Igor Boțan: „Sigur că există un grad înalt de improvizare, dar fără aceasta nu se poate. Am văzut reacția membrilor Partidului Regiunilor, foștii colegi ai domnului Ianukovici justifică așa-zisa revoluție. Ceea ce înseamnă că Ianukovici nu a avut legimitate, după ce a dat ordinele pe care chiar foștii lui colegi le consideră criminale.”
Europa Liberă: Acum un om care stă la televizor, dacă este cumva mai apropiat de spiritul Maidanului, sigur că, îi dă dreptate Parlamentului, nu obligatoriu, altul care se află la Donețk sau Herson îi dă dreptate lui Ianukovici, chiar dacă partidul s-a dezis de el. Cine ar fi în măsură să arbitreze?
Igor Boțan: „În situația care s-a creat e nevoie de un compromis care, se pare, se prefigurează și e nevoie de acțiuni foarte-foarte rapide, în vederea alegerii unui nou șef al statului. După alegeri, problema legimității va dispărea. Următorul pas rapid, de asemenea, trebuie să fie adoptarea unei Constituții noi în Ucraina. Abia atunci am putea spune că Ucraina a trecut cu succes prin această încercare foarte-foarte periculoasă pentru țara vecină.”
Europa Liberă: Deci dezamorsarea bombei ucrainene este în această zonă: alegeri libere și corecte a unui șef de stat și a unui Parlament, Parlamentul nou urmând să adopte o Constituție?
Igor Boțan: „Da, exact. Am văzut că reprezentanții Federației Ruse chiar vorbesc despre un referendum. Nu știu la ce se referă și de ce insistă pe referendum, dar s-ar putea ca aici să existe anumite probleme, ținând cont că Ucraina, de fapt, e divizată pe criterii etnice, lingvistice și așa mai departe. Deci este o perioadă foarte-foarte periculoasă pentru Ucraina. Mai există o problemă: influențele externe. Și am văzut că Uniunea Europeană transmite mesaje foarte clare Ucrainei că este gata să îi ofere un suport financiar , stabilitatea financiară în țară să fie menținută.
Europa Liberă: Pe de altă parte, există avertismente adresate rușilor să nu cumva să se gândească la introducerea unor trupe militare. De aici putem deduce că ar exista pericolul unor întorsături catastrofale.
Igor Boțan: „Nu cred că Federația Rusă este capabilă acum să intervină în forță în Ucraina. Federația Rusă poate face ceea ce s-a învățat să facă, în ultimii douăzeci de ani: să susțină partida pro-rusă din țara respectivă. Altfel, nu văd cum Federația Rusă se poate implica.”
Europa Liberă: Dar Ianukovici nu mai este acel lider pe care se poate miza, nici măcar [Mihail] Dobkin și cu [Ghenadi] Kernes, organizatorii congresului de sprijin pentru vectorul răsăritean. Și atunci pe cine mai poate miza Rusia? Pe flota maritimă din Crimeea?
Igor Boțan: „Nu, eu nu cred că flota maritimă și primarul de Harkov, precum și guvernatorul de Harkov sunt capabili să devină lideri în această situație. Probabil, forțe din Federația Rusă ar dori acum să susțină o mișcare spontană pentru a crea un haos, iar în haos să fie invitată ca parte la negocierile de stabilizare a situației. Cred că Federația Rusă a comis o greșeală, atunci când s-a abținut să semneze acest acord de pe 20 februarie.”
Europa Liberă: Vă referiți la acordul semnat de Ianukovici și cu opoziția de atunci?
Igor Boțan: „Ianukovici și cu opoziția, în prezența miniștrilor de externe ai Germaniei și Poloniei. Iar reprezentantul Federației Ruse s-a abținut de la semnarea acestui acord. Acum Federației Ruse nu-i cade bine să conteste nerespectarea acordului la care nu a vrut să fie parte. Iar Ianukovici, semnând acest acord și eschivându-se de la exercitarea propriilor atribuții, a nimerit într-o situație chiar foarte, foarte dificilă. Deci este o situație foarte, foarte proastă și pentru Federația Rusă.”
Europa Liberă: Dincolo de legalitatea demiterii lui Ianukovici, contestabilă sau incontestabilă, i-a jucat festa acum surparea iremediabilă a reputației politice, morale, și etice. După ce s-a văzut ce zoopark a avut în reședință, ce lux și-a asigurat acolo pentru întremare, chiar și puținii susținători din partid sau dinafara partidului, cred că, au pierdut orice simpatii pentru acest lider cu apucători asiatice. Acum răsăritenii, la modul general, sau Partidul Regiunilor, pe ce își mai pot construi revigorarea politică?
Igor Boțan: „Cred că ei sunt în cea mai proastă situație. Nu au lider. Liderul, pe care l-au avut s-a dovedit a fi un lider fără coloană vertebrală, fără viziune. În general, s-a comportat de o manieră absolut incalificabilă. Situația proastă, așa cum spuneam, este că nu există lideri ai Estului Ucrainei, care pot fi purtători de drapel în competiția dintre etnicii ruși din Estul Ucrainei și din Vestul Ucrainei. Părerea mea este că cel mai mare pericol vine din posibilitatea unui haos. Imediat, dacă apare un lider carismatic, într-o situație de haos, imediat va fi susținut de Federația Rusă și jocul va începe de la început.”
Europa Liberă: A propos, marii magnați care erau în spatele lui Ianukovici, n-am văzut comportamentul clar: de partea cui se situează ei.
Igor Boțan: „De partea propriului interes. Atunci când Ianukovici era în forță, sigur că, ei comunicau și își aranjau afacerile împreună cu clanul de la putere. Acum nu mai au nevoie de Ianukovici. Ar fi foarte bucuroși să scape cât mai curând. Ceea ce am observat în Ucraina, acest val civic care i-a transmis mesaje și doamnei Timoșenko: nu te vrem nici pe tine, pentru că faci parte din elita care s-a compromis. Iată acest lucru, dacă ar lua amploare și dacă în Ucraina s-ar găsi forțe pasionare, ca să folosim terminologia lui Gumiliov, care să pună accentul pe factorul civic, pe statul de drept, aceasta ar fi, probabil, și pentru noi în Republica Moldova un mesaj extraordinar de puternic.”
Europa Liberă: Adică embrionul care nu trăiește pietate nici în fața lui Iațeniuk, nici în fața lui Timoșenko. Sunt cei care l-au oprit pe Iațeniuk și i-au spus să țină minte întotdeauna cui îi datorează victoria, „să nu vă mai vedem cu cortegii oficiale umblând prin Kiev”.
Igor Boțan: „Da, ar fi prea frumos să credem că acest impuls va lua contur. Și ar fi încântător ca acest lucru să se întâmple. Ucraina-Republica Moldova să se molipsească de acest entuziasm civic și de dorința de a aranja lucrurile, în conformitate cu normele constituționale.”
Europa Liberă: Entuziasm ratat, de altfel, în 2009, când liderii, beneficiarii revoluției de atunci, un timp, au încercat să cocheteze cu cei care i-au împins în fotolii. Umblau în vestimentație mai modestă, mai revoluționară ca, în foarte scurt timp, să se obișnuiască cu fotoliile, cu mașinile guvernamentale, iată, cu noul Parlament luxos.
Igor Boțan: „Exact. Noi putem să le transmitem prietenilor noștri din Ucraina că noi am trecut prin această fază de entuziasm, după care am căzut în decepție. Și acum abia încercăm să ne dumerim ce a fost aceasta. Intrăm încet-încet în campanie electorală.
Și cred că exemplul ucrainenilor oarecum va fi molipsitor pentru un anumit segment de cetățeni din Republica Moldova. Și presa va avea rolul să transmită mesaje foarte-foarte clare guvernanților și opoziției. Probabil, Ucraina creează acum un context regional care este deopotrivă periculos, dar și extrem de motivant și dătător de speranțe chiar pentru întreaga regiune. Și atunci cred că ar căpăta sens și procesul de integrare europeană, integrarea europeană nu înseamnă doar calapoduri.”
Europa Liberă: Cert este că, în imediata vecinătate a Ucrainei, politicienii nu vor mai putea să se comporte așa cum aveau de gând să se comporte.
Igor Boțan: „Exemplul ucrainean? Spun doar dacă trec prin această cumpănă și ajung, peste jumătate de an, în legalitate și legitimitate perfectă, cred că exemplul ucrainean va cădea exact la începutul oficial al campaniei electorale din Republica Moldova.”
Europa Liberă: Cum se zice în poveștile populare moldovenești, sfântul Nicolai din cui.
Igor Boțan: „Da, acesta e un lucru foarte la locul lui spus. Sfântul Nicolai din cui trebuie să fie cel care să stea de veghe.”
Europa Liberă: Pentru cei care nu știu ce e asta – vărguța.
Igor Boțan: „Da, asta toată lumea o știe, cred că.”
Europa Liberă: Să sperăm, mai ales, politicienii.
Igor Boțan: „Bunicile ne-au informat ce înseamnă Sfântul Nicolai din cui.”