Linkuri accesibilitate

Transnistria: lupta pentru cetăţeni şi cetăţenie


Cu paşaportul transnistrean la protest, la punctul de trecere Platonovo, în apropiere de Odesa, 20 martie 2006
Cu paşaportul transnistrean la protest, la punctul de trecere Platonovo, în apropiere de Odesa, 20 martie 2006

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin spune că va cere simplificarea procedurii de obținere a cetățeniei ruse şi pentru locuitorii din regiunea transnistreană născuți după 1991.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a declarat că intenționează să ceară Dumei de Stat de la Moscova simplificarea procedurii de obținere a cetățeniei ruse pentru locuitorii din regiunea transnistreană, născuți după 1991. În prezent, pot obține pașaport rusesc locuitorii din stânga Nistrului care s-au născut până la destrămarea Uniunii Sovietice și care, până acum, nu au acceptat cetățenia altui stat. Reacții la intenția vicepremierului rus a căutat Diana Răileanu:

Actele de identitate eliberate la Tiraspol nu permit locuitorilor din stânga Nistrului să călătorească în afara regiunii, prin urmare, dacă oamenii vor să-şi găsească o slujbă sau să meargă la învățătură în alte orașe decât cele din autoproclamata RMN au nevoie de pașaportul unui stat recunoscut. Majoritatea aleg între cetățenia Republicii Moldova sau pe cea a Federației Ruse. De altfel, din aprilie anul trecut, după ce a fost liberalizat regimul de vize cu Uniunea Europeană pentru deținătorii de pașapoarte albastre, autoritățile de la Chișinău au constatat un interes sporit al locuitorilor din stânga Nistrului pentru acte de identitate moldovenești. Cifrele cu care operează Ministerul Tehnologiei Informației arată că din aprilie 2014 până la începutul acestui an, peste 70 de mii de cetățeni au solicitat pașapoarte biometrice, iar tendința este în creștere.

Corneliu Ciurea
Corneliu Ciurea

În ce măsură atractivitatea în creştere a paşaportului moldovenesc pentru locuitorii din stânga Nistrului reprezintă un motiv de îngrijorare pentru Moscova, l-am întrebat pe analistul Institutului Viitorul, Cornel Ciurea:

„Rusia întotdeauna a considerat că este în drept să intervină întru apărarea ruşilor din vecinătatea apropiată. Noi nu trebuie să facem mare caz din aceste gesturi pentru că suntem şi noi într-o situaţie similară în raport cu România. Astăzi, lupta pentru cetăţeni şi pentru cetăţenie se dă prin atractivitate, prin eficienţă economică, nu prin acţiuni restrictive, prin urmare, Republica Moldova nu este în măsură să blocheze iniţiativele Rusiei în acest sens. Din această cauză, trebuie să continuăm cu cetăţenia Republici Moldova, care a devenit destul de atractivă odată cu liberalizarea regimului de vize”.

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunţat că pledează pentru simplificarea substanţială a procedurii de acordare a cetăţeniei ruse pentru locuitorii din stânga Nistrului deoarece, citez, „lipsa unei astfel de reglementări în legislația rusă îi determină pe locuitorii din regiune să primească orice fel de cetățenie — moldovenească, română sau bulgară”. Temerea oficialului de la Kremlin, crede preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex” Ion Manole, ar fi lipsită de temei:

Ion Manole
Ion Manole

„În ceea ce priveşte obţinerea de către locuitorii din stânga Nistrului şi nu numai a cetăţeniei ruse nu cred că a existat vreo problemă. Întotdeauna autorităţile Federaţiei Ruse au favorizat acest proces. Cunoaştem că în pofida interdicţiei sau refuzului autorităţilor constituţionale de la Chişinău de a avea un consulat al Federaţiei Ruse la Tiraspol acesta a activat, să zicem aşa, semi-legal, şi oferirea de cetăţenie rusească în Republica Moldova şi în special în stânga Nistrului a mers pe bandă rulantă”.

În prezent, pot obține pașaport rusesc locuitorii din stânga Nistrului care s-au născut până la destrămarea Uniunii Sovietice și care, până acum, nu au acceptat cetățenia altui stat. Decizia de a simplifica procedura de obținere a cetățeniei ruse pentru cei născuți după 1991, s-ar bucura de interes printre oameni, constată politologul din Bender, Grigori Volovoi:

Grigori Volovoi
Grigori Volovoi

„Motivele sunt la suprafaţă, mulţi sunt vorbitori de rusă, prin urmare, paşaportul Federaţiei Ruse le-ar garanta un loc de muncă în Est şi o bunăstare pe viitor. Prin urmare, nu văd nicio problemă în intenţia Federaţiei Ruse. Să nu uităm că ani de zile România a oferit paşapoarte cetăţenilor moldoveni în condiţii prielnice. Din punctul meu de vedere, oamenii ar trebui să aleagă singuri cetăţenia cărui stat vor s-o obţină.”

Pentru că paşapoartele eliberate la Tiraspol nu permit locuitorilor să călătorească în afara regiunii, Europa Liberă a încercat să afle de la mai mulţi trecători paşaportul cărei ţări îl preferă, reieşind din realităţile actuale?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:33 0:00
Link direct

„Eu deţin deja cetăţenia Federaţiei Ruse. Îmi este comod şi profitabil”.

„Noi, bunăoară, suntem în situaţia în care vrem să alegem cetăţenia unui stat, însă nu ştim pe a căruia. Dacă o alegem pe cea moldovenească: pe de o parte, putem pleca peste hotare, pe de altă parte – nu ştiu dacă vom putea să ne găsim de lucru”.

„Eu, cel mai probabil, aş alege paşaportul moldovenesc. Îmi pare că, în primul rând, există mai multe posibilităţi în ceea ce priveşte studiile. În al doilea rând, nu e de neglijat regimul liberalizat de vize care îmi permite să merg în orice colţ al Europei, fără să-mi bat capul de obţinerea vizei. În al treilea rând, întreaga mea familie este în Moldova. Şi cetăţenia Federaţiei Ruse nu este de neglijat, însă, pentru mine, cea a Republicii Moldova este prioritară”.

„Pe lângă cetăţenia transnistreană o am şi pe cea a Federaţiei Ruse. Mama mea este din Rusia şi toate rudele mele locuiesc acolo, mai exact în regiunea Kursk”.

„Eu aş alege cetăţenia Federaţiei Ruse, pentru că ce se întâmplă astăzi în Ucraina este de neînţeles. Eu sunt doar pentru Rusia, nu recunosc alte cetăţenii – nici pe cea moldovenească, nici pe cea ucraineană”.

„Pe cea a Federaţiei Ruse, eu sunt patriotul Rusiei şi îmi pare că ţara asta este cea mai binevoitoare”.

„Eu aş alege cetăţenia pe care o am acum – pe cea a Transnistriei”.

„Cea rusească, de fapt, am rămas cu ea după destrămarea Uniunii Sovietice”.

Opinii culese la întâmplare pe străzi din Tiraspol şi Bender.

Previous Next

XS
SM
MD
LG