Linkuri accesibilitate

Transnistrenilor li s-au tăiat 20% din salarii


La Tiraspol
La Tiraspol

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Criză bugetară fără precedent în regiunea transnistreană. Administraţia lui Evgheni Şevciuk a tăiat salariile bugetarilor cu până la 20 la sută. Opinii ale locuitorilor din stânga Nistrului şi ale unor experţi de la Chişinău şi Tiraspol.

Începem, ca de obicei, cu buletinul de știri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute.

***

Guvernul de la Chişinău va solicita Uniunii Europene să ridice cotele pentru exporturile fără taxe de fructe moldoveneşti, pentru a compensa parţial efectele embargoului rusesc instituit din 21 iulie. Gheorghe Gaberi, viceministrul agriculturii, a spus Europei Libere că aceasta ar permite minimalizarea impactului interdicţiei anunţată joi de Serviciului Fitosanitar rus (Rosselhoznadzor) la exportul de fructe. Ministerul Economiei a estimat la 140 de milioane de dolari prejudiciul pe care l-ar putea suporta producătorii moldoveni în urma interdicţiei, calculele luând la bază valoarea exporturilor realizate anul trecut. În ciuda

Acordului de liber schimb cu Uniunea Europeană, intrat recent în vigoare, exportul fără taxe spre Europa, în cazul unor produse, este limitat de cote: în cazul merelor, de exemplu, cota este de numai 40 de mii de tone, faţă de câteva sute de mii produse anual în Moldova. Viceministrul Gherghe Gaberi a promis şi că producătorii de fructe vor fi ajutați să proceseze pe loc cât mai multe fructe si legume, pe care nu le vor putea exporta după anunţarea embargoului.

Rusia a ameninţat că va introduce taxe vamale pentru 19 categorii de mărfuri moldovenești, de la fructe, carne și vin, până la mobilă. Premierul Iurie Leancă a sugerat că amenințarea Moscovei de a renunța la acordul de liber-schimb cu Moldova ar putea contrazice dreptului internațional. Rusia spune că introducerea taxelor ar fi devenit necesară pentru că Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere la UE, ceea ce ar fi o amenințare pentru piața rusă.

Diplomatul american nominalizat de președintele Barack Obama să devină ambasador al Statelor Unite la Chișinău spune că o implicare mai puternică a Statelor Unite este esențială „pentru promovarea securității nu numai în Moldova, ci și în Ucraina vecină și regiune”. James D. Pettit a vorbit marți la audieri în Comitetul de Relații Externe a Senatului de la Washington.

În discursul publicat pe pagina Senatului, diplomatul face o listă de priorități ale politicii americane în Republica Moldova, punând pe primul loc sprijinul pentru integrarea ei europeană. James D. Pettit spune că va continua eforturile predecesorilor săi să ajute Moldova în alte domenii cheie: dezvoltarea democratică inclusiv combaterea corupției, dezvoltarea economiei de piață, securitatea.

Amintind eforturile Rusiei pentru „deraierea aspirațiilor de integrarea europeană ale Moldovei”, James D. Pettit laudă „întărirea semnificativă” a relației moldo-americane în ultimul an, inclusiv prin lansarea Dialogului Strategic bilateral. Diplomatul nominalizat să devină viitorul ambasador american în Moldova spune că vrea să continue implementarea ajutoarelor de 35 de milioane de dolari pentru întărirea capacităților poliției de frontieră moldovene, precum și asistenței acordate autorităților moldovene la contracararea campaniilor propagandistice rusești.

Parlamentul de la Chișinău a decis în prima lectură că cetăţenii moldoveni din diasporă care revin definitiv în ţară sunt scutiţi de taxele de import pentru bunurile personale pe care le aduc în ţară. Ca să-şi dovedească statutul de moldoven din diaspora, trebuie să prezinte permisul de şedere sau muncă din ţara în care au trait temporar. Iniţiatorul legii este preşedintele Parlamentului, Igor Corman. După adoptarea definitivă a legii, guvernul va veni cu procedura şi cu condiţiile de facilitare, totodată va stabili lista de acte necesare pentru a beneficia de scutirea de taxa de import.

