Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă: Vom urmări cu şi mai multă perseverenţă obiectivul reîntregirii Republicii Moldova


La linia administrativă cu regiunea transnistreană
La linia administrativă cu regiunea transnistreană

Premierul de la Chişinău promite să facă tot ce va putea ca problema transnistreană să nu zădărnicească șansele integrării europene a Moldovei.


Premierul Iurie Leanca a declarat că în contextul crizei din Ucraina, doi din participantii la negocierile 5+2 privind Transnistria sunt „automat descalificati”, dar Republica Moldova poate identifica noi soluţii. Intr-un interviu cu Radio Moldova, Leaca a spus, intre altele: „Noi trebuie să facem tot posibilul să avem grijă de cetăţenii din stânga Nistrului. Vom continua să ne angajăm într-un dialog cu autorităţile de la Tiraspol şi vom face tot ce ne stă în putinţă ca să rezolvăm acest conflict cât mai urgent, pentru ca să nu ne blocheze parcursul european”. La şedinta de guvern din aceasta dupa amiaza, guvernul de la Chisinau a decis sa acorde un ajutor Ucrainei, ajutor ce poate părea mai mult simbolic, dar nu lipsit de importanţa in actualul context politic regional.

Nu e nimic nou sub soare, astfel a comentat șeful guvernului, Iurie Leancă, intenția Tiraspolului de a cere Rusiei să examineze posibilitatea anexării regiunii transnistrene la Federația Rusă:

Iurie Leanca
Iurie Leanca
„În ceea ce privește poziția celor de la Tiraspol, nu o dată s-au pronunțat în favoarea fie creării unui stat independent, fie să adere la un alt stat. Nu e nimic nou sub soare, în acest sens. Ca și înainte, reacția noastră trebuie să fie una foarte calmă și una care să pornească de la obiectivul nostru strategic, de reintegrare a regiunii transnistrene în Republica Moldova, stat indivizibil, subiect recunoscut al dreptului internațional. Și în continuare, cu și mai multă perseverență, vom urmări acest obiectiv. Ceea ce se spune la Tiraspol îi privește, dar există, încă o dată, un limbaj foarte clar din partea tuturor actorilor importanți, inclusiv a Federației Ruse, inclusiv a Ucrainei, ultima referință pot să o fac la Conferința Ministerială a OSCE-ului, unde, încă o dată, principiul integrității teritoriale a Republicii Moldova a fost confirmat și consfințit. Și sunt convins că, și pe viitor, partenerii noștri în acest format vor da dovadă de această abordare.”

Iar vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, care mai este și emisarul Kremlinului pentru regiunea transnistreană declara că joi, adică mâine, la Moscova, ar putea să aibă loc o întâlnire mare cu toate ministerele și conducerea de la Tiraspol, pentru ca cei din stânga Nistrului să simtă prezența susținerii din partea guvernului rus cu privire la aspectele legate de cum să supraviețuiască așa-numitei „blocade” economice din partea Ucrainei. Dmitri Rogozin a anunțat că această problemă va fi discutată într-o ședință specială, iar apoi va fi examinată împreună cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Întrebat de Europa Liberă de ce Moscova nu invită și autoritățile de la Chișinău la aceste discuții, din moment ce conducerea Rusiei afirmă sus și tare că recunoaște integritatea și independența Republicii Moldova, premierul Iurie Leancă a declarat:

Dmitri Rogozin
Dmitri Rogozin
„Nu am auzit niciun element nou. Comunicarea dintre cei de la Moscova și cei de la Tiraspol e una pe care am observat-o, pe parcursul multor ani deja. Noi ne-am propus și aceasta am comunicat partenerilor de la Moscova că este foarte bine ca totuși regiunea transnistreană să se încadreze în politica pe care dânșii o promovează de respectare a integrității teritoriale, mă refer la susținerea financiară. Am spus, nu o dată, celor de la Moscova că ar fi bine să facă exact așa cum fac partenerii noștri occidentali – prin Chișinău, să beneficieze toți cetățenii din Republica Moldova, indiferent de localizare, fie la est, fie la vest de Nistru.”

În cadrul conferinței de presă, premierul a spus că a discutat cu omologul său de la Kiev, Arseni Iațeniuk, semnarea părții politice a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană. Și pentru că Republica Moldova și Ucraina erau incluse la pachet să semneze Acordul de Asociere cu UE, Europa Liberă i-a solicitat premierului Iurie Leancă părerea despre readucerea în prim-plan a acestei idei:

„Dacă analizăm evoluțiile în alte regiuni, putem constata și abordări la pachet, Țările Baltice, de exemplu, sau ţările Grupului de la Visegrad, dar și abordări individuale, cum ar fi cazul Sloveniei, ulterior al Croației, în raport cu celelalte țări din fosta Iugoslavie. Ceea ce este important pentru noi, pe de o parte, este să ne axăm pe agenda noastră bilaterală cu Uniunea Europeană și această agendă și decizie eventuală, și sper că se va întâmpla, cât de curând posibil, de recunoaștere a perspectivei noastre clar europene se va lua totuși nu atât în baza principiului regional, cât în baza realizărilor noastre. E suficient să vă fac trimitere la decizia pe vize, decizia pe vize a fost luată exclusiv în baza realizărilor și îndeplinirii planului de acțiuni, la noi acasă, și nu are nicio tentă regională, în acest sens. Pe de altă parte, când se va lua decizia de a oferi această perspectivă europeană, nu exclud că se va face nu doar pentru Republica Moldova, eventual, și pentru alte țări din Parteneriatul Estic, cele care întrunesc anumite condiții și cele care își doresc acest obiectiv.”

În altă ordine de idei, Iurie Leancă a fost întrebat de ce este tărăgănată numirea ministrului Apărării. Premierul a spus că așteaptă propunerile de la partide cu potențialii candidați la funcția de ministru, în condițiile în care guvernul este unul de coaliție.
Previous Next

XS
SM
MD
LG