Linkuri accesibilitate

Gică Popescu și pericolul grațierilor


Cei mai importanți lideri politici români cer grațierea lui Gică Popescu, condamnat la 3 ani de închisoare pentru fraude fiscale.



Fost căpitan al FC Barcelona, echipă cu care a câștigat Cupa Cupelor (1997), Gică Popescu a jucat de mai multe ori în finala Campionatului mondial (1990, 1994, 1998), iar după ce s-a retras, în urmă cu mai bine de 10 ani a devenit impresar, altfel spus transfera jucători autohtoni la echipe cu posibilități financiare. Acest tip de afaceri se făceau în România, înainte de intrarea în Uniunea Europeană, fără prea mari rigori, iar dosarul care a dus la condamnarea lui Gică Popescu se referă la fapte petrecute înainte de 2005. Alături de vestitul fotbalist au mai fost condamnați și alți șapte fruntași ai fotbalului românesc, pe care nu insistă însă nimeni să-i salveze de la închisoare.

Premierul român a declarat că se raliază celor care cer grațierea lui Gică Popescu, dar nu în calitatea sa oficială, senatorul Crin Antonescu, șeful liberalilor a spus la rândul său că „sunt momente în care trebuie să ne prețuim simbolurile naționale”, în vreme ce președintele Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a spus că semnează petiția online lansată de un senator progresist.

Marea dezbatere privind grațierea fostului fotabalist nu pare, însă, agreată de fanii fotbalului, care sunt destul de enervați de meciurile trucate la care au asistat și de marile afaceri făcute de liderii fotbalului. În dosarul în care apare și Gică Popescu este vorba despre 12 transferuri făcute în perioada 1999-2005, în urma cărora statul a înregistrat un prejudiciu de un milion și jumătate de dolari, iar cluburile din Liga 1 au pierdut peste 10 milioande de dolari. Vânzarea tinerilor fotbaliști se facea de către impresarii condamnați la închisoare prin firme off shore, iar în urma tranzacțiilor doar o mică sumă era declarată, în vreme ce restul intra direct în buzunarele celor care făceau intermedierile.

În cazul lui Gică Popescu, spre deosebire de ceilalți șapte șefi de cluburi și impresari, lucrurile sunt puțin diferite pentru că el a colaborat cu procurorii anticorupție și chiar s-a grăbit să restitutie statului suma prejudciului. Ca urmare procurorii au cerut în cazul lui Gică Popescu o condamnare cu suspendare. Judecătorii au respins, totuși, această propunere dintr-un simplu motiv: Gică Popescu nu și-a recunoscut vina.

Cunoscutul fotbalist implicat în transferurilor murdare, a fost deconspirat anii trecuți ca turnător al fostei securități din perioada comunistă, dar pe fanii lui l-au deranjat se pare mai mult afacerile oneroase, decât episodul aderării la poliția politică a lui Nicolae Ceaușescu.

Cu toate acestea subiectul grațierii lui Gică Popescu devine tot mai popular, numai că instrumentul grațierii se află în mâinile președintelui Traian Băsescu, la rândul lui un mare amator de fotbal.

Implicare politicienilor în această cerere de grațiere a unui condamnat pentru fapte de corupție este, pe de altă parte, destul de periculoasă în România, unde Parlamentul a încercat să treacă o lege de grațiere și amnistiere în masă. Gică Popescu ar putea deveni pretextul pentru reluarea acestei idei.
XS
SM
MD
LG