Linkuri accesibilitate

„De loc nu avem încredere. Ei nu au făcut nimic...”


Un reportaj cu microfonul Europei Libere în orașul Sîngerei.

Campania electorală a început în Moldova, alegerile parlamentare vor avea loc pe 30 noiembrie şi oraşele se împînzesc cu reclame ale candidaţilor, ca şi cutiile de scrisori din holurile blocurilor. În localitatea Sîngerei din nordul Moldovei, lucrurile nu arată la fel ca în capitală. Aici, partidele politice ar putea jindui peste 11 mii de voturi, în cazul în care toţi alegătorii înscrişi în listele electorale vor ieşi la scrutinul din 30 noiembrie. Doar că experienţa alegerilor parlamentare din 2010 a demonstrat că puţin peste jumătate dintre locuitorii oraşului care pot vota aleg să facă uz de acest drept. Cît de hotărâţi sunt să participe la alegeri oamenii din Sîngerei?

La Sîngerei, abia îşi fac apariţia, timid, ca soarele tomnatic, primele afişe electorale. De la locuitorii pe care i-am întâlnit în centrul oraşelului, am aflat că şi agitatorii partidelor politice nu se lasă aşteptaţi, bătând pe la porţile oamenilor. Doi vecini, Mihai şi Grigore, îmi explică de ce nu se lasă ei impresionaţi de promisiunile care încep să vină şuvoi:

Grigore: „Promit, dar nu face nimeni nimic. Dacă s-ar ţine de platforma cu care vin, e bine, dar aşa, ei se abat complet, dar oamenii nu înţeleg acest lucru şi îi votează pentru că îi cred de frumoşi şi buni.”

Europa Liberă: Alegerile sunt o dată la patru ani, în această perioadă partidele vin pe la oameni să-i întrebe de probleme?

Mihai: „Nu i-am văzut. Cine vine în patru ani? Nu vine nimeni.”

Grigore: „Aşa-i mentalitatea oamenilor noştri care vin la conducere, mai exact, ei vin ca să li se slujească, dar nu să slujească ei. Oamenii îi aleg ca să slujească oamenilor, ţării, dar ei pentru sine fac totul.”

Europa Liberă: Care e problema Republicii Moldova ce ar trebui în primul rând rezolvată?

Grigore: „Locuri de muncă, salariile, pensia... corupţia, însă cu acest fenomen nu se poate lupta. Cine va lupta cu sine însăşi? Corupţia e acolo sus. Ei nu vor lupta unul împotriva altuia. Acolo-i corupţia cea mare.”

Cei mai mulţi dintre sîngerenenii cu care am apucat să stau de vorbă au recunoscut că nu sunt foarte informaţi despre partidele care le vor cerşi voturile. Elena Caţ, bunăoară, spune că abia de ştie liderii formaţiunilor care s-au aflat în ultimii patru ani la putere:

„Eii, pe dl Filat îl cunosc, mai este Adrian... Marian Lupu care vine la noi şi spune că va fi bine, dar degeaba. Toţi spun că va fi bine, dar nu se schimbă nimic. Nu ne măresc leafa. Dacă s-ar schimba lucrurile în bine, lumea ar avea încredere şi i-ar vota. Doar să nu fie atât de mulţi, să fie vreo câţiva.”

La Sîngerei am discutat şi cu oameni care erau veniţi din localităţi din preajmă. Vasile şi Boris spun că prima preocupare a oamenilor de la ţară este lupta cu sărăcia, dar nu şi a guvernanţilor, judecand dupa viaţă cotidiană:

Boris: „De loc nu avem încredere. Ei nu au făcut nimic. Sunt mulţi şi primesc bani degeaba! 100% că primesc bani degeaba.”

Europa Liberă: Dar Dvs dacă aţi ajunge la putere ce aţi schimba în ţară?

Boris: „Leafa, pensia. Ce asta-i pensie?”

Europa Liberă: Cu cât trăieşte azi un om la Sîngerei?

Vasile: „Care au pe lângă casă animale, ba una, ba alta, cu asta trăiesc, dar aşa, leafa e mică tare.”

Europa Liberă: Dvs cum vă informaţi pentru cine să vă daţi votul?

Boris: „Nu ştiu.”

Soţii Elena şi Nicolae pe care i-am întâlnit în preajma liceului „Mihai Eminescu” din Sîngerei constată că o bună parte din promisiunile partidelor politice se repetă de la campanie la campanie. Paradoxul e că puţine dintre acestea devin realitate:

Nicolae: „Moldova fără sărăcie...”

Europa Liberă: Este o promisiune care nu s-a îndeplinit?

Nicolae: „Desigur.”

Elena: „Că vor ajuta agricultorii, că vor face drumurile, că o să ajute businessul mic şi mijlociu. În ultimii ani, de când avem un alt ales, în Sângerei, de exemplu, nu vedem nicio schimbare. S-au ridicat salariile doar la judecători, dar la oamenii de rând, oamenii normali, nu. Nici nu-mi închipui cum îşi duc ei viaţa. Dacă chiar s-ar întâmpla aşa ca să fie, într-adevăr, oameni buni, oameni cinstiţi la putere, ei nu vor sta mult acolo. Un om cinstit dacă nimereşte între acei lupi care au staj de minciuni şi promisiuni false, nu o să reziste. Aşa că nu avem nicio speranţă, doar să ne aducă o guvernare din altă ţară, din Germania, şi pe toţi restul să-i alunge, doar aşa putem să avem un viitor.”

Oraşul Sîngerei le-ar putea da concurenţilor electorali peste 11 mii de voturi, dacă oamenii vor decide pe cine să aleagă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG