitudinea scrutinului electoral.



De Ziua Internaţională a Alegerilor, marcată astăzi, Coaliţia civică pentru alegeri libere şi corectă a solicitat politicienilor să adopte mai multe legi care să asigure transparenţă, dar şi garantarea drepturilor electorale ale tuturor alegătorilor la scrutinul din toamnă.

Coaliţia Civică pentru Alegeri Libere şi Corecte solicită, întâi de toate, Parlamentului să nu se angajeze sub nici o formă în a schimba regulile de joc în viitorul scrutin electoral cu doar câteva luni înainte de alegeri. Este vorba despre sistemul electoral mixt, promovat cu insistență de Partidul Democrat. Fără a se pronunța pe marginea avantajelor şi dezavantajelor acestui sistem electoral, reprezentanţii Coaliţiei au insistat asupra faptului că o asemenea modificare nu este admisibilă într-un an electoral, condiție respectată în practica internaţională.

Experţii recomandă însă Parlamentului să adopte mai multe legi, tergiversate de mai multă vreme, legi care ar asigura transparenţa şi corectitudinea scrutinului electoral.

În primul rând este vorba despre proiectul de lege privind finanţarea partidelor politice şi a campaniilor electorale, care prevede reguli mai stricte pentru partide la acumularea fondurilor, cheltuirea banilor şi raportarea riguroasa a acestora în campania electorală, astfel încât să fie exclusă posibilitatea unor finanţări de la donatori fictivi sau obscuri.

Nicolae Panfil
Nicolae Panfil
Secretarul Coaliţiei, Nicolae Panfil, spune că partidele vor pierde din credibilitate, inclusiv în ochii partenerilor externi, dacă nu îşi vor face transparente resursele financiare în viitoarea campanie electorală:
„Acest lucru este vital pentru că ne aflăm în continuare sub monitorizarea Consiliul Europei şi nu ar da bine nici în plan internaţional dacă şi în viitoarea campanie electorală vom avea o transparenţă zero a cheltuielilor şi a veniturilor concurenților electorali.”

O altă revendicare a Coaliţiei Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte este adoptarea în regim de urgenţă a unui alt proiect de lege amânat de Legislativ prin care radiodifuzorii să fie obligaţi sa-şi declare nu doar fondatorii, dar şi proprietarii, adică persoanele, inclusiv politicieni, care stau în spatele posturilor de radio şi televiziune.

Petru Macovei
Petru Macovei
Directorul Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei spune că: „Este absolut important să cunoaştem aceste lucruri până la începutul campaniei electorale, inclusiv pentru ca cetăţeanul care butonează un post de televiziune sau altul, un post de radio, citeşte un ziar sau un portal informaţional să ştie exact la cât trebuie să împartă informaţia de acolo pentru a lua în calcul şi interesele adevăraţilor proprietari ai acestora. de asemenea este foarte important să avem măsuri anti-concentrare mediatică.”

Petru Macovei insistă şi asupra elaborării unui regulament unic de reflectare a campaniei electorale în mass-media după exemplul mai multor ţări europene.

Experţii spun că în lunile care au rămas până la alegerile parlamentare Legislativul ar trebui să-şi onoreze o altă promisiune mai veche adoptând o cota de participare a femeilor în alegeri. Dar şi să întreprindă măsuri active pentru a crea condiţii persoanelor cu dizabilităţi să poată participa la alegeri.

Despre desfăşurarea alegerilor parlamentare, care urmează să aibă loc în toamna sau iarna viitoare, a vorbit astăzi şi preşedintele CEC, Iurie Ciocan. El a dat asigurări că va fi pus în aplicare registrul electronic al alegătorului, dar şi o aplicaţie electronică prin care moldovenii plecaţi peste hotare se vor putea înregistra în prealabil zilei votării. Cât priveşte asigurarea votului la distanţă pentru cetăţenii aflaţi în afara ţării şansele sunt minime din motive anunţate în repetate rânduri de președintele CEC – politicienii de la guvernare, dar şi cei din opoziţie nu au încredere în tehnologiile de preluare a voturilor de la distanţă.
Previous Next

XS
SM
MD
LG