Drumurile proaste din Chişinău au devenit o carte de vizită a capitalei, aşa cum o prezintă mai multe portaluri din ţară şi străinătate care îi anunţă pe potenţialii vizitatori să fie prudenţi în trafic.
Cel puţin trei sferturi din drumurile din Chişinău necesită reparaţie capitală, având aproape 40 de ani, se spune într-un raport al Direcției transport public și căi de comunicații. Experţii au estimat că pentru ca drumurile din capitală să fie într-o stare bună ele trebuie reparate odată la 10 ani. Iar ca acest deziderat să fie posibil, din cele 900 de străzi (cu aproape 900 de kilometri de carosabil) 10% sau 90 de străzi trebuie să fie reparate anual. Deocamdată, performanțele în acest domeniu nu depăşesc 10, maximum 12 străzi pe an.
În opinia autorităţilor municipale, ritmul lent de reparaţie a drumurilor este cauzat de fondurile insuficiente, care ajung, de cele mai multe ori, numai pentru cârpirea gropilor. Totodată, degradarea carosabilului, potrivit aceluiaşi raport, ar fi influențată de creşterea de la an la an a numărului de maşini, lipsa unei centuri de ocolire şi a unor noduri de transport la intersecţia căilor de acces a transportului de tranzit.
Despre o şosea de centură a oraşului se discută de ani buni. De-a lungul timpului fiind anunţate mai multe proiecte. Anul trecut, ministrul Transporturilor Vasile Botnari a declarat că Executivul a convenit cu Banca Europeană de Investiţii un împrumut de 52 de milioane de euro pentru primele porţiuni din şoseaua de centură. Dacă va fi realizat acest proiect, oraşul ar scăpa de o parte din trafic şi va permite şoferilor să străbată oraşul în mai puţin de 20 de minute.
Repararea capitală din ultimii ani a unor străzi a fost urmărită cu atenţie de mass-media, care au ajuns la concluzia că lucrările încep cu întârziere, sunt efectuate cu întârziere şi sunt costisitoare, fiind necesari, de cele mai dese ori, mai mulţi bani decât sumele declarate iniţial. Dincolo de procesul de administrare, aceste investiţii sunt mai mult decât necesare. Pe lângă îmbunătățirea calităţii drumurilor, ele având scopul lărgirii părţii carosabile şi a decongestionării traficului.
Pentru a dispune de mai mulţi bani de reparare a drumurilor s-a optat pentru majorarea de taxe pentru drumuri, plătite de cei 260.000 de proprietari de maşini din capitală. Recent au fost mărite cu 50% taxele pentru drumuri, ceea ce nu înseamnă că fondurile suplimentare vor ajunge în bugetele locale. Pentru şoferi acest lucru mai puţin contează, ei cer odată cu majorarea taxelor îmbunătăţirea vizibila a drumurilor.