Editura Cartier de la Chișinău a oferit noaptea trecută cărți la preț redus, cu ocazia unei noi aniversări a existenței sale. Pentru corespondenta noastră Tamara Grejdeanu a fost o ocazie să discute cu câțiva cititori despre rolul cărții în lumea digitală și ponderea ei în coșul de consum.
Citirea unei cărţi e ca şi cum ai sta de vorbă cu Rebreanu, Slavici, Eminescu sau Bulgakov, îmi spune unul din tinerii pe care i-am întâlnit la Noaptea cărţilor deschise. Marcel Dumitraş recunoaşte că impulsul de a intra în librărie şi a cumpăra o carte este şi mai mare atunci când ele se vând la jumătate de preţ. După părerea sa reducerile pot fi o cale strategică de promovare a lecturii, dar nu acestea îl fac pe om să citească mai mult şi să-şi schimbe atitudinea faţă de carte, ci înţelegea valorilor personale:
„Mi-am adus aminte acum, dacă îmi permiteţi să îl citez pe Emilian Galaicu-Păun: „Ecuaţia vieţii mele o prind într-o singură formulă, Cărţile pe care le-am citit şi cărţile care m-au scris.” De aceea consider că într-adevăr o carte scrie omul, scrie felul său de a gândi, de a judeca lucrurile. Cărţi într-adevăr de autori renumiţi face să cumperi când se iveşte oportunitate.”
Mulţi dintre cei prezenţi, care au profitat de oferta librăriei au ţinut să combată ideea că, cărţile nu se bucură de mare popularitate într-o eră a tehnologiilor informaţionale. O carte digitală este una moartă, afirmă una din vizitatore, Elena Bocancea. În opinia ei, adevăraţii iubitori de lectură pun preţ pe mirosul specific şi foşnetul cărţii tipărite, chiar dacă cartea digitală pare să fure tot mai mulţi cititori, alteori adepţi ai textului scris:
„Mă bucur că lumea aleargă după aşa ocazii de a cumpăra cărţi, pentru că mai rar este deja plăcerea de a citi. Din păcate, calculatorul care a apărut tot datorită cărţii stă la bază, dar sunt persoane care apreciază cartea şi îi dau un loc de frunte.”
În opinia lui Gheorghe Erizanu, directorul editurii Cartier, tinerii ar trebuie să-şi revadă criterii de selecţie a cărţilor şi priorităţile bazate pe cost, mai ales că se aşteaptă ca preţul lor să crească:
“Eu nu ştiu dacă la o carte trebuie să te uiţi iniţial la preţ. Eu am o veste tristă, preţul la carte va creşte. Marja de creştere a preţului la cărţile româneşti din Republica Moldova şi din România este foarte mare. Noi încă nu am ajuns la preţul real al cărţilor care este în jur de 20-25 de euro. Adică când cumpăraţi o carte în librăriile din Republica Moldova sau din România, să faceţi diferenţa aceasta de preţ.”
Nu toţi cititorii care au umplut librăria au ţinut cont de oferta promoţională, alţii au venit după recomandări din ,,surse” sigure, întrucât mai mulţi scriitori, printre care Emilian Galaicu-Păun, Constantin Cheianu si Alexandru Cosmescu au vorbit despre cărţi şi au ţinut recitaluri de poezie în faţa publicului.
Dacă unii ţin cont de recomandări atunci când aleg cărţii, alţii pot fi cuceriţi doar de un citat, găsit la întâmplare, spune Iulia Brad, o înrăită cititoare:
„Fiinţa omenească nu există niciodată de una singură, gregară prin excelenţă de la hoarda primitivă, la scânteierile hedoniste ale începutului mileniului al treilea, ea le solicită în permanenţă celorlalţi să o ajute să trăiască şi să moară”- „Acest pasaj care pe mine m-a intrigat este din cartea - O istorie a plăcerii din secolul al XVI-lea până în zilele noastre de Robert Muchembled. O carte care prin aspectul ei şi prin intermediul titlului m-a atras, aşa cum m-au atras şi celelalte cum este „Zile sălbatice” de Dorin Spineanu sau „Albastru” de Michel Pastoureau sau „Arme grăitoare” de Emilian Galaicu-Păun.”
Organizatorii şi-au propus ca Noaptea cărţilor deschise să fie şi un spectacol pentru minte inimă şi literatură. Vizitatorii au putut urmări un fragment teatral din „Sex & Perestroika” de Constantin Cheianu dar şi un fragment din spectacolul „Hronicul Găinarilor” de Aureliu Busuioc.