La Tbilisi, Parlamentul georgian a ratificat, vineri, Acordul de Asociere Georgia - Uniunea Europeană, semnat pe 27 iunie la Bruxelles. Ucraina şi Republica Moldova au semnat tot atunci acordul. Parlamentarii georgieni au votat în unanimitate pentru ratificare, în cadrul unei şedinţe speciale. Au fost prezenţi, între alţii, miniştrii de externe din Bulgaria şi Letonia precum şi comisarul european pentru extindere, Stefan Fuele.

Armenia ar putea intra în Uniunea Economică Eurasiatică, dominată de Rusia, în luna în octombrie. Premierul Ovik Abramian a declarat la o conferinţă de presă că un acord în acest sens ar putea fi semnat la sfîrşitul lui octombrie. Uniunea Eurasiatică a fost creată în mai, de Rusia, Belarus şi Kazahstan, în baza Uniunii Vamale, și va începe să funcţioneze oficial de la 1 ianuarie 2015.

***

Europa Liberă: Regiunea transnistreană se confruntă cu probleme economice grave, care au dus la reducerea salariilor bugetarilor cu până la 20 la sută şi la reținerea plăților sociale care nu a permis majorarea pensiilor începând cu 1 iulie. Mai mult, așa-numitul supliment rusesc la pensii, în valoare de 15 dolari, nu a fost achitat în ultimele luni. Sovietul suprem de la Tiraspol a cerut printr-o scrisoare executivului regiunii explicații în legătură cu aceste întârzieri. Mai multe, în relatarea corespondentei noastre la Tiraspol Karina Maximova, rezumată şi prezentată de Lina Grâu.

Decizia privind reducerea salariilor bugetarilor nu cu 15 la sută, cum s-a anunţat iniţial, ci pe etape, până la 20 la sută, a fost aprobată de executivul regiunii transnistrene pe 16 iulie. Inovaţia va intra în vigoare la începutul lunii august şi ar urma să dureze până în octombrie. Motivaţia autorităţilor la adoptarea deciziei a fost, citez, „insuficienţa veniturilor la buget”, precum şi „lipsa unei surse de finanţare a deficitului bugetar”. Mai înainte, după cum afirmă foşti funcţionari din regiune, „sursele” erau identificate după fiecare vizită a unor delegaţii transnistrene la Moscova, acum însă ar fi o altă situaţie.

Prima decizie a guvernului de la Tiraspol privind reducerea salariilor a fost luată pe 30 iunie. Ea spunea că bugetarii vor primi numai 85 la sută din salarii, deşi vor munci ca mai înainte.

Evgheni Şevciuk
Evgheni Şevciuk

După câteva şedinţe de urgenţă, conducerea transnistreană însă ia o nouă decizie - hotărârea de guvern cu numărul 191 - în care se spune că de la 1 august bugetarilor li se vor achita numai 80 la sută din salarii. Administraţia a avut grijă însă ca decizia să aibă un ambalaj frumos. Ea prevede reducerea proporţională a sarcinii angajaţilor - fie prin oferirea unei zile libere pe săptămână, fie prin reducerea orelor de muncă. Însă cei care, în virtutea meseriei lor, nu pot avea o zi de lucru mai scurtă, vor fi nevoiţi să lucreze ca şi înainte. Banii pe care bugetarii nu îi vor primi - a cincea parte din salariu – vor fi trecuţi, citez, la datoria internă. Administraţia transnistreană promite să le întoarcă oamenilor banii de îndată ce situaţia economică se va îmbunătăţi şi va avea cu ce să acopere gaura bugetară imensă.

În prezent, potrivit datelor oficiale, în regiunea transnistreană – în industrie, mediul de afaceri, agricultură, organizaţiile obşteşti şi religioase – activează aproape 123 de mii oameni. Totodată, numărul pensionarilor este - de 140 de mii.

Acelaşi date mai spun că salariul mediu lunar al unui angajat în sfera bugetară, în primul trimestru al acestui an, a fost de 239 de dolari. În aceeaşi perioadă, pensia medie a fost de 121 de dolari. Tot la 121 de dolari a fost evaluat în luna iunie şi minimul de existenţă.

