Comuniștii și-au anunțat la sfârșitul săptămânii candidatul la postul de primar al capitalei, în persoana omului de afaceri Vasile Chirtoca, fost boxer profesionist. Despre aceasta și alte înscrieri în cea mai urmărită cursă a alegerilor locale din iunie au stat de vorbă în studioul EL de la Chișinău Vasile Botnaru și analistul Igor Boțan.
Europa Liberă: Ce tactici şi strategii credeţi că vor aplica formaţiunile pentru a obţine scor maxim? Sigur că unele din start se vede că nu contează atât pe victorie cât contează pe posibilitatea de a-şi face publicitate maximă. Oricum bătălia principală se va da pentru Chişinău, care urmează să încline balanţa într-o parte sau în alta, balanţa geopolitică.
Igor Boţan: „Alegerile locale, de obicei, aşa ca la carte, sunt alegeri administrativ-politice. Nu trebuie să uităm că avem alegerile primarilor, care au mai mult dimensiunea administrativă, dar nu peste tot. În centrele urbane importante, cum este Chişinăul, Bălţiul, Orheiul, Ungheniul, Cahulul componenta politică de asemenea va prevala.”
Europa Liberă: Dar toată lumea ştie că bugetul este repartizat pentru primari, primării, consilii în funcţie de culoarea politică.
Igor Boţan: „Şi acest aspect este foarte important, dar nu trebuie să uităm că a intrat în vigoare noua lege privind finanţele locale. Deci, există o formulă matematică la care politicienii nu pot umbla. Dar sunt de acord cu dumneavoastră că subsidiile de la bugetul central vor prevala. Când spun de dimensiunea politică, trebuie să înţelegem că la alegerile consiliilor raionale se votează liste de partid, cetăţenii practic nu ştiu oamenii care sunt incluşi în aceste liste. Deci, alegerile la nivel de raion, de consiliu municipal sunt eminamente alegeri politice. În privinţa municipiului Chişinău există de asemenea această componentă politică care a fost exacerbată, dacă putem spune aşa, în campania electorală parlamentară şi în alegerile din Găgăuzia.”
Europa Liberă: De regulă, în Chişinău totuşi contează alegerea primarului.
Igor Boţan: „În Chişinău ultimele două campanii electorale au fost câştigate de Dorin Chirtoacă, care este ţesut din stofă de politician şi care este un administrator slab, din punctul meu de vedere. Deci, este exemplu că alegerile sunt politice şi aici, la Chişinău.”
Europa Liberă: Adică şi ale primarului, şi ale consiliului?
Igor Boţan: „Consiliul are cea mai mare putere, de fapt, dar nu a fost dusă până la capăt reforma locală aici, în municipiul Chişinău. Această problemă rămâne pe agendă de mai bine de 15 ani, de aceasta a profitat Dorin Chirtoacă, care a blocat, când a putut, iniţiativele Consiliului Municipal şi a procedat aşa cum îi convine.”
Europa Liberă: Candidaţii, în special pentru primăria Chişinău, se vor bate leii cu tigrii sau leii cu elefanţii?
Igor Boţan: „Bătălia pentru capitala Republicii Moldova, oraşul Chişinău, va fi una eminamente politică. Cred că Dorin Chirtoacă oricum se află într-o situaţie privilegiată. Partidele care au resurse sunt acum sub presiunea cetăţenilor, pentru că sunt acuzate de delapidări masive. Istoria miliardului furat reprezintă un handicap major pentru aceste formaţiuni. Rămâne competiţia majoră între Dorin Chirtoacă şi candidatul socialiştilor, însă Dorin Chirtoacă are şi aici un atu foarte puternic, este centura din împrejurimea oraşului Chişinău, adică cele 19 localităţi, dintre care doar două au preferinţe în favoarea lui Dodon, iar celelalte sunt net şi clar în favoarea lui Dorin Chirtoacă. Plus factorul etnic, care va fi explorat la maximum datorită faptului că şi reprezentanţii guvernării actuale, cât şi Dorin Chirtoacă au acuzat Partidul Socialiştilor de a fi un partid străin Republicii Moldova, de a promova interese străine ţării noastre.”
Europa Liberă: Comuniştii au mizat pe un capitalist sută la sută.
Igor Boţan: „Şi cred că acesta este cel mai mare handicap. Că este capitalist nu e rău, dar problema este că cetăţenii Republicii Moldova s-au fript atunci când au promovat în funcţii-cheie businessmeni. Mă refer aici la liderii principalelor partidelor de guvernare din Republica Moldova, care, după ce s-au îmbogăţit, au existat aşteptări că vor dori să se înnobileze, lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult decât atât, înţelegem cu toţii că aceste formaţiuni poartă principala vină pentru miliardul furat şi alte lucruri dezbătute în societate.”
Europa Liberă: În troleibuz se vorbeşte în felul următor: un om bogat nu va mai avea nevoie să fure.
Igor Boţan: „Doi factori aici care sunt în detrimentul Partidului Comuniştilor. În 2009, imediat după alegeri, s-a discutat despre venirea oligarhilor în politică şi ştim care este rezultatul. De ce să se creadă că acum, în 2015, votând un om de afaceri pentru primăria de Chişinău, rezultatul va fi altul decât cel pe care îl avem la nivel naţional? Un alt lucru foarte important, domnul Vasile Chirtoca repetă, dacă putem spune aşa, numele primarului general, numai că pentru Dorin Chirtoacă votează tinerii, iar pentru Partidul Comuniştilor votează oamenii cu o vârstă mai înaintată.”
Europa Liberă: Adică confuzia fonetică ar putea să joace festa?
Igor Boţan: „Greşesc mai mult cei de vârstă înaintată decât tinerii, cel puţin aşa mi se pare mie. Nu cred că este cea mai bună soluţie. Domnul Chirtoca, chiar dacă este un foarte bun om de afaceri, aceasta nu înseamnă că poate fi şi un administrator bun al urbei, al municipiului Chişinău. Pentru că regulile din business şi regulile din administraţia publică sunt absolut diferite. Şi prin aceasta s-a explicat de ce oligarhii care au venit în 2009 la putere au administrat ţara ca un business personal. Ne mai trebuie încă o dată să călcăm pe aceeaşi greblă? Eu cred că nu.”
Europa Liberă: Guvernarea pro-europeană, până la urmă, va da voturile şi simpatiile pentru Dorin Chirtoacă, fiind singurul reprezentat al aripii pro-europene?
Igor Boţan: „Nu depinde doar de ei. De Partidul Liberal Democrat şi Partidul Democrat depinde dacă vor veni cu candidaţi. S-ar putea ca în primul tur îndemnul liderilor de partid să aibă un efect. Cu certitudine în turul doi cetăţenii nu mai ţin cont de îndemnurile liderilor de partid.”
Europa Liberă: Oare Partidul Democrat şi PLDM ar putea avea câte un candidat care să-l surclaseze pe Dorin Chirtoacă?
Igor Boţan: „Nu cred. Este exclus acest lucru, pentru că în Republica Moldova funcţionează anumite mecanisme care au la bază deprinderile cetăţenilor, tradiţiile ş.a.m.d.”