Linkuri accesibilitate

Bulgaria: poziții contradictorii în jurul Zilei Victoriei


La ceremoniile de la Gdansk, președintelepolonez Bronislaw Komorowski la o întîlnire cu secretarul-general ONU, Ban Ki-moon, și președintele ucrainean Petro Poroșenko

Ultranaționaliștii și socialiștii au cerut elogierea contribuției decisive a Uniunii Sovietice la înfrîngerea Germaniei naziste.

Parlamentul bulgar a rămas împărțit în privința Declarației cu prilejul împlinirii a 70 de ani de la capitularea Germaniei naziste.

După două ore de dezbateri aprinse cele cinci formațiuni din coaliția de guvernământ au votat o Declarație în care sunt condamnate toate formele de xenofobie, extremism și violență care duc spre împărțirea Europei.

Majoritatea parlamentară a respins cererea liderului stângii Mihail Micov de a fi elogiat rolul rezistenței antifasciste bulgare condusă de Partidul comunist.

Ultranaționaliștii din „Ataka” au criticat decizia președintelui Plevneliev de a nu participa la festivitățile de la Moscova. Ca și socialiștii, cei din „Ataka” au cerut să fie elogiată contribuția decisivă a Uniunii Sovietice la victoria coaliției antifasciste.

Președintele Rosen Plevneliev în vizită la Muzeul Evreiesc de la Sarajevo, în Bosnai-Herțegovina
Președintele Rosen Plevneliev în vizită la Muzeul Evreiesc de la Sarajevo, în Bosnai-Herțegovina

În cuvântarea sa rostită la festivitățile de la Gdansk, președintele Plevneliev a declarat ca fascismul și comunismul reprezită două fețe a aceleiași monede totalitare.

Patriotismul modern, după el, este bazat pe principiile dreptului internațional în care disputele se rezolva cu argumente, nu cu arme, propaganda sau războaie hibride. Pacea reprezintă supremația legii, integrare și colaborare care se opun acțiunilor destabilizatoare.

„Politica sferelor de influență duce la conflicte înghețate”, a avertizat președintele. „Ucraina de est va putea deveni terenul unui astfel de conflict. Rusia își bazează politica pe ideologia din perioada marilor puteri, prin care urmărește divizarea și slăbirea Uniunii europene”, a spus Plevneliev, adaugând – „Europa trebuie să respingă încercările de a fi ținute regiuni și țări în condiții de instabilitate și dependență”.

XS
SM
MD
LG