Decizia executivului din Tiraspol privind reducerea salariilor a provocat critici dure din partea unor forţe de opoziţie din regiune. Mişcarea obştească „Unitatea populară” a spus că decizia este ilegală şi i-a cerut guvernului să-şi dea demisia pentru incompetenţă şi incapacitatea de a-şi onora obligaţiile. Liderul mişcării, deputatul în Sovietul suprem transnistrean, Anatolii Dirun, ne-a vorbit despre consecinţele deciziei administraţiei, aşa cum le vede el.

Anatolii Dirun
Anatolii Dirun

Anatolii Dirun: „Decizia a dus la creşterea considerabilă a tensiunii în societate. Se poate spune că a fost ca un trăsnet într-o zi cu soare. Despre dificultăţile economice ale Transnistriei se poartă discuţii şi ne confruntăm cu ele în toţi anii de când există Transnistria. În principiu, toate etapele de dezvoltare a republicii, oricât de dificile ar fi fost, au avut o consecutivitate. Au fost perioade – cu 10-15 ani în urmă – şi mai dificile, dar exista un vector de dezvoltare, exista înţelegere. Actuala decizie trezeşte însă o mulţime de întrebări. Credem că este una arbitrară. Putem fi de acord cu ea sau nu, dar este pentru prima oară în ultimii 10 ani pe care mi-i amintesc în calitate de membru al parlamentului Transnistriei ca asemenea decizii să fie luate înainte de perioada concediilor, o decizie atât de nepopulară pentru bugetari. Explicaţia că statul, în mod elementar, nu are bani – nu rezistă. Chestiunea este mult prea importantă şi statul era obligat pur şi simplu să găsească aceşti bani din alte surse. De aceea, în opinia noastră, dacă cinovnicii nu reuşesc să-şi exercite atribuțiile, atunci ar trebui să elibereze fotoliile pe care le ocupă.”

Anatolii Dirun spune că Sovietul suprem şi-a exprimat dezacordul cu decizia guvernului, considerând că actuala criză a fost provocată de greşelile în administrare comise în ultimul timp. „Criza urma să se producă, mai devreme sau mai târziu, - spune Dirun, - şi cauza ei este sistemul de administrare creat în cei doi ani şi ceva, de când la putere a venit tânăra echipă care a şi produs rezultatele pe care le avem astăzi.”

Anatolii Dirun: „Acest sistem nu se bazează pe abordări echilibrate şi profesionalism, ci mai mult pe loialitatea celor care ar trebui să răspundă de un domeniul sau altul. Acest sistem se bazează mai mult pe impulsuri şi emoţii, decât pe calcul şi dialog constructiv cu toate părţile interesate şi cu profesioniștii dintr-un domeniu sau altul”, a mai declarat liderul mişcării obşteşti „Unitatea populară” şi deputatul în sovietul suprem din Tiraspol, Anatolii Dirun.

***

Europa Liberă: Europa Liberă a căutat să afle şi opinia locuitorilor de rând ai regiunii transnistrene despre decizia administraţiei lui Evgheni Şevciuk de a reduce salariile bugetarilor cu până la 20 la sută şi cum cred că se vor descurca în această situaţie.

„Я думаю, что люди будут против и чего-то потребуют, возвращения. Потому что у нас и так, мне кажется, не очень большие зарплаты. Я думаю, много писем придет президенту, но мне не кажется, что будет какой-то бунт и люди пойдут на улицу.

Отказываться от основных продуктов будут, хотя сейчас сезон закатки, заготовки – все будут отказываться. Потому что не на что покупать. Коммуналка поднялась, пусть они хоть на этот период заморозили бы цены коммуналки – да, согласен. А так, извините…

Я думаю, начнется массовая эмиграция, потому что люди захотят заработать побольше денег, чтобы обеспечивать свою семью. А с такими маленькими зарплатами, как у нас, это трудно сделать.

Я бы лично отсюда вообще уехал. Куда-то на Острова, я не знаю… Чтобы там ничего этого не было, потому что меня достало уже все это, если честно. Мне не нравится вот это все. Понижение зарплат, это, по-моему, никому не надо. Не знаю, я бы спросил людей, чего они хотят…

Уезжать, мне кажется, никто не будет. Ничего, все так и будут продолжать работать. Что еще может произойти? Куда отсюда людям деваться? Я меня есть загранник, я могу уехать, а у кого-то нет загранника, он будет продолжать работать.

Люди и так уезжают, молодежь особенно. Потому что жить-то надо, работать надо. Если они выучились, а работать здесь где? Мертвая экономика, вот и все.

