La Bălți a avut loc pentru prima oară în istoria urbei din nordul Moldovei o mică demonstrație în sprijinul minorităților sexuale. La evenimentul organizat de Genderdoc-M în orașul părintelui Marchel, în orașul care a avut pentru scurtă vreme o lege anti-gay după model rusesc, a asistat și corespondenta EL Alla Ceapai.
Primul marş al comunităţii LGBT organizat în municipiul Bălţi a decurs fără altercaţii şi acţiuni violente. Deşi la manifestaţie au participat doar cinci activişti pentru drepturile LGBT, peste o sută de poliţişti locali, dar şi din Chişinău, au asigurat securitatea participanţilor. Marşul a început în faţa Primăriei municipiului Bălţi, unde îşi are sediul şi Procuratura locală.
„Funcționari din primărie, avem un mesaj către voi, pentru că de deciziile voastre depinde atitudinea locuitorilor din Bălţi faţă de grupurile minoritare, nu deciziilor homofobe! legea e una pentru toţi! suntem egali şi liberi! opriți crimele de ură şi discursurile de ură!”
În apropiere se află şi biserica unde slujeşte Episcopul de Bălţi şi Făleşti Marchel, cunoscut pentru declaraţiile sale homofobe. Deşi a manifestat împotriva tuturor marșurilor LGBT organizate la Chişinău, la cel de la Bălţi părintele Marchel nu şi-a făcut apariţia.
Recunoscuţi după lozincile pe care le scandau, dar şi după simbolul comunităţii LGBT – curcubeul, participanţii la marş au fost huiduiţi de câţiva localnici.
„Locul lor nu este aici.”
„Educați corect copiii.”
„De ce ei au dreptul să-şi expună părerea? Spuneţi, vă rog, de ce aşa ceva se permite.”
„Ei mă încurcă pe mine şi pe tot oraşul. Uitați-vă, tot oraşul stă şi se uită pentru că poliţia stă şi nu face nimic. Daţi-i afară de aici! Unde e Usatîi?”
„Dumnezeu a dat familie normală, formată din om şi femeie, dar ei ce arată.”
„Nu se poate de arătat aşa ceva în oraş. Trebuie de distrus aşa ceva.”
Participanţii au mărşăluit prin centrul urbei până la Inspectoratul de Poliţie, amplasat la mică distanţă de Primărie. Organizatorii de la Centrul de Informaţii Genderdoc-M spun că nu şi-au propus să facă o acţiune numeroasă, ci mai curând să atragă atenţia autorităţilor publice locale asupra actelor de violenţă la care sunt supuşi persoanele LGBT în Bălţi.
Cel mai recent caz, cercetat în prezent în instanţa de judecată, se referă la un tânăr gay, care a fost toamna trecută agresat de un grup de minori. Trei dintre ei au fost identificaţi şi sunt acum judecați. Apărătorii lor cer să fie iertați, în timp ce avocata părţii vătămate insistă ca făptașii să fie pedepsiți penal. Agresiunea asupra tânărului gay a fost filmată şi plasată pe internet. La scurt timp după publicarea înregistrării video, tânărul a fost agresat repetat, în plină stradă, de un trecător, care în consecință s-a ales doar cu o amendă minimă.
Angela Frolov de la Centrul Genderdoc-M spune că Bălţiul este un oraş nesigur pentru reprezentanţii LGBT, iar autorităţile locale, în special cele de drept, ar tolera actele de violenţă împotriva LGBT:
„Dacă nu pedepsiţi persoanele care hărțuiesc, bat un grup minoritar înseamnă că sunteţi părtinitori. Iată de ce am decis să venim aici, să ne spunem poziţia. Cerem să fie făcuţi toţi paşii necesari pentru ca să fie pedepsiţi cum se cuvine toţi cei care săvârșesc crime de ură, să nu fie doar amendați, fiind motivaţi astfel să mai repete aceste acţiuni din ură.”
Autorităţile locale nu au reacţionat deocamdată la marşul LGBT. Amintim că oraşul Bălţi a fost prima localitate în care în 2012 a fost adoptată o lege anti-gay, menită să combată „orice manifestări ale propagandei agresive a orientaţiei sexuale netradiţionale”. După mai bine de un an, decizia homofobă a Consiliului Municipal local a fost anulată de Judecătoria de la Bălţi. Au fost anulate şi deciziile similare adoptate în mai multe localităţi din Moldova.