Linkuri accesibilitate

Mihai Ghimpu: „ne gândim la ziua de mâine, la copiii noştri”


În ajun de alegeri despre opțiunile lui și cu liderul Partidului Liberal.

Particul Liberal participă în alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 cu sloganul „Cu PL în familia NATO şi UE!”. În buletinul de vot este numărul 14. Liderul formatiunii Mihai Ghimpu crede că 30 noiembrie poate fi o dată istorică.

Mihai Ghimpu: „Eu cred că cetăţenii conştientizează că ne aflăm la răscruce, e un an istoric, o dată istorică, sunt alegeri geopolitice, campanie geopolitică, vot geopolitic. Şi toţi acei care ne aflăm fie acasă, fie în Europa, ştim că Dumnezeu ne-a dat să fim împreună cu Europa.”

Europa Liberă: Dumneavoastră îndemnaţi alegătorii să vină să voteze pentru UE şi pentru NATO. Nu vă este frică că pierdeţi alegători?

Mihai Ghimpu: „Aceasta şi am vrut să spun. Încă o dată vrem să demonstrăm tuturor cetăţenilor că pe noi nu ne interesează puterea pentru a deveni deputat, ministru, preşedinte, prim-ministru şi a ne rezolva problemele. Noi ne gândim la ziua de mâine, la copiii noştri, cum să trăieşti în pace când peste deal se împuşcă frate cu frate. Aici e problema. Şi doar NATO, această apărare colectivă ne poate oferi şi nouă o viaţă. Fiindcă a trăi bine în cadrul familiei europene înseamnă a avea şi o umbrelă, aşa cum au toate statele membre ale UE această umbrelă NATO.”

Europa Liberă: Statutul de neutralitate nu este în măsură să asigure securitatea, independenţa şi integritatea Republicii Moldova?

Mihai Ghimpu: „Iată avem 23 de ani de independenţă şi ce am câştigat prin acest statut? Armata Rusiei continuă să rămâne pe teritoriul nostru, ei au promovat, au dezvoltat şi acum apără Transnistria, artificial formată de ruşi pentru a aştepta momentul să ne ocupe din nou. De aceea noi, Partidul Liberal, ne gândim la libertatea noastră.”

Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar Moldova şi aşa este scindată, se confruntă cu separatismul. Cei din stânga Nistrului spun foarte clar că anume sugestia că Moldova poate să se apropie de Alianţa Nord-Atlantică ar putea să-i îndepărteze şi mai mult pe cei din regiunea transnistreană.

Mihai Ghimpu: „Dar cât de aproape sunt ei de noi ca să se mai îndepărteze? În 1990 ne spuneau că, dacă va funcţiona limba română în calitate de limbă oficială, ei îşi formează stat, dacă vom face cutare, ei sunt împotrivă. Noi trebuie să ne gândim la noi, nu la ei. Eu nu sunt împotrivă să declarăm acest teritoriu ocupat, să punem hotar administrativ pe Nistru şi să creăm o viaţă normală pentru oamenii din partea acesta a Nistrului.”

Europa Liberă: Aceasta înseamnă că autorităţile Republicii Moldova sunt impotente să rezolve această problemă?

Mihai Ghimpu: „Da, în lupta cu Rusia sunt impotente. De aceea avem nevoie de NATO, noi avem nevoie de ajutor. Aşa cum un om care este un bun gospodar, când trebuie să ridice o greutate sau să mişte ceva de unul singur nu poate, ce face? Apelează la ajutor. Sau atunci când asupra lui vine o haită de lupi, ce face? Nu strigă la vecin? Apoi se gândesc cum să facă aşa ca să nu mai treacă lupii gardul. Aşa şi aici – ursul.”

Europa Liberă: De ce nu s-au deschis mai multe secţii de votare în Federaţia Rusă. Se pare că foarte mulţi concurenţi electorali sunt nemulţumiţi că nu s-a reuşit să fie convinsă guvernarea să existe mai multe secţii de vot în Federaţia Rusă.

Mihai Ghimpu: „Eu nu aş fi deschis niciuna. Nu poţi deschide secţii de votare pe teritoriul celui care te-a ocupat şi ţine armata în cetatea lui Ştefan cel Mare şi ne dezbină permanent, 200 de ani ne umileşte. Noi acum să oferim acolo posibilitatea ca ei să influenţeze viitorul nostru? Noi ştim cum lucrează ei, poftim Crimeea, Donbas, Doneţk. E de ajuns ce am avut în 1992.”

Europa Liberă: Bine, dar şi în Federaţia Rusă muncesc moldoveni cu drept de vot.

Mihai Ghimpu: „Da, dar în Federaţia Rusă nu funcţionează legea, este stat autoritar. Iată care e problema.”

Europa Liberă: Partidul Liberal a lansat un apel public către foştii colegi de alianţă proeuropeană, către PLDM şi PD de a răspunde dacă vor face o coaliţie largă cu altcineva după alegerile din 30 noiembrie. Vă este frică de ceva?

Mihai Ghimpu: „Mie nu-mi este frică şi nouă nu ne este frică niciodată de nimic. Noi vrem ca cetăţenii înainte de a arunca buletinul în urna de vot să ştie pentru ce votează, pentru Uniunea Europeană sau pentru Uniunea Vamală care nu există şi nici nu poate să existe. Fiindcă între noi şi Rusia există Ucraina şi niciodată nu va face parte din această Uniune Vamală. Şi vedem că mulţi oameni se dau prinşi de minciuna aceasta.

Nu vom putea face parte din Uniunea Vamală pe sub Ucraina, să devenim cârtiţă. Şi aceasta ne interesează pe noi, fiindcă am început un lucru în 2009, 2010, cetăţenii au pledat pentru Uniunea Europeană. Uniunea Europeană a investit în noi, au investit şi americanii, şi alte state. Şi acum ce facem?

Jocurile pe care le observăm pe după colţ ne dau de bănuit că se poate întâmpla o alianţă, aşa cum a fost şi în actualul Parlament, când coincideau interesele. De aceea, Partidul Liberal a solicitat ca fiecare partid care este proeuropean să spună cu cine va face această alianţă, ce vom construi.”

Europa Liberă: Interesul Partidului Liberal este să facă coaliţie cu liberal-democraţii şi democraţii?

Mihai Ghimpu: „Dacă alţi prieteni nu avem ce să faci, te mulţumeşti cu ceea ce este.”

Europa Liberă: Din duşmani faceţi iar prieteni?

Mihai Ghimpu: „Nu au fost niciodată duşmani. Au fost concurenţi care au încălcat înţelegerea, nişte principii, acordul. Dar noi nu vom merge la această alianţă pentru că vrem cu ei să ne împăcăm. Noi vrem să avem un viitor european. Noi vom face aceasta în numele cetăţenilor noştri. Aceasta e. Nu am venit în politică ca să ne facem cumetri, duşmani şi prieteni. Ţii cont de o realitate.”

Europa Liberă: Se vorbeşte foarte mult despre un eventual Maidan moldovenesc. Ar putea să fie tulburată liniştea după aceste alegeri de către anumite forţe? Și cine ar fi interesat să se instaleze instabilitatea?

Mihai Ghimpu: „Rusia, sigur, prin sateliţii săi. Se vede câţi bani bagă prin partide, prin ONG-uri. Noi trebuie să fim foarte atenţi. Cei care sunt la guvernare trebuie să fie permanent cu mâna pe puls, să cunoască situaţia şi să nu permită să se întâmple aşa ceva.

Războiul de pe Nistru nu tot a fost Maidan organizat de Rusia, ca să împuşte moldovean în moldovean, rus în rus, ucrainean în ucrainean? Ocupantul niciodată nu că nu cruţă pe străini, nici pe ai săi nu-i cruţă, îi bagă sub glonţ. Dar pe noi cu atât mai mult. Se vede după situaţia din Ucraina, pofta vine mâncând. Europa şi Occidentul cam întârzie, le-au permis şi acum cine ştie, iată, tunul e peste deal.

Eu cred că, în primul rând, depun mare efort ca această schimbare pe care o vor ei, adică cursul european să-l facă în mod paşnic, prin vot democratic, şi dacă nu vor reuşi vor încerca. Dar noi dacă vom fi deştepţi... Dar vreau să le spun că nu mai este putere care să ne învingă pe noi, cei care ne dorim libertate. Ori murim, ori trăim. Noi vrem să trăim.”

Europa Liberă: Clasa politică poate solidariza societatea atât de dezbinată?

Mihai Ghimpu: „Eu vorbesc de noi, de Partidul Liberal, noi vom fi întotdeauna la straja păcii, libertăţii neamului nostru pentru care luptăm.”

XS
SM
MD
LG