Linkuri accesibilitate

„Creanga rusă a arborelui creativității din Moldova”


O expoziţie a artiștilor plastici ruşi, la Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi”.




Până pe 22 februarie, Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” din capitală găzduieşte o expoziţie a artiştilor plastici ruşi din Republica Moldova, intitulată „Creanga rusă a arborelui creativității din Moldova”. Cei interesaţi pot vedea aici în jur de 70 de lucrări semnate de circa 30 de autori.

Pentru cei care vor păşi pragul centrului expoziţional, artiştii plastici au lansat o invitaţie: să trăiască, să gândească, să simtă şi să iubească prin jocul de culori, or anume acesta este genericul expoziţiei. Invadate de gri, maro sau culoarea cerului, lucrările artiştilor plastici ar putea interesa pe fiecare vizitator, îmi spune pictorul Serghei Sulin, cel care a îngrijit ediţia din acest an a expoziţiei. În opinia lui, asemenea evenimente pot fi privite ca poteci de reîntâlnire cu arta, dar şi ca o formă de comuniune în societate:

„Majoritatea artiştilor plastici, lucrările cărora sunt expuse aici, sunt membri ai asociaţiei artiştilor plastici din Republica Moldova, din care fac parte ruşi dar şi alte naţionalităţi. Asemenea expoziţii au rolul de consolidare a societăţii. Aceste creaţii, în general arta şi evenimentele culturale pot genera un interes care îi uneşte pe oamenii de diferite naţionalităţi.”

Indiferent dacă ochiului îi place sau nu ceea ce vede într-o lucrare, puţini sunt cei care trec indiferenţi pe lângă creaţia unui artist plastic, este de părere pictorul Ion Chitoroagă, care a acceptat să-mi fie ghid la centrul expoziţional Brâncuşi. El spune că la acest vernisaj, unde în picturi sunt înfăţişate chipuri, peisaje şi alte compoziţii unice fiecare vizitator poate descoperi lucrarea sa:

„Operele pot fi înţelese, pot fi simţite. Iată în sala aceasta se simte că fiecare om de pe glob ar avea de unde alege o lucrare. Adică pictorii lucrează, creează într-o direcţie, individual din privinţa tehnicii, din privinţa tipajului, din privinţa coloristică, din privinţa stilului, dar fiecare lucrare îşi găseşte cumpărătorul său.”

Urmărind lucrările expuse, Ion Chitoroagă observă că unii artiştii plastici urmează cu grijă regulile şcolilor de pictură. Alţii renunţă la şabloane şi dau frâu liber creaţiei, aşa cum este, de exemplu, Valentina Bobcova, spune pictorul:

Lucările Valentinei Bobcova
Lucările Valentinei Bobcova

„Parcă nu am putea să ne apropiem de aceste lucrări fără o ambiţie spirituală. Toată viaţa ei, ea face lucrări naive pentru că nu are studii speciale. Dacă ar avea o şcoală de academie, ea ar face şabloane, ar face ac toţi, dar ea o face pe naiva şi astfel este originală.”

După 22 februarie, când se va încheia expoziţia, toate lucrările artiştilor plastici, reuniţi în proiectul „Creanga rusă a arborelui creativităţii din Moldova”, vor ajunge în Autonomia Găgăuză, unde acestor creaţii li se vor alătura şi lucrările pictorilor locali.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG