In încheierea vizitei sale la Bruxelles, premierul Chiril Gaburici s-a întâlnit la sediul Comisiei Europene cu Comisarul responsabil cu vecinătatea și extinderea UE, Johannes Hahn, și cu ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkevičs, a cărui țară deține actualmente președinția rotativă a UE. Intâlnirea celor trei a avut în primul rând ca scop pregătirea summitului Parteneriatului Estic care se va ține pe 21 și 22 mai la Riga.
Intrebat ce ar fi pentru el un summit bun la Riga, premierul Gaburici a răspuns: „un summit care să ne permită să continuăm reformele".
Mai devreme, înainte de reuniunea celor 28 de miniștri de externe din UE, mai multe voci propuseseră renunțarea la ficțiunea Parteneriatului Estic și stimularea ]n schimb, ba chiar favorizarea celor trei țări: Moldova, Ucraina și Georgia, care au semnat deja un Acord de Asociere cu UE.
Astfel, ministrul de externe polonez Grzegorz Schetyna a declarat că trebuie găsită o cale pentru a diferenția „tratamentul acordat Georgiei, Moldovei și Ucrainei” de cel acordat celorlate trei țări din Parteneriatul Estic, Armenia, Azerbaidjan și Belarus.
Oficial, însă, nu a fost pomenită această eventualitate, iar ministrul de externe leton Edgars Rinkevičs, dupa intalnirea cu Gaburici, a declarat că va trebui menținut dialogul cu toți cei șase parteneri. El a confirmat însă că „Acordurile de asociere nu sunt pasul final în relația cu UE". Tot el a spus că speră ca în urma evaluării Comisiei Europene, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga să se decidă liberalizarea regimului de vize si pentru cetățenii georgieni.
„Totul va depinde însă de Georgia", a spus Rinkevičs, care a adăugat: „Un bun exemplu se afla astăzi aici cu noi: Moldova a îndeplinit toate condițiile și a putut astfel beneficia de liberalizarea vizelor.
La rândul său, Comisarul UE responsabil cu vecinătatea si extinderea Johannes Hahn a lăudat Moldova pentru felul in care implementează condițiile acordului liberului schimb (DCFT) semnat cu UE în cadrul Acordului de Asociere. Hahn a spus că „Moldova a implementat 11% din regulamentele DCFT. Aceste 11% ar putea să nu sune foarte impresionant", a spus el, „insa e vorba de 2.000 de activități care au fost o povară și un enorm stress pentru guvernul Moldovei."
Hahn a atras insa atenția ca ar trebui facut mai mult pentru a ameliora situația întreprinderilor mici si mijlocii.
In final, s-a vorbit despre conflictele înghețate. Oficialii europeni au criticat faptul că Vladimir Putin se pregătește să semneze un acord cu autoritățile regiunii separatiste georgiene Osetia de sud. Rinkevičs a spus că este vorba despre o „violare limpede a integritatii teritoriale a Georgiei”, sprijinite de UE, in vreme ce Comisarul Hahn a numit asta „o dovadă suplimentară că Rusia nu lucrează la repararea încrederii”.
Ajungând la problema Transnistriei, premierul Gaburici a început prin a menționa că in urmă cu două zile a avut „o intâlnire cu președintele Transnistriei", înainte de a se corecta spunând „liderul teritoriului transnistrean".
Gaburici a spus că a propus Tiraspolului să vină să participe la negocierile în formatul 5 + 2. și de asemenea că le-a propus autoritatilor transnistrene colaborarea pentru transportarea produselor exportate de Tiraspol prin teritoriul Moldovei.
Mai devreme, în cadrul întâlnirii cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, premierul asigurase că prioritățile „emblematice” ale guvernului său sunt reforma din sistemul judiciar, lupta împotriva corupției și stabilitatea din sistemul financiar-bancar, se arată într-un comunicat de presă al guvernului de la Chișinău.
Chiril Gaburici a mai numit şi reforma administrativ-teritorială printre prioritățile cabinetului său.