У любых людей, у которых сокращается заработная плата, последствия в любом случае будут. Это уровень жизни уже падает. Это ущемление человека. Как это – без его согласия ему понижают заработную плату. Ну, правильно? Давайте перезаключим трудовой договор: да, мы вам заранее объявим, если вы не согласны, тогда человек, может, найдет себе другую работу. Просто его ставят перед фактом. Это уже нарушение прав человека.

Europa Liberă: Opinii, culese la întâmplare, pe străzi din Tiraspol şi Bender. Despre cauzele actualei crize bugetare din regiunea transnistreană l-am întrebat pe expertul economic din Tiraspol Serghei Melnicenko:

Serghei Melnicenko: „În prezent, Transnistria începe să simtă în măsură deplină consecințele ne-reglementării situației din Ucraina. În ce mod se reflectă acest lucru asupra activității economice externe a agenților economici din Transnistria? În primul rând, prin refuzul de a cumpăra mărfuri transnistrene, prin încetarea contractelor, prin neachitări din partea cumpărătorilor din Transnistria. Exemplul cel mai grăitor este gigantul industriei textile, combinatul Tirotex de la Tiraspol, în livrările pe piața externă a căruia piața ucraineană deținea 30 al sută. Acum, această piață este practic pierdută pentru întreprindere, ceea ce a dus la oprirea temporară a unor linii de producție, a fabricării unor produse.

A doua componentă a acestui proces sunt problemele cu transportarea mărfurilor și încărcăturilor companiilor transnistrene, în particular, când vine vorba despre exportul în afara republicii prin Ucraina. Mulți transportatori au refuzat să însoțească aceste mărfuri, companiile de asigurări nu mai asigură aceste încărcături și în general agenții contractuali se temeau să transporte mărfurile prin teritoriul Ucrainei - și se tem până în prezent. Folosirea altor schime logistice pentru expedierea produselor transnistrene peste hotare, în particular prin porturi, inclusiv portul Giurgiulești, sau pe calea aerului bineînțeles că majorează costul mărfurilor produse în Transnistria și le fac necompetitive pe piețele externe. În același timp, în Transnistria acum încep să fie resimțite consecințele negative ale acestor evenimente, în special lucrul acesta se resimte în sfera socială. Începând cu luna aprilie, are loc o scădere constantă a veniturilor încasate din impozite în bugetul republicii și în bugetele locale, dar și în diferitele fonduri extra-bugetare, în particular în fondul de pensii și fondul asigurărilor sociale.

Conducerea regiunii a fost nevoită, pentru prima dată în istoria statalității transnistrene, să recurgă la reducerea salariilor angajaților din sectorul bugetar. Practic, salariile sunt calculate la nivelul anterior, dar sunt achitate sume cu 15 la sută mai mici. Sumele neachitate sunt trecute la datoria internă de stat, în speranța că odată cu schimbarea conjuncturii pieței și a conjuncturii de comercializare a produselor guvernul va putea lichida această datorie, estimativ acest lucru ar trebui să se întâmple până la 1 ianuarie. În plus, pe lângă reducerea achitărilor la salarii recent s-a introdus posibilitatea de a îndeplini funcțiile sociale de stat într-un volum mai mic – de exemplu, ziua de muncă scurtată, acolo unde este posibil – săptămâna scurtată, adăugarea zilelor respective la concediu și alte variante. Sunt și domenii care nu vor fi afectate de aceste măsuri, printre care medicina și educația, deoarece acolo există un ciclu de acordare de servicii populației care nu poate fi redus.”

Europa Liberă: Serghei, dar pe ce contează conducerea transnistreană: pe schimbarea conjuncturii sau vor fi careva schimbări în reorientarea exporturilor, careva reforme structurale? Pe ce contează autoritățile în situația de față?

Serghei Melnicenko: „Știți cum se spune – o astfel de situație să nu-i dorești nici dușmanului. Nu cred că aș putea formula un răspuns foarte clar, pentru că este o întrebare dificilă: pe ce contează și la ce speră. Dar, cel mai probabil, prima speranță este să se schimbe situația în Ucraina, să se stabilizeze, ceea ce va permite ulterior revenirea la schemele și modalitățile de livrare vechi. Dar este un lucru pe care nu este realist să mizezi în viitorul prea apropiat, iată de ce, cel mai probabil, conducerea republicii va trebui să recurgă și în continuare la reducerea volumelor de angajamente sociale îndeplinite față de cetățeni. Altceva este că se mizează mult și pe faptul că businessul va începe să ia măsuri pentru a se diversifica, va începe să-și diversifice livrările, să lucreze pentru ca produsele să aibă un sinecost mai mic, să fie mai competitive și așa mai departe. Speranța este, practic, doar în businessul local. În sensul că oamenii nu vor vrea să se lipsească de venit și vor începe să lucreze mai intens – pe asta se mizează foarte mult.”

Europa Liberă: Poate că Rusia se va implica în vreun fel pentru a ajuta în această situație, să reia plățile pentru suplimentele la pensii…

Serghei Melnicenko: „… aceste plăți au fost reluate din 16 iulie, pur și simplu au venit cu întârziere, banii vor fi compensați – din acest punct de vedere, al acordării ajutorului umanitar, totul este bine. Altă speranță este legată de faptul că la sfârșitul lunii iunie au fost semnate șapte memorandumuri cu Rusia cu privire la colaborarea directă dintre instituții. Dacă acest lucru va contribui cumva la îmbunătățirea situației este greu de spus, acest proces este doar la început de cale, dar pentru Transnistria în astfel de situații critice unica speranță era întotdeauna anume în Rusia.

Acum, se discută tot mai mult despre posibilitatea ca vectorul asistenței rusești să fie schimbat de la obiectele sociale și de infrastructură către crearea de noi produceri și noi locuri de muncă. Un astfel de exemplu există deja: organizația neguvernamentală „Integrarea Eurasiatică” a amplasat la Tiraspol o uzină de beton – deocamdată doar pentru a acoperi propriile necesități, pentru propriile obiecte pe care le are în construcție. Dar capacitățile consolidate ale acestei uzine vor permite asigurarea cu beton a întregului complex de construcții a republicii. Speranța - și discuții în acest sens se poartă – este de a reorienta vectorul fondurilor care vin din Rusia din sfera umanitară către modernizarea economică.

Dar cu toate acestea situația e dificilă, oricum chestiunea intrării pe noi piețe, comercializarea mărfurilor produse rămâne de actualitate în orice condiții. Dar sunt și momente pozitive, în particular pentru Transnistria apare iată așa un moment interesant: fabrica de conserve de la Camenca a semnat un contract pentru livrarea de mazăre verde cu cea mai mare rețea comercială din Rusia „Magnit” – este vorba despre o partidă de cel puțin două milioane de borcane de conserve. Este considerabil, și dacă volumele vor crește în același ritm, atunci și plățile de impozite vor crește, și politica socială și așa mai departe. În plus, Transnistria mizează pe așa-numitele comenzi de stat din partea Rusiei, în particular pentru instituțiile de forță, pentru instituțiile de tip închis – este vorba în primul rând despre producția agricolă, dar și de mărfuri din industria ușoară, pentru că avem aici foarte multe fabrici care ar putea de exemplu coase uniforme pentru structurile militare ale Rusiei. Dar acest lucru este unul totuși dificil, pentru că repartizarea acestor comenzi se face prin intermediul așa-numitelor tendere intrafederale.”

Europa Liberă: Ar fi posibil ca în actuala situație, deloc simplă, businessul, sau o parte din business, să încerce să folosească acele preferințe care sunt oferite acum Republicii Moldova de Uniunea Europeană, în contextul semnării de către Chișinău a Acordului de Asociere?

Serghei Melnicenko: „Am uitat să spun că o reacție destul de pozitivă a avut conducerea regiunii și mediul de afaceri la decizia Moldovei de a anula taxele vamale și ecologice. Acum, bineînțeles, agenții economici vor putea reorienta acești bani către modernizarea tehnică, ridicarea competitivității, sau chiar majorarea salariilor, ceea ce va crește și nivelul impozitelor colectate și așa mai departe. Este primul moment.

