Directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Igor Boţan, în dialog cu Vasile Botnaru.
Igor Boțan: „Este foarte important ca, în situațiile de conflict, totuși să existe posibilitatea de manifestare, de exprimare. Pe de altă parte, este foarte important ca autoritățile publice să se bucure de legitimitate, altfel, lucrurile pot deraia.”
Europa Liberă: Maidanul este un caz tipic de exprimare a opiniilor care au degenerat, în două rânduri, în proteste mult prea violente.
Igor Boțan: „Este adevărat și aici trebuie să facem niște delimitări foarte-foarte clare. Maidanul a fost o exprimare împotriva unei elite oligarhice, compromise, care, pe lângă faptul că se caracterizează, așa cum am spus, a mai și mințit cetățenii ucraineni, după ce a promovat în cuvinte un anumit vector de politică externă, iar, la un moment dat, a schimbat acest vector cu 180 grade. Deci cei care au protestat împotriva politicii ex-președintelui Ianukovici au avut dreptul să o facă. Legitimitatea puterii de la Kiev era una foarte-foarte scăzută și ea a fost pierdută cu desăvârșire, atunci când autoritățile au încercat să înăbușe manifestațiile studențești.”
Europa Liberă: Tocmai în momentul în care tot mai puțini protestatari își aminteau de schimbarea vectorului de dezvoltare strategică, a intervenit puterea și lumea de pe Maidan, în general, a uitat despre Europa. Era pus în discuție Ianukovici cu poliția, cu „Berkut”-ul. După aceasta au apărut și averile, și mincinoșii, secvențele video de la Mejigorie.
Igor Boțan: „Momentul la care vă referiți a fost momentul în care a intervenit factorul naționalist, ca să îl completeze pe cel anti-oligarhic. Și așa-zisa manifestare de protest s-a transformat în ceea ce astăzi numim revoluție care deopotrivă este anti-oligarhică și anti-naționalistă. Această revoluție nu ar fi ajuns la finalitatea sa fără factorul naționalist, agresiv, pe alocuri. Dar această revoluție nu ar fi început fără elementele anti-oligarhice pe care le-au manifestat cetățenii cu bun simț în Ucraina. Este momentul crucial când puterea se delegitimează completamente și intervine o forță externă, pentru a-și apăra cetățenii pe motiv că puterea de la Kiev, chipurile, nu mai este legitimă și ar fi încălcat niște acorduri cu puterea pe care ei o consideră a fi încă legitimă.”
Europa Liberă: Câțiva cetățeni, mai mulți sau mai puțini, consideră că Ianukovici este legitim, bine merci. Impresia câtor oameni contează?
Igor Boțan: „În situațiile de conflict, să determini foarte clar cine are dreptate și cine nu are dreptate este foarte dificil, altfel nu am fi avut situație de conflict. Oamenii sunt supuși unui atac mediatic, propagandistic foarte puternic. Oamenii au percepții apriorice despre ce e bine și ce e rău. Momentul crucial, din punctul meu de vedere, este cel când ex-președintele Ianukovici, după ce a semnat cu opoziția și cu protestatarii un document, pur și simplu, a dispărut, pentru a nu semna documentul respectiv, care trebuia să intre în vigoare.”
Europa Liberă: Și concluzia pe care o impune, de fapt, Kremlinul este să intervină militar, până când cei doi ucraineni, unul din Est și unul din Vest, se ceartă și nu găsesc limbaj comun.
Igor Boțan: „Sigur că, toată argumentarea este bazată pe pretexte. Părerea mea este că intervenția s-a făcut pentru a da un impuls protestelor deja din partea cetățenilor rusofoni și rusofili din Estul Ucrainei, proteste care, ulterior, vor trebui să fie canalizate într-o albie cât de cât legală, legalizată. Iar scopul final, probabil, este federalizarea sau chiar confederalizarea Ucrainei, astfel încât în regiunile de Est ale acestei țări, Federația Rusă să aibă asigurat suportul larg al cetățenilor, cu posibilitatea de a interveni, în orice moment, pentru a nu admite apropierea Ucrainei de Uniunea Europeană și, cel mai important, de NATO.”