La Moscova, ca și în anul precedent, circa 800 de personalități culturale din Federația Rusă și-au completat declarațiile de venituri pe anul 2014, lista lor fiind publicată de Ministerul Culturii și, evident, reluată și dezbătută în presa rusă. Este vorba de directorii artistici ai orchestrelor simfonice, de directori de teatre, muzee, circ, și alte instituții.
Un articol publicat de Rossiskaia Gazeta, la rubrica de cultură, se străduia să le explice joi cititorilor ruși discrepanța imensă între salariile omului de rînd și cele ale liderilor din cultură, insistînd că „arta trăiește astăzi în condițiile economiei de piață și supusă legilor acesteia”. Articolul se încheia cu constatarea, dorită consolatoare, că „mărimea venitului depinde de nume: este firesc ca, în mod natural, cererea pentru o stea să fie mai mare decît în cazul unui artist novice.”
Dar, este cu siguranță foarte dificil să consolezi cu asemenea vorbe atunci cînd venitul mediu al unui angajat într-o instituție de cultură din Rusia nu a depășit, în 2014, suma de 400 de mii de ruble, echivalentul a ceva mai mult de 7200 de euro.
Discrepanțele sînt izbitoare. În fruntea listei directorilor ruși din instituțiile de cultură se situează dirijorul Valeri Gergiev, directorul Teatrului Mariinsky din St. Petersburg și al Orchestrei Simfonice londoneze, oligarhul și propagandistul cultural al lui Vladimir Putin, cu un venit de peste 300 de milioane de ruble, echivalentul a 6,1 milioane de euro. Venitul lui Gergiev a crescut simțitor raportat la anul precedent, 2013, cînd dirijorul declara doar… 2,9 milioane de euro. Bunurile imobile declarate au rămas aceleași: trei terenuri, șase apartamente, o vilă, două mașini…
Îl urmează Mihail Mindlin, directorul Centrului Național de Artă Contemporană, al cărui venit în 2014 s-a ridicat la ceva mai mult de 57 de milioane de ruble (circa 1 milion de euro). Mindlin a făcut un salt inexplicabil la prima vedere față de 2013 cînd declarase numai două milioane de ruble. Și el deține două terenuri, două apartamente, un garaj și două mașini, un Mercedes S220 și o piesă de colecție, un Horch din 1938.
În topul „bogătașilor” din cultură este și Vladimir Spivakov, directorul artistic al Orchestrei Filarmonice Naționale a Rusiei și președintele Casei Internaționale a Muzicii de la Moscova, cu ceva mai mult de 57 de milioane de ruble.
Pe locul a patrulea și al cincilea se situează doi oameni de teatru. Primul este Oleg Tabakov,
directorul Teatrului de Artă Cehov din Moscova, cu un venit de peste 48 de milioane, cu șase milioane de ruble în plus față de ce cîștiga în 2013. Alături de el, Evgheni Mironov, directorul artistic al Teatrului de Stat al Națiunilor, a avut un venit de circa 43 de milioane de ruble, diferența de venit față de anul 2013 fiind de 15 milioane, bani suficienți pentru a întreține și un apartament în Bulgaria, pe lîngă cel de acasă.
În sfîrșit, între directori de muzee cei mai bogați pe listă urmează Mihail Piotrovski, directorul-general al celebrului Muzeu „Ermitaj” din St. Petersburg, cu „numai” 14,8 milioane de ruble.
Între cele șapte mii de euro cîștigați în medie pe an de un angajat în cultură și cele șase milioane cîștigate de dirijorul Valeri Gergiev, președintele Putin, „directorul-general” al afacerilor Rusiei are aproape un salariu decent. Moscow Times relata în aprilie că venitul său declarat pe 2014 este de numai 7,6 milioane de ruble, deci ceva în jur de o sută patruzeci de mii de euro. În ziua în care a fost publicată declarația sa, Putin a semnat un decret atribuindu-și sie și primului său ministru, Dmitri Medvedev o mărire de salariu de 265%. Ulterior, salariul său și al altor oficialități, a fost redus cu 10%, ca măsură de răspuns la anunțul crizei economice pe care o traversează Rusia.
Declarația purtătorului de cuvînt prezidențial Dmitri Peskov, citată tot de Moscow Times, este, pe acest fundal, aproape anecdotică: Vladimir Putin și-ar fi acordat mărirea de salariu deoarece nu are nici o altă sursă de venit. În treacăt fie spus, Dmitri Peskov a declarat un venit pe anul 2014 cu 1,5 milioane de ruble mai mare decît președintele statului…
Între timp, joi presa rusă relata despre Novosibirsk și Festivalul Transiberian al Artelor, creat în urmă cu un an de violonistul de celebritate internațională Vadim Repin. Singurul incident în 2014 a fost refuzul lui Valeri Gergiev, în ultima clipă, de a mai veni să dirijeze concertul de închidere așa cum fusese programat. El ar fi preferat o ofertă mai bănoasă apărută la… New York.
Anul acesta Festivalul s-a desfășurat sub mantia scandalului iscat de demiterea de către ministrul rus al culturii a directorului-general al Operei din Novosibirsk, Boris Mezdrici, la plîngerea Bisericii Ortodoxe ruse și numirea în locul lui a lui Vladimir Kehman, director al Teatrului Mihailovski din St. Petersburg. Kehman, s-a anunțat acum, este pasibil de închisoare, pentru delicte legate de falimentul odinioară prosperei sale firme de import de fructe exotice din America de Sud.