În ceea ce privește legătura cu Acordul ratificat de parlamentul moldovenesc – este un subiect destul de dificil, mai global, în sensul că agenții economici care lucrează în Transnistria nu constituie entități abstracte, ei sunt oricum un fel de ostatici ai situației politice create în regiune. Și problema nu poate fi soluționată în parte de fiecare om de afaceri, așa cum s-a întâmplat în 2006, când agenții economiei au trebuit să decidă dacă se înregistrează la Chișinău sau nu, pentru a putea face comerț cu alte țări. Acum situația e diferită. Iată de ce acum multe depind de conducerea regiunii. E greu de spus dacă businessul va încerca să-și lobeze interesele prin intermediul conducerii țării, în așa fel încât să o determine să accepte să se alăture Acordului de Asociere și în felul acesta mediul de afaceri să continue să folosească preferințele. Sau dacă se va merge pe calea interzicerii Acordului, ceea ce este puțin probabil, pentru că Transnistria nu este subiect al dreptului internațional. Deocamdată, comunitatea de afaceri nu se poate manifesta în niciun fel pe marginea acestui subiect, mai ales că problema se va pune tranșant abia pe 1 ianuarie 2016, ceea ce înseamnă că mai este o rezervă de un an și jumătate pentru soluționarea acestor probleme.”

Europa Liberă: opinia expertului economic din Tiraspol Serghei Melnicenko.

***

Europa Liberă: La Chişinău, într-o nouă ediție a revistei Realitățile Economice, Centrul analitic Expert-Grup a realizat o radiografie a economiei regiunii transnistrene, vorbind despre tendințele recente și riscurile economice din regiune pentru anii 2014-2015. Una din principalele concluzii ale studiului este că, pentru a supraviețui și apoi a se dezvolta, regiunea transnistreană, care este o economie foarte deschisă, are nevoie în mod acut de piețele externe de desfacere, în special de piața europeană care absoarbe cota cea mai mare a exporturilor sale. Mai multe concluzii și recomandări, în interviul pe care colega mea Lina Grâu l-a realizat cu directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor:

Adrian Lupusor
Adrian Lupusor

Adrian Lupușor: „Economia regiunii transnistrene este foarte deschisă și prin urmare este foarte vulnerabilă la ceea ce se întâmplă în Federația Rusă, în Ucraina, chiar și în Uniunea Europeană. Și acest lucru contribuie la răcirea cererii pentru exportul companiilor din regiune și, respectiv, afectează economia regională.

Pe lângă riscurile externe există și probleme structurale ale economiei – climatul de afaceri este unul total neprietenos și este creat în așa fel încât să favorizeze companiile mari, în timp ce companiile mici se confruntă cu grave probleme de acces la credite, de acces la piețe de desfacere, de concurență.

Și aceste probleme sunt condimentate de problema demografică din regiune. Tendința de îmbătrânire a populației, emigrarea masivă a populației cu forță de muncă activă creează presiuni asupra sistemului de pensii, care este principala sursă a deficitului bugetar ne-sustenabil. Prin urmare, obținem o situație în care regiunea nu se poate autoîntreține fără suportul extensiv al Federației Ruse. Pe termen scurt acest suport asigură stabilitatea macroeconomică în regiune, însă pe termen lung sunt create o serie de probleme fundamentale, deoarece acest suport pune atât companiile, cât și autoritățile din regiune într-o capcană motivațională acută. Companiile nu sunt motivate să investească și să-și modernizeze procesele de producție, să-și eficientizeze utilizarea resurselor energetice – deoarece energia este de cam 10 ori mai ieftină decât cea din dreapta Nistrului. Iar pentru elitele politice capcana este că acestea sunt sortite să urmărească obiective pe termen scurt și nu sunt motivate să promoveze reforme structurale, care, deși pe termen scurt sunt nepopulare, sunt necesare pentru a asigura sustenabilitatea regiunii.

Deci, pe ansamblu, regiunea se află într-o criză existențială, deoarece pe de o parte depinde acut de piața de desfacere din UE, care, apropo, nu poate fi compensată de piața rusească. Și, în același timp, elitele politice depind acut de suportul financiar direct și indirect din partea Federației Ruse, care nu poate fi compensat de suportul și granturile UE, mult mai mici decât ceea ce oferă Rusia. Soluționarea acestei crize existențiale și asigurarea unui echilibru dintre interesele economice și interesele politice va fi provocarea majoră pe termen scurt a regiunii.”

Europa Liberă: Exact în acest context a provocărilor care stau în fața Transnistriei, vedem să situația regională se structurează în așa fel încât și Ucraina, și Republica Moldova se orientează către Uniunea Europeană. Transnistria încearcă – la Tiraspol au fost declarații în acest sens – să se reorienteze către CSI și piețele din Federația Rusă. Cum vedeți ieșirea din această situație?

Adrian Lupușor: „Tocmai din acest motiv am și spus că găsirea echilibrului între interesele elitelor politice orientate către Est și elitelor economice orientate către Vest va fi principala provocare a regiunii pe termen scurt.

Pe termen scurt cu siguranță prevalează factorul politic și cel mai probabil autoritățile din regiune nu vor implementa Acordul de Asociere, îl vor denunța. Acest lucru cel mai probabil va duce la situația în care companiile din regiune nu vor mai putea exporta în regim preferențial începând cu 2016. Pe termen scurt acest lucru contrar așteptărilor nu va însemna efecte dramatice, în primul rând, pentru că acest lucru nu va afecta toate exporturile, ci doar o parte, iar pierderea de competitivitate prin preț în rezultatul majorării tarifelor la exportul în UE ar putea fi compensată fie din contul marjelor de profit al companiilor, fie din contul creșterii suportului din Federația Rusă. Principala problemă ține de creșterea discrepanței dintre infrastructura calității din regiunea transnistreană de cea din UE și de cea din dreapta Nistrului. Și respectiv, pe termen lung aceasta ar putea într-adevăr contribui la izolarea definitivă economică a regiunii transnistrene.

De aceea pe termen lung obiectivul major va fi de a implementa prevederile Acordului de Asociere fără a afecta relațiile cu Federația Rusă. Aparent, acest lucru este imposibil, cel puțin pentru moment. Însă acest lucru va depinde de nivelul de flexibilitate atât a Bruxellesului, cât și a Moscovei în raport cu situația din regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: În ce măsură vedeți posibilă reorientarea comerțului Transnistriei către piața Federației Ruse? Cei de la Tiraspol spun că aceasta ar fi alternativa pentru piața UE.

Adrian Lupușor: „Reorientarea exporturilor dinspre piața UE către cea a Federației Ruse este un mit. Federația Rusă niciodată nu va fi capabilă să absoarbă toate exporturile care la moment sunt orientate către UE, din simplul motiv că volumul pieței este cu mult mai mic, iar specificul cererii este total diferit. Noi exportăm în UE produse diferite de cele exportate în Federația Rusă. Rusia nu va putea plăti chiar și prețurile pe care le plătesc europenii.

În plus, nu trebuie să uităm că riscul anulării preferințelor comerciale ale UE pentru regiunea transnistreană nu este o noutate pentru companiile din regiune – despre acest risc se cunoștea încă de ani buni și multe întreprinderi au început de ceva timp să depună eforturi pentru a se orienta către Federația Rusă. Și nu am reușit acest lucru. Și dacă nu a fost posibil până acum, nu va fi posibil nici pe viitor – inclusiv pentru că situația economică din Federația Rusă se înrăutățește. Probabil, vorbind procentual, nu cred că nici măcar o treime din exporturile către UE vor putea fi absorbite de Federația Rusă.

Întrebarea este alta – în ce măsură companiile și autoritățile vor putea să asigure echilibrul între interesele politice și interesele economice. În ce măsură autoritățile din regiune vor putea poate chiar să convingă autoritățile de la Kremlin că implementarea măcar parțială a Acordului de Asociere nu înseamnă schimbarea vectorului geopolitic al regiunii. Autoritățile din regiune pot rămâne loiale Federației Ruse și în același timp să implementeze prevederile Acordului de Asociere, care țin în primul rând de modernizare. Poți să implementezi standardele UE de calitate având la bază motiv pur pragmatice, pur economice.”

Europa Liberă: În studiul Dvs. aveți și o serie de recomandări, de soluții pentru ieșirea din situația dificilă în care este regiunea transnistreană acum. Care ar fi esența acestor recomandări?

Adrian Lupușor: „Este imposibil de asigurat modernizarea economiei regionale fără a avea un sector al întreprinderilor mici și mijlocii robust. Iar acest lucru este imposibil fără un climat de afaceri prietenos care ar implica eliminarea barierelor de intrare pe diferite piețe, fără creșterea transparenței, eficientizarea mecanismului de ajutor de stat, care la moment favorizează întreprinderile mari în detrimentul celor mici. Este imposibil fără asigurarea unui acces mai larg la creditele bancare. În general, este nevoie de a schimba cadrul instituțional, astfel încât regulile să fie egale pentru toți și nu doar să servească interesele întreprinderilor mari, interesele cercurilor oligarhice din regiune, care, de altfel, sunt împletite cu elitele politice.

Un obiectiv major pentru autoritățile din regiune este să asigure măcar o implementare parțială a Acordului de Asociere. Denunțarea Acordului va contribui la izolarea economică a regiunii, cu repercusiuni sociale și economice majore. Aceasta presupune alinierea infrastructurii calității la normele europene. Chiar și standardele Federației Ruse, la care se orientează autoritățile transnistrene, mai devreme sau mai târziu vor trebui să se armonizeze cu cele ale UE, pentru că, să nu uităm, Federația Rusă face comerț în primul rând cu UE – acesta este partenerul principal comercial al Rusiei.

O altă prioritate este armonizarea cadrului regulator ce ține de sistemul bancar din regiune cu normele prudențiale aplicate în restul Republicii Moldova. Sistemul bancar la moment servește intereselor companiilor mari din regiune și de fapt nu-și exercită funcțiile de bază – funcția de intermediere financiară.

Un alt aspect este că tarifele aplicate resurselor energetice urmează mai mult obiective sociale și nu economice. Aceste tarife sunt mult mai mici decât costurile suportate de întreprinderi, sunt de circa 10 ori mai mici decât tarifele aplicate în dreapta Nistrului. Pe termen scurt acest lucru oferă un avantaj de competitivitate pentru întreprinderi, însă, mai devreme sau mai târziu, aceste tarife vor trebui să fie ajustate la realitățile economice. Trebuie să se înceapă acum pentru a se face o ajustare graduală, pentru că dacă tergiversăm procesul, vom ajunge la o situație când tarifele vor trebui dublate-triplate peste noapte. Majorarea graduală a tarifelor va motiva întreprinderile să fie mai eficiente în utilizarea energiei.”

Europa Liberă: În concluzie – regiunea transnistreană se află într-o situație economică destul de dificilă, trebuie să facă niște reforme destul de dureroase. Există posibilități, opțiuni în care aceste reforme să nu fie făcute și situația să se îmbunătățească? Sau totuși este un „medicament” necesar pentru ca „bolnavul” să se însănătoșească?

Adrian Lupușor: „Economia regiunii este într-o stare destul de gravă și are nevoie de un tratament dureros. Reformele sugerate sunt niște măsuri nepopulare, sunt acele pastile amare care necesită a fi administrate pentru a reanima bolnavul. Din păcate, suportul extensiv al Federației Ruse a camuflat aceste probleme și nu a motivat autoritățile să implementeze aceste reforme mai din timp. Însă iată că vedem că aceste probleme încetul cu încetul încep să iasă iveală și vom ajunge curând într-o situație în care nici măcar suportul Federației Ruse nu va fi capabil să acopere această problemă și autoritățile vor fi forțate, mai devreme sau mai târziu, să implementeze reforme nepopulare – majorarea tarifelor, introducerea cotei TVA etc.

Însă aceste măsuri nepopulare pot fi compensate de alte măsuri populare, cum ar fi îmbunătățirea climatului de afaceri, eliminarea barierelor birocratice pentru activitatea întreprinderilor mici și mijlocii. Mediul de afaceri trebuie să permită persoanelor care nu-și vor găsi loc de muncă la întreprinderi să-și creeze propriile întreprinderi mici sau micro. În context, o altă măsură populară ar putea fi eficientizarea mecanismului de ajutor de stat pentru ca acest ajutor să fie unul echitabil și nu unul care servește doar interesele întreprinderilor mari din regiune. Acestea sunt principalele măsuri populare de natură să compenseze reformele ne-populare care urmează a fi implementate.”

Europa Liberă: Directorul executiv Centrului analitic Expert-Grup, Adrian Lupușor, într-un interviu realizat de Lina Grâu.

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Radu Benea vă mulțumește pentru atenție şi vă dorește toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG