Așa numita „fereastră de transfer” s-a încheiat luni noapte, înconjurată de agitație și urmată de rezultate sub așteptări. Zvonurile și speculațiile au căzut rînd pe rînd. Pînă la urmă lista de transferări notabile e scurtă și poate fi parcursă ușor.
Cea mai importantă mișcare a fost făcut de Chelsea, după o idee a antrenorului Jose Mourinho. Chelsea l-a lăsat pe Andre Schurrle să plece înapoi, în Germania la Wolfsburg. O mișcare surpinzătoare pentru că Schurrle e un fundaș excepțional, campion mondial cu naționala germană anul trecut. Însă Mourinho n-a făcut decît să creeze spațiu pentru un fotbalist care poate juca extremă și fundaș ofensiv. Așa a ajuns Cuadrado, internațional columbian, care a făcut de asemenea o Cupă Monidală excelentă, de la Fiorentina la Chelsea. Un transfer care și-ar putea dovedi curînd valoarea l-a adus la Manchester City pe Bony, un atacant ivorian exploziv care a strălucit la Swansea. Arsenal a făcut două achiziții încă în discuție. După buna tradiție a clubului, Arsenal a mai găsit un copil minune: pe polonezul Bielik, de la Legia Varșovia despre care se spune că e un mijlocaș de mare viitor. A doua achiziție a adus, în sfîrșit, un fundaș central: brazilianul Gabriel Paulista, sosit de la Villareal.
În Italia, Internazionale a făcut două mutări solide. Mai întîi, l-a adus pe Lucas Podolski, un alt campion mondial cu Germania care n-a reușit să dea ce poate la Arsenal. Inter l-a captat, de asemenea, pe albanezul Shaqiri, de la Bayern, și are acum două figuri de mare potențial în atac.
Real Madrid a fost în dispoziție experimentală. A fost adus un fundaș central promițător: brazilianul Lucas Silva, de la Cruzeiro. La doar 21 de ani, Silva va fi, probabil, pregătit să preia postul veteranului Ramos. Cealaltă achiziție are doar 17 ani și vine de la Stromsgodset. Cine n-a auzit de Stromsgodset e scuzat. Așa se cheamă clubul norvegian de unde a fost racolat Martin Oedegaard, un mijlocaș ofensiv bănuit de geniu. Transferul e mai mult decît discutabil. Tînărul norvegian urcă pentru prima oară pe scena mare și va trebui să livreze rapid. În caz de nereușită, cariera lui s-ar putea încheia devreme, așa cum se întîmplă cu marile speranțe lansate în pripă la cluburi prea mari.
În sfîrșit, dacă mai e ceva de notat e tăcerea deplină a cîtorva cluburi grele. În primul rînd Barcelona, care nu s-a deranjat și a lăsat lotul așa cum era. Apoi, Manchester United care dă în continuare rateuri dar s-a oprit din cumpărat.