Linkuri accesibilitate

PLDM + PDM = Alianța pentru Moldova Europeană


Acordul semnat de Vlad Filat și Marian Lupu nu a fost dat publicității, iar cei doi nu și-au făcut publice prioritățile, deocamdată.

Noua constructie a PLDM si PD va dispune de doar 42 de voturi.

Nu va fi o guvernare usoara, dar nici imposibila, a spus liderul liberal-democrat, Vlad Filat, inainte de a-si pune, impreuna cu liderul PD, Marian Lupu, semnatura pe documentul de constituire a aliantei.

Acordul nu a fost deocamdata dat publicitatii si nici cei doi nu si-au facut inca publice prioritatile.

Chiar daca vineri dimineata cele doua partide mai tratau inca o posibila rocada de functii, pana la urma formula anuntata este un liberal-democrat la conducerea executivului si un democrat la conducerea Parlamentului.

Acest democrat este Andrian Candu, care nu cu mult timp în urmă l-a inlocuit pe Valeriu Lazar la sefia Ministerului Economiei.

Este de fapt si singura candidatura care a fost propusă, pentru nici un alt grup parlamentar nu a avut pretenții la aceasta functie.

Alegerea s-a incheiat în jurul orei 18 si Andrian Candu a devenit speaker fiind ales cu 59 voturi „pentru”, și unul „împotriva”.

Au votat deci si comunistii, care dispun de 21 de mandate, nu însă si liberalii.

La sefia executivului ar trebui sa mearga Iurie Leanca. Cel putin asa ne-au spus mai multi deputati liberal-democrati.

Totusi, întrebat de Europa Liberă daca ar fi conditionat sprijinul pentru o coaliție minoritara PLDM-PD prin nenumirea la guvern a lui Iurie Leancă, Vladimir Voronin a confirmat acest lucru:

Europa Liberă: E adevărat că i-ați spus PLDM-lui, nu Leancă?

Vladimir Voronin: „Da, nu Leancă și nu încă mulți alții, urmează să-i aflați."

Asa ca nu este limpede deocamdata cine va candidatul PLDM pentru functia de premier.

Vineri dimineață, liberalii au mai facut o oferta celorlalte doua partide, declarand ca vor totusi sa participe la guvernare. Au anunțat ca ar accepta sa preia sefia Ministerului Economiei sau a Finantelor in schimbul renuntarii la Ministerul Transporturilor.

Liberal-democratii si democratii au preferat mai bine un guvern minoritar decat sa mai continue aceste negocieri.

Iata cum a explicat aceasta alegere liderul PLDM, Vlad Filat:

„În toată această perioadă de şapte săptămâni şi jumătate am muncit solidar cu colegii din PDM în vederea formării cu PL o majoritate care să asigure o guvernare eficientă în Republica Moldova. Nu s-a reuşit din motive obiective, dar în mare parte subiective. Timpul care l-am la dispoziţie a expirat: ţara are nevoie să fie guvernată. PLDM şi PDM îşi asumă într-o manieră foarte responsabilă această misiune".

La rândul său, liderul PDM Marian Lupu a declarat:

„Dorim să apreciem înalt responsbilitatea, bărbăţia şi curajul colegilor din PLDM. Avem nişte condiţii regionale, o conjuctură regională şi internă deloc uşoară pentru a-ţi asuma responsabilitatea guvernării. În aceste condiţii nu este deloc uşor. Am avut alegeri parlamentare şi aceasta este decizia cetăţenilor Republicii Moldova, este drept că s-au format nişte condiţii deloc uşoare pentru decizia de astăzi".

Este absolut cert ca liberalii merg in opozitie. Liderul lor, Mihai Ghimpu, ne-a spus vineri intr-un interviu ca este o decizie regretabila si ca ea va avea un impact greu de estimat asupra aspiratiilor europene ale R.Moldova.

Ghimpu crede ca hotaratoare au fost doua lucruri: prietenia indelungata despre care se vorbeste pe culoarele Parlamentului intre Vladimir Voronin si Vlad Plahotniuc si vulnerabilitatile in fata legii a lui Vlad Filat.

Intrebat de Europa Liberă daca comunistii sunt cei pe voturile carora mizeaza noua coalitie pentru a vota legi, inclusiv cele necesare pentru aplicarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, Vlad Filat a evitat un raspuns direct, dar a apelat la un exemplu care ar putea sa insemne tocmai asta:

„In Consiliul municipal Chișinău tot nu exista o majoritate. Totusi decizii se adopta. Eu nu vad de ce la votarea presedintelui Parlamentului nu ar participa astazi si Partidul Liberal."

PL nu a participat totusi, iar sedinta a continuat pînă la alegerea vicespeakerilor, funcții pentru care au fost propuși doi candidati, unul din partea PLDM si altul din partea comunistilor, Liliana Palihovici si, respectiv, Vladimir Vitituc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG