Linkuri accesibilitate

Dorin Chirtoacă a câștigat al treilea mandat de primar al Chișinăului, în al doilea tur al alegerilor locale din Republica Moldova

Corespondeții Europei Libere vă informează minut cu minut.

09:40 28.6.2015

Vă amintim cine sunt cei doi candidați care se bat pentru fotoliul de primar al municipiului Chișinău. Vedeți profilurile realizate de Europa Liberă înainte de primul tur, pe care le găsiți pe pagina noastră specială Alegeri locale 2015.

Zinaida Grecianîi

Candidata PSRM Zinaida Greceanîi
Candidata PSRM Zinaida Greceanîi

Candidata Partidului Socialiștilor are sloganul: „Eu voi face ordine în Chișinău!”. Este la a doua încercare de a deveni primar de Chișinău. În urmă cu zece ani a reprezentat Partidul Comuniștilor. Cele două scrutine la care a participat au fost declarate însă nevalabile din cauza prezenței reduse la vot. La prima tentativă, din 10 iulie, a acumulat 50% din sufragii (sau 78.000 de voturi), iar la alegerile repetate, din 24 iulie, a reușit un scor de 87,78% (sau 96.000 de voturi). În 2005 sloganul Zinaidei Grecianîi era la fel „Să facem ordine în Chișinău!”

Este economistă de profesie. A activat în perioada sovietică în direcţia finanţe a consiliului executiv din raionul Briceni, iar din 1996 – la Ministerul Finanțelor. A cunoscut o ascensiune în carieră în timpul guvernării comuniste. În 2002 a fost numită ministru al Finanțelor, iar în 2005 a fost numită prim-viceprim-ministru. Din martie 2008 până în septembrie 2009 a exercitat funcția de șef al executivului, fiind prima femeie în funcția de premier. Unii experți au spus despre ea că a fost doar un executant, care a condus un guvern slab, și că a gestionat prost efectele crizei internaționale, pe care guvernarea comunistă a încercat inițial să le nege.

În 2009 a fost propusă de PCRM pentru funcția de președinte, dar nu a acumulat numărul necesar de voturi. În timpul protestelor din aprilie 2009, s-a adresat către părinți să nu-și lase odraslele în piață deoarece „jertfele umane vor fi greu de evitat”.

În noiembrie 2011, împreună cu Igor Dodon și Veronica Abramciuc, a părăsit tabăra comuniștilor, iar în martie 2012 a votat pentru președintele Nicolae Timofti. Este președinta grupului socialiștilor din parlament.

În declarația pe venit depusă la Consiliul Electoral de Circumscripție a indicat venituri, din ultimii doi ani, de aproape 400.000 de lei, precum și o casă de 273 de mp în Chișinău, un teren de 2,4 hectare la Cotiujeni, Briceni, o mașină și o întreprindere individuală fondată de soțul său, Alexei Grecianîi.

Unii politicieni au declarat că familia Grecianîi ar fi beneficiat de credite neperformante de la BEM, fapte care s-ar regăsi în raportul companiei Kroll. Potrivit lor, Alexei Grecianîi fiind membru în consiliul de administrație al Fabricii de vinuri Cojușna, a obținut fără probleme credite de la banca statului. Astfel, fabrica de vin din Cojușna a luat în împrumut 1,63 milioane euro și jumătate de milion de dolari americani, iar în 2010 această fabrică și-a declarat falimentul. În 2011, firma off-shore Alsvit-Print, înregistrată în Cipru, al cărei proprietar se spune că ar fi Alexei Greceanîi, a luat nou credit de la BEM, în valoare de 40 milioane lei, pentru a răscumpăra gajul fabricii de vinuri din Cojușna.

Despre această afacere au relatat și ziariștii de la „Nezavisimaia Moldova”, cei care altădată o prezentau în culori roze pe Zinaida Grecianîi. Analizând la rece cât de bun premier a fost Grecianîi, ei au scris că problemele de la BEM au început pe când aceasta era la cârma finanțelor, că anume ea a admis preluarea activelor Investprivatbank de către BEM, astfel acoperind unele ilegalități și expunând BEM.

Înainte de alegerile parlamentare din 28 noiembrie 2010, Inițiativa Civică pentru un Parlament Curat, ce reunea mai multe organizații neguvernamentale și jurnaliști, a întocmit o listă a candidaților cu probleme de integritate. Despre Zinaida Grecianîi notau că în calitate de ministru al Finanţelor ar fi atras condamnarea Republicii Moldova la Curtea Europeană a Drepturilor Omului în cauza Companiei „Oferta Plus”, în urma căreia statul a fost obligat să plătească despăgubiri și datorii restante către companie în mărime de 2,5 milioane de euro. Totodată, potrivit Curţii de Conturi, Ministerul Finanţelor, condus de Grecianâi, n-a rambursat la timp un împrumut. Ca rezultat, bugetul de stat a suportat cheltuieli suplimentare în sumă de 5,7 milioane de dolari.

Potrivit rapoartelor LADOM şi ale Coaliţiei pentru alegeri libere şi corecte – Coaliţia 2009, în campania electorală din 2009 a utilizat maşina de serviciu, escorta şi echipele de securitate în interesul partidului, contrar prevederilor legislaţiei electorale.

Este creditată cu 24-26% din intenţiile de vot, cu şanse mari de a-l întâlni în turul doi pe actualul primar, liberalul Dorin Chirtoacă.

Declarații:

„Sunt convinsă că fiecare revoluţie duce doar la pierderi”. (1 martie 2002, la preluarea portofoliului de ministru de Finanţe, despre eventualele schimbări din minister)

„Prin Programul Provocările Mileniului, guvernul se angajează să lupte cu corupţia din sistemul judecătoresc, sănătate, organele fiscale, vamale şi poliţieneşti. (…) Guvernul nu poate de unul singur să stârpească acest flagel, e nevoie de implicarea fiecărui cetăţean“. (octombrie, 2007, „Ekonomiceskoe obozrenie“)

Promisiuni:

În caz de victorie, promite să lupte cu corupția şi să promoveze oameni exclusiv pe criterii de profesionalism şi în urma unor concursuri publice. În plus, susţine ea, în maxim 3 luni de la intrarea în funcţie fiecare funcţionar va fi evaluat. Pentru a elimina corupţia, promite ca toate actele eliberate de primăria să aibă loc online.

Dacă va ajunge primar, spune că va anula toate autorizaţiile dubioase, va izola termic 400 de blocuri, va construi parcări supraetajate, va transforma străzile Varlaam şi Veronica Micle în zone pietonale. Familiilor tinere le promite terenuri în suburbii pentru construcţia de case şi apartamente în ipotecă, cu dobânda 3-5%. În decurs de patru ar trebui să apară 10.000 de apartamente.

Mai promite alocaţii mai mari la naşterea fiecărui copil, din partea primăriei, şi compensaţii la achitarea facturilor de peste 60% pentru cei nevoiaşi.

Soluţiile financiare de la Zinaida Grecianîi, pentru a realiza toate aceste obiective, sunt atragerea de investitori în zona economică liberă şi crearea de centre agro-logistice în suburbii.

09:15 28.6.2015

„Am votat pentru continuarea dezvoltării europene a Chişinăului”, a declarant primarul în exercițiu, Dorin Chirtoacă, după ce și-a exercitat dreptul la vot, în această dimineață. De asemenea, potrivit IPN, candidatul a declarat că există foarte multe sarcini pentru viitorul apropiat şi anume de a forma o majoritate pro-europeană în Consiliul municipal Chişinău, dar şi continuarea tuturor proiectelor pornite care vin să îmbunătăţească viitorul municipiului.

09:04 28.6.2015
La deschiderea secțiilor de votare din Chișinău
La deschiderea secțiilor de votare din Chișinău

La ora 9.00, rata participării la vot este de peste 5%. În total, în cele 1240 de secții de votare din țară, și-au exprimat deja opțiunea de vot peste 95.700 de alegători din cei peste 1,8 milioane.

La deschiderea secțiilor de votare din Chișinău
La deschiderea secțiilor de votare din Chișinău

Urmăriți în direct pe Privesc.eu datele CEC privind participarea la vot.

08:57 28.6.2015

Până la ora 8.00, adică într-o oră de la deschiderea secțiilor de votare, au votat peste 2% dintre alegători – circa 40.000 de personae, au anunțat reprezentanții Comisiei Electorale Centrale în primul briefing de presă de astăzi. La ora 07.00 toate birourile electorale şi-au început activitatea. În 2 birouri sunt deficienţe cu conectarea la sistemul informaţional, dar votarea continuă.

Potrivit CEC, în turul doi sunt, în total, 914 candidaţi - 706 bărbaţi şi 208 femei.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG