Linkuri accesibilitate

Valeriu Pleșca: „deputatul independent este necesar în Parlamentul R. Moldova”


Un interviu electoral cu un fost ministru al apărării, candidat independent în alegerile de la 30 noiembrie.

Europa Liberă continua să vă prezinte concurenții înscriși in cursa electorala. Ex-ministrul apărării, Valeriu Pleşca, participa la aceste alegeri cu sloganul „Pentru Lege si Ordine”. El propune resetarea sistemului politic din Moldova si iata argumentele lui.

Valeriu Pleșca: „Sistemul electoral actual pentru Republica Moldova este unul care nu rezolvă problema importantă a societăţii – delegarea deputaţilor în deplina competenţă, deplina suveranitate din partea poporului. De aceea, institutul deputatului independent este obligat, necesar să fie prezent în Parlamentul Republicii Moldova. Deoarece deputatul independent va fi cu adevărat responsabil numai în faţa alegătorului şi nu a liderului de partid sau a grupării oligarhice care domină în clasa politică a Republicii Moldova. Practic un milion de oameni sunt indecişi la moment. Respectiv, acest un milion va fi în afara intereselor, ei nu vor fi reprezentaţi în Parlament.”

Europa Liberă: Bine, dar după alegeri anumite partide, care au acumulat cele mai multe procente, fac coaliţie, independenţii rămân în afara guvernării.

Valeriu Pleșca: „Este o abordare greşită. Dacă pornim de la formula clasică, în Parlament este un proces legiuitor, deputaţii sunt cei care creează baza legislativă a Republicii Moldova, sunt autori de legi sau amendează legile, sau perfectează cadrul legal al Republicii Moldova. Restul este o provincialitate din Moldova, când se spune că este necesară în Parlament coaliţia. Coaliţia este necesară pentru a forma un guvern. Iar în Parlament se ocupă cu procesul legiuitor, proces creativ de formare şi perfectare a cadrului legislativ al ţării.”

Europa Liberă: Pentru că aţi fost ministru al Apărării, cum caracterizaţi situaţia din Armata Naţională?

Valeriu Pleșca: „Sectorul de apărare mie îmi pare că suferă. Suferă deoarece politicienii acordă atenţie în ultimul rând domeniului de securitate şi domeniului de apărare, nu se alocă surse, se deleagă în acest domeniu important persoane apartenente politic, nu profesionişti, nu statalişti, nu oameni care doresc cu adevărat să-şi efectueze misiunea de apărare a ţării. Eu foarte mult ţin la această instituţie, dar ea trebuie reformată. În special, odată şi odată, trebuie de stopat încorporarea în bază obligatorie şi armata trebuie să o execute profesioniştii. Adică, în bază de contract, persoanele care doresc în bază de contract să servească apărării ţării.”

Europa Liberă: Tot mai mulţi actori politici readuc în actualitate articolul din Constituţie care consfinţeşte neutralitatea. Această neutralitate acum avantajează Republica Moldova?

Valeriu Pleșca: „În situaţia când Republica Moldova este un pion în jocul acesta geopolitic dintre Vest şi Est, noi trebuie să jonglăm. Dacă nu doresc ruşii să ne lase în pace, atunci trebuie de spus prompt: noi devenim membri NATO şi s-a terminat cu parteneriatul aşa-numit strategic cu ruşii. Dacă europenii sau alţi parteneri din Occident nu doresc până la sfârşit să contracareze corupţia în Republica Moldova, noi trebuie să spunem: nu mai dorim astfel de parteneriat şi mergem în parteneriat cu alt eventual partener din Est.

Altfel, 23 de ani noi ne bălăcim într-o băltoacă, politicienii trădează interesele, se joacă de-a guvernarea, primesc bani din Occident sau rezolvă interesele în sectorul financiar cu cei din Rusia. Mediul diplomatic, Ministerul de Externe trebuie foarte bine să utilizeze situaţia geopolitică, interesele care sunt în faţa Republicii Moldova. Şi acest principiu de neutralitate poate fi un astfel de instrument.”

Europa Liberă: Recent, cancelarul german Angela Merkel declara că riscuri din partea Rusiei există nu doar la adresa Ucrainei, ci şi a Georgiei, a Republicii Moldova şi chiar a Ţărilor Balcanice. Aşa cum spunea ea, cea mai mare ameninţare la ora actuală este faptul că această criză din Ucraina ar putea să divizeze şi mai mult. Cum trebuie înţeles acest mesaj al cancelarului german?

Valeriu Pleșca: „Îmi doresc foarte mult pacea pe acest pământ şi am mare încredere în poziţia pe care o are în special Germania. Ea este mai credibilă prin expunerile liderului său. Politicile efectuate din partea moldovenilor trebuie să fie mai prompte şi mai de aproape anume cu spaţiul euroatlantic, cu spaţiul proeuropean, cu europenii, pentru că aceştia spun şi realizează. Ruşii spun şi nu realizează, utilizează Republica Moldova într-un fel sau în altul. De aceea, eu sunt un proeuropean consacrat, mult îmi doresc ca dialogul să fie extins pe sectorul european.”

XS
SM
MD
LG