Linkuri accesibilitate

Zece ani de la aderarea oficială a României la NATO


Victoria Nuland: „Statele Unite sunt alături de România în calitate de prieten și aliat”.



„În ultimii zece ani, în calitate de aliați NATO, România și Statele Unite au colaborat în Balcani, Afganistan, în Marea Meditaerană și Marea Neagră” a declarat adjuncta șefului diplomației americane, Victoria Nuland într-un mesaj video transmis cu ocazia aniversării aderării României la Tratatul Alianței Nord Atlantice.

Drumul până la invitarea țării în NATO a fost, însă, lung și complicat, pentru că atunci când s-a hotărât să intre în această cursă, România nu avea, de pildă, tratate de graniță cu nici unul dintre vecinii săi. Sperând că ar putea prinde trenul din 1997, al Summit-ului NATO de la Madrid, România s-a grăbit să-și rezolve problemele de frontieră, dar prin comparație cu statele foste comuniste din Centrul Europei, care începuseră pregătirile de aderare odată cu dărâmarea Zidului Berlinului, România era mult rămasă în urmă, atât cu reformele politice, cât și cu cele militare, de apărare sau diplomatice.

Abia la Summit-ul de la Praga din 2002, România a fost invitată să se alăture statelor NATO, deși serviciile secrete nu fuseseră complet curățate și nici armata nu devenise una de profesioniști. Până în martie 2004, când au fost depuse de către România instrumentele de aderare la Alianța Nord Atlantică lucrurile au mai avansat. Acum structurile informative au devenit total occidentalizate, militarii sunt bine instruiți, iar Statele Unite au decis să-și instaleze în România două baze militare.

Victoria Nuland a subliniat în declarația de astăzi angajamentul pe care și l-a asumat Washingtonul față de securitatea României, invocând, în mod surprinzător, Articolul 5 din Tratatul NATO. Potrivit acestuia „Părțile convin că un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre statele membre, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor”. Acest articol a fost folosit pentru prima și singura dată în istoria Tratatului Nord Atlantic, ca răspuns la atentatele Al-Qaeda din 11 septembrie 2001, care au dus la prăbușirea turnurilor gemene World Trade Center din New York, atentate în care au murit 3000 de oameni și au fost răniți peste 6000.

Declarația numărului doi din diplomația Statelor Unite nu este doar în spiritul aniversării celor 10 ani de la aderarea formală a României la NATO, ci face parte din asigurările date în ultima perioadă de statele occidentale, țărilor aliate care se află în apropierea Rusiei. Aceste asigurări sunt gândite pentru a descurajare a expansionismului proiectat la Moscova, într-o perioadă în care propaganda rusească este tot mai activă pe teritoriul foștilor săi sateliți din perioada Războiului Rece.

Adjuncta secretarului de stat american a mai precizat că România și Statele Unite urmăresc cu îngrijorare „evenimentele din Ucraina” și au „condamnat împreună agresiunea militară a Rusiei și încercarea acesteia de a anexa Crimeea”. Diplomata de la Washington a mai adăugat că „Statele Unite sunt alături de România în calitate de prieten și aliat” și că America vrea „să extindă și să consolideze” această colaborare care este „foarte importantă”.
XS
SM
MD
LG