În urma alegerilor pentru Parlamentul regional al land-ului răsăritean Turingia, de anul trecut, în fruntea guvernului a ajuns pentru prima dată un reprezentant al post-comuniştilor din Partidul Stîngii (Die Linke). Una din promisiunile lui Bodo Ramelow care prezidează coaliţia post-comunist/social-democrat/ecologistă din acest land răsăritean a fost că va contribui activ la sprijinirea elucidării trecutului comunist.
Declaraţiile lui Ramelow în legătură cu aprecierile Germaniei răsăritene ca stat de drept sau ca un stat al ne-dreptăţii au stîrnit reacţii multiple în propriul său partid. Asta mai ales după ce a taxat RDG-ul, fără menajamente, drept o dictatură. În ianuarie, premierul Bodo Ramelow a vizitat filiala din Erfurt a Oficiului Federal pentru Administrarea Arhivelor fostei Securităţi est-germane, Stasi (BStU). Cu acest prilej şi-a reiterat promisiunile făcute în timpul campaniei electorale. Directorul Oficiului Federal pentru arhivele fostei poliţii politice, Roland Jahn, care l-a întîmpinat, şi-a exprimat speranţa că promisiunile nu se vor dovedi a fi simple exerciţii retorice.
Lui Jahn îi revine, în acest context, un rol special, fiind direct interesat de elucidarea morţii colegului său, Matthias Domaschk. Acesta a participat la Jena, în anii 1970, la o serie de acţiuni ale opoziţiei est-germane în care fusese implicat şi actualul director al Oficiului. Domaschk a fost arestat în anul 1981, după ce în anii precedenţi a stabilit legături cu cercuri disidente din Cehoslovacia şi Polonia. Urma să fie eliberat din arestul Stasi pe data de 12 aprilie 1981. Moare însă în aceeaşi zi. Într-o versiune oficială s-a afirmat că Domaschk s-ar fi sinucis. Apropiaţii săi niciodată nu au crezut această versiune. În arhivele Stasi nu s-au descoperit documente care ar susţine îndoielile apropiaţilor.
Guvernul din Turingia a înfiinţat acum un grup de lucru care urmează să cerceteze pe lîngă moartea suspectă a lui Domaschk şi alte asemenea cazuri.
Potrivit presei germane, autorităţile din Turingia au primit mai mult de 50 de sesizări în care se solicită cercetarea unor cazuri neclare. Între aceste sesizări se află şi cazul unui ofiţer al trupelor de grăniceri care s-ar fi sinucis în 1977. Investigaţiile procuraturii, de după 1990, în cazul Domaschk şi cel al ofiţerului nu au dat niciun rezultat.
Grupul de lucru din Turingia va încerca în următoarea perioadă să audieze din nou gardienii, ofiţerii stasi şi alte persoane care ar putea contribui la clarificarea deceselor.