Linkuri accesibilitate

Tiraspolul şi dilema reformei fiscale


Chişinăul propune o trecere mai blândă pentru întreprinderile transnistrene la zona de comerţ liber cu Uniunea Europeană.

Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:

Dilema reformei fiscale la Tiraspol - a trece sau nu la TVA? Chişinăul propune o trecere mai blândă pentru întreprinderile transnistrene la zona de comerţ liber cu Uniunea Europeană. Şi… ce cred locuitori regiunii despre intenţia administraţiei lui Şevciuk de a impune noi taxe mărfurilor moldoveneşti?

Începem însă, ca de obicei, cu buletinul de ştiri şi principalele evenimente ale săptămânii trecute.

***

Radojko Bogojević
Radojko Bogojević

La Chişinău, premierul interimar Natalia Gherman a spus că regiunea transnistreană se află în criză economică și a criticat „retorica politizată” care întârzie reluarea negocierilor pentru rezolvarea diferendului. Gherman a făcut remarca la Chișinău, miercuri, la întâlnirea cu ambasadorul Radojko Bogojević, emisarul președinției sârbe a OSCE, care propusese reluarea negocierilor în format 5+2 în ultima parte a anului, la Belgrad. În comunicatul dat de guvern după întâlnirea Gherman-Bogojević nu se face trimitere explicită la vreo nouă rundă de negocieri. În ajun, liderul administraţiei de la Tiraspol, Evgheni Șevciuk, a fost citat de agenția TASS cu declarația că nu sunt întrunite condițiile pentru reluarea negocierilor, întrucât „partenerii ucraineni și moldoveni” s-ar comporta „neprietenos” față de Tiraspol. O declaraţie similară a făcut şi emisarul Rusiei la negocieri Serghei Gubarev. Chișinăul sprijinit de occident dorește discutarea statutului politic al regiunii transnistrene, în timp ce Tiraspolul şi Moscova propun abordarea chestiunilor actuale de ordin practic.

Economia Republicii Moldova a rezistat în condiţii regionale dure şi chiar a reuşit să înregistreze o creştere în primele luni ale acestui an, inclusiv datorită efectelor Acordului de liber schimb cu UE care a fost ratificat acum un an şi care a intrat provizoriu în vigoare la 1 septembrie 20014, a declarat într-o conferință de presă ministrul economiei, Stephane Bride, transmite de IPN. Moldova a înregistrat o creștere economică de aproape 5% în primul trimestru al acestui an, iar ponderea Uniunii Europene în exporturile moldovenești a crescut de la 53%, în anul 2014, la aproape 65%, în primele 5 luni ale acestui an. Stephane Bride a mai spus şi că importurile din UE au scăzut cu peste 20% în primele 5 luni ale acestui an, ceea ce demonstrează că „îngrijorările oponenților Acordului de asociere, care spuneau că Republica Moldova va fi invadată de mărfuri europene, nu s-au adeverit”, a mai declarat ministrul economiei de la Chişinău.

Uniunea Europeană a semnalat că nu va relua ajutoarele financiare pentru Moldova decât după ce se va forma un nou guvern la Chișinău. Într-o declarație de presă a delegației UE în Moldova se spune că asistența europeană depinde de existența unui acord Moldova-FMI pe care nu-l poate încheia actualul guvern interimar de la Chișinău. În declarație se mai spune că europenii consideră că doar acordul cu FMI ar putea garanta că se vor lua măsuri pentru soluționarea problemelor sectorului bancar moldovean.

Parlamentul European a adoptat, joi, cu mare majoritate de voturi, un raport privind revizuirea așa-numitului Parteneriat Estic, din care fac parte Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova şi Ucraina. În raport se cere o tratare diferențiată a țărilor-partenere, în funcţie de „așteptări și ambiții” în raport cu Uniunea Europeană. Raportul conţine şi un paragraf propus de europarlamentarul român Andi Cristea care cere Bruxellesului să recunoască perspectiva europeană a Republicii Moldova.

La Chișinău au fost comemorate victimele celui de-al doilea val de deportări din 1949. Cu 66 de ani în urmă, în zilele de 5–7 iulie 1949, autorităţile de atunci ale RSS Moldoveneşti au deportat peste 11.000 de familii, peste 35.000 de persoane fiind forțate să-și părăsească locuințele.

Grupul Adunării Parlamentare a OSCE pentru Republica Moldova, care are printre priorităţi soluţionarea problemei transnistrene, s-a reunit la Helsinki, după o pauză de trei ani, transmite IPN. Reuniunea a avut loc în cadrul sesiunii de vară a Adunării Parlamentare a OSCE, desfășurată în perioada 5-9 iulie, în capitala Finlandei. Parlamentarii au reconfirmat mandatul Grupului de a contribui la promovarea păcii, stabilităţii şi supremației legii în Republica Moldova, pledând pentru integritatea teritorială a ţării prin promovarea dialogului. După învestirea unui nou Guvern la Chişinău, o delegaţie a grupului AP OSCE ar urma să facă o vizită în Republica Moldova, documentându-se din prima sursă despre evoluţiile în procesul reglementării transnistrene, atât la Chişinău, cât şi la Tiraspol.

***

Europa Liberă: Europa Liberă: Experții germani de la Centrul de consultanță Berlin Economics au recomandat administrației transnistrene să reformeze sistemul fiscal și să introducă în regiune Taxa pe Valoare Adăugată, TVA. Măsura ar fi necesară pentru a compensa pierderile de pe urma anulării preferințelor în comerțul cu Uniunea Europeană, care mai sunt valabile doar până la sfârșitul acestui an. Mai multe, în relatarea Linei Grâu.

Începând cu 1 ianuarie 2016, pentru a face comerț cu Uniunea Europeană, agenții economici din regiunea transnistreană vor trebui să achite integral taxele vamale la export. Acest lucru nu s-ar fi întâmplat dacă regiunea ar fi acceptat să se alinieze la Acordul de liber schimb cu UE semnat de Chișinău. Din considerente politice și geopolitice administrația transnistreană refuză însă să accepte aplicarea documentului pe malul stâng al Nistrului.

Experții germani estimează că Transnistria ar putea pierde 5 la sută din produsul regional brut în urma anulării preferințelor comerciale cu UE. Menținerea acestor preferințe, de pe altă parte, presupune anularea taxelor la importul mărfurilor din Uniunea Europeană, ceea ce însemnă că bugetul regiunii nu va primi peste 12 milioane dolari. Pierderile pot fi însă compensate prin reformarea sistemului fiscal și introducerea TVA.

Potrivit portalului Newsmaker, studiul realizat de Berlin Economics spune că Transnistria este mult mai dependentă de comerțul extern decât restul teritoriului Republicii Moldova, iar estimata scădere a produsului regional brut va avea un impact accentuat asupra populației. Pentru a evita o astfel de evoluție, regiunea trebuie să aplice prevederile Acordului de liber schimb cu UE. Principala piedică în acest sens este refuzul administrației transnistrene de a anula taxele la importul mărfurilor din UE, pe motiv că acestea constituie o sursă importantă de venit pentru bugetul regiunii.

Un calcul realizat de experții de la Berlin Economics arată însă că un TVA de doar 7 la sută ar aduce practic venituri de două ori mai mari decât pierderile de pe urma anulării taxelor la importurile din UE. Studiul recomandă introducerea TVA în doua etape – mai întâi pentru întreprinderile mari, iar ulterior și pentru cele mijlocii. Micile afaceri vor avea dreptul de a decide dacă devin sau nu plătitori de TVA. Cu condiția unei dedicații totale din partea autorităților, pentru prima etapă de introducere a TVA ar fi nevoie între șase și nouă luni.

***

Europa Liberă: La Tiraspol, recomandările experţilor german au fost trecute cu vederea, cel puţin nu a existat o reacţie publică a autorităţilor. Însă administraţia lui Evgheni Şevciuk a propus de mai multă vreme o reformă a sistemului de impozitare în regiune, căruia i se opune însă Sovietul suprem.

Zilele trecute, reforma fiscală a fost discutată din nou în cadrul unei „mese rotunde” la care au participat experţi, reprezentanţi ai executivului, deputaţi şi directori ai unor întreprinderi transnistrene. Potrivit agenţiei oficiale „Novosti Pridnestrovia”, concepția politicii bugetar-fiscale a guvernului din Tiraspol pentru anul viitor are la bază ideea armonizării legislaţiei fiscale cu cea a ţărilor din Uniunea Eurasiatică, în particular cu cea a Federaţiei Ruse. Astfel, executivul transnistrean propune ca din 2016 să se treacă la sistemul clasic de impozitare sau, cu alte cuvinte, actualul impozit pe venit să fie înlocuit cu altele trei - Taxa pe Valoarea Adăugată, impozitul pe venit şi cel pe proprietatea organizaţiilor.

Responsabila de finanțele regiunii Elena Ghirjul a spus că acum presiunea fiscală asupra subiecților economici transnistreni depăşeşte, în medie, 30%, dar este foarte diferită pe domenii, spre exemplu, presiunea fiscală în industrie este de 60%, iar în comerţ – 25%. Obiectivul declarat al noii concepţii este „stimularea potenţialului industrial şi a exporturilor”.

Agenţia „Novosti Pridnestrovia” mai citează şi opinia unui expert de la Moscova, vicepreşedintele Centrului pentru economia infrastructurii, Pavel Cisteakov, care consideră că scopul principal al reformei este „armonizarea sistemului fiscal al Transnistriei cu Rusia şi cu ţările europene”, ceea ce ar trebui să stimuleze exporturile şi influxurile de valută în regiunea transnistreană. „Am discutat despre asta cu reprezentanţii întreprinderilor. Ei spun că impozitul pe venit îi sugrumă. Funcţia statului în cazul dat este să ajute: sistemul de impozitare trebuie armonizată în aşa fel încât să fie la fel cu cea a principalilor parteneri comerciali”, a mai spus Pavel Cisteakov.

Anul trecut, Sovietul suprem de la Tiraspol a respins propunerea executivului privind trecerea la sistemul clasic de impozitare, invocând, ca motiv principal, o posibilă scumpire a mărfurilor şi serviciilor, ceea ce va lovi dureros în populaţie.

***

Europa Liberă: Potrivit statisticii din stânga Nistrului, veniturile bugetare ale regiunii anul acesta s-au redus, în medie, cu 15 la sută, iar tendinţa ar fi una de descreştere pentru toate bugetele. Cel mai mult şi-a redus transferurile în buget compania Sheriff – mai puţin cu 46% faţă de perioada similară a anului trecut. Compania de vinuri şi divinuri Kvint a transferat cu 23% mai puţine venituri sub formă de impozite în buget, iar fabrica de textile Tirotex – cu 40%. Bugetul transnistrean a încasat mai puţine impozite de la toate cele 50 de întreprinderi mari al regiunii, principalii contribuabili la buget. Administraţia din Tiraspol dă vina pe ceea ce numeşte „blocada economică” impusă de Moldova şi Ucraina, în timp ce Chişinăul şi Kievul spun că regiunea nerecunoscută nu se poate eschiva regulilor de comerţ internaţionale. Recent, însă, Tiraspolul a ameninţat că ar putea introduce noi taxe pentru mărfurile moldoveneşti, menite, cum s-a anunţat între altele, să protejeze producătorii locali. Europa Liberă a încercat să afle opinia mai multor locuitori din Tiraspol şi Bender.

Я считаю, что наш, местный производитель и так хорошо справляется, у него просто шикарные товары по сравнению и с Украиной, и с Молдовой. Единственное, что я могу отметить, есть и молдавские производители молочных продуктов, это „Лапте акру – единственное, что мне нравится. Все остальное меня устраивает приднестровское. И так все люди выбирают приднестровские продукты. Да, некоторые продукты питания нужны из Украины, но вы думаете, она пойдет на уступки, Украина и Молдова? Нет…

Думаю, что не стоит. Я предпочитаю разнообразие.

Не знаю, в этих делах не вмешивался пока… Я другим занимаюсь, миротворчеством. Я миротворец российский.

Нам не надо импортные эти вонючие окорочка. Пускай будут наши, местные.

Ну, как сказать? Это можно рассматривать с двух сторон. С одной стороны, можно ввести как ответный удар, так как Украина и Молдова ограничивают вывоз нашей продукции в Европу. Но с другой стороны, это будет рост цен на молочную, например, продукцию. Может быть, наш отечественный производитель все-таки усилит свою работу и сможет обеспечить нашу страну.

Сложный вопрос, потому что, насколько правильно понимаю, вот в Шериф зайти – это же не правительство ввозит, заказывает/не заказывает эти продукты – закупают частные предприниматели, едут, закупают ее. Если там дешевле, они там и будут брать, вводи – не вводи. Если запретят вообще… ну, должна быть конкуренция, если я правильно понимаю. Если ты хочешь там, есть продукция, приходит откуда-то из-за рубежа продукция, да, если она лучшего качества, чем местная, вот пусть и тянется местный производитель своим качеством, своей низкой ценой, но лучшим качеством, стараясь догнать по качеству эту импортную, привозную продукцию. Хотя во многом, я понимаю так, наша продукция, местная, гораздо лучше. Вот насчет производителей надо бы что-то сказать, потому что меньше всего думают о производителе. Думаю, все-таки, это в связи с тем, что что-то там Украина запретила…

Europa Liberă: Opinii, culese la întâmplare, din Tiraspol şi Bender.

***

Europa Liberă: Amintim că într-o scrisoare trimisă recent misiunilor diplomatice din Republica Moldova, Tiraspolul a ameninţat cu introducerea de vize pentru cetăţenii moldoveni, închiderea instituţiilor subordonate Chişinăului, naționalizarea afacerilor moldovene în stânga Nistrului şi taxarea sută la sută a mărfurilor moldoveneşti. La Chişinău, guvernul a pus avertismentul „emotiv”, cum l-a numit, al administraţiei din Tiraspol pe seama dificultăţilor economice din stânga Nistrului.

Să revenim însă la recomandările Centrului de consultanță Berlin Economics privind nevoia unei reforme fiscale în stânga Nistrului. Cum spuneam, experţii germani consideră că o eventuală introducere a TVA va fi în măsură să compenseze pierderile de pe urma anulării taxelor la importurile din UE, în cazul în care Tiraspolul va accepta să se alăture Acordului de comerţ liber dintre Moldova şi UE. Deocamdată, liderii transnistreni respinge categoric acordul, spunând că vectorul geopolitic al regiunii este unul răsăritean. Ce discută părţile, dacă discută, şi ce va urma după expirarea preferinţelor comerciale ale Uniunii Europene la începutul anului viitor? L-am întrebat pe analistul economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko:

Serghei Melnicenko: „Se poate spune că niciun fel de schimbări cardinale în poziția părților cu privire la includerea Transnistriei în Zona de comerț liber dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană nu au loc, nu există niciun fel de schimbări în poziția părților, inclusiv a UE, nu există, în ultimele cel puțin șase luni, niciun fel de negocieri pe această dimensiune. Singurul lucru este că subiectul se discută în cadrul grupurilor de lucru la nivel de experți pe domeniul economic. Dar nivelul de interacțiune este destul de jos – este vorba doar despre grupuri de experți care au sarcina să elaboreze recomandări pentru reprezentanții politici ai părților, care, la rândul lor, trebuie să discute subiectul cu șefii acestor grupuri.

Așa că progrese reale pe acest domeniu nu sunt. Momentul X, cel în care Acordul de liber schimb va intra în vigoare pentru Transnistria, se apropie, Transnistria insistă asupra unor condiții speciale, iar partea moldovenească și Uniunea Europeană insistă ca agenții economici să intre în Zona de liber schimb cu UE doar în calitate de părți componente a câmpului economic al Republicii Moldova.

Altceva este că chiar și odată intrate în vigoare (de la 1 ianuarie 2016), noile reguli de comerț cu piața europeană nu vor aduce schimbare decât în ceea ce privește necesitatea pentru agenții economici transnistreni de a achita taxe vamale la exportul în UE. Agenții economici transnistreni se vor lipsi astfel de încă un regim preferențial. Bineînțeles că acest lucru va duce la o creștere a prețului final al produselor transnistrene pe piețele occidentale, ceea ce înseamnă și o scădere a competitivității acestor produse. Deși există legături tradiționale cu țările Europei Occidentale, în special în domeniul industriei ușoare – producție de încălțăminte, produse textile și îmbrăcăminte – nu se știe în acest moment dacă aceste piețe vor putea fi păstrate.

Progrese în comerțul cu piața estică deocamdată nu prea sunt, deși de la colegii și partenerii ruși primim asigurări că vor face tot ce le stă în puteri pentru a facilita exportul mărfurilor transnistrene pe piața rusă, care este una destul de mare pentru agenții economici din regiunea transnistreană.”

Europa Liberă: Opinia expertului economic de la Tiraspol, Serghei Melnicenko.

***

Europa Liberă: Lina Grâu a stat de vorbă pe aceeaşi temă, dar şi pe alte subiecte fierbinți ce ţin de reglementarea transnistreană, cu şeful Biroului pentru Reintegrare de la Chişinău, George Balan:

Europa Liberă: În ce măsură credeți că este serioasă amenințarea agentului economic din regiunea transnistreană care gestionează centrala electrică de la Cuciurgan cu privire la sistarea livrărilor de curent electric pentru malul drept al Republicii Moldova? Am vorbit cu câțiva experți care mi-au spus că acest lucru este destul de complicat de realizat din punct de vedere tehnic. În plus, în ce măsură este o astfel de acțiune bine gândită din punct de vedere economic de cei din Transnistria?

George Balan
George Balan

George Balan: „Într-adevăr, un risc iminent de a avea deconectată energia electrică nu ar trebui să existe, pentru că Chișinăul, malul drept, reprezintă principala piață de desfacere a Cuciurganului și în același timp Chișinăul plătește cu bani cash, ceea ce permite întreprinderii și regiunii să existe.

Respectiv, o careva acțiune de stopare a prestării de servicii și livrare de electricitate către malul drept ar duce, adevărat, la o anumită criză la Chișinău. Însă o astfel de criză ar putea dura o zi-două maxim, timp în care ar exista posibilitatea de interconexiune cu piețe europene de energie, în particular cu România, și în mare măsură, cam 80 la sută din teritoriul malului drept al Republicii Moldova, ar putea fi asigurat timp de o zi, maxim două, cu energie electrică de pe piața românească. Prețul acestei energii este mai mic și o astfel de acțiune va aduce cu sine și o revizuire a tuturor abordărilor care au existat pe acest domeniu al energiei până în prezent. Acest lucru va duce la consolidarea securității energetice, reconectarea la alte rețele și la o altă abordare a autorităților de la Chișinău. Respectiv, o careva mișcare sau acțiune negativă a Cuciurganului de deconectare a energiei electrice ar lovi în primul rând în malul stâng al Nistrului, ar duce practic la stoparea producerii energiei electrice la Cuciurgan, pentru că centrala nu ar mai avea piață de desfacere. Doar să producă și să piardă această energie nu are niciun sens.

Există sigur și problema pe malul drept, legată de neplata pentru curentul livrat sau diferența de tarife. Aici urmează ca autoritățile de resort să întreprindă acțiunile pentru ajustarea acestor tarife, gradual sau în alt mod. Și în același timp autoritățile de la Chișinău trebuie să întreprindă acțiuni pentru diversificarea furnizorilor de electricitate, ca să nu stăm sub pericolul de deconectare, să nu mai discutăm astfel de subiecte. Autoritățile moldovene trebuie să aibă posibilitatea să asigure din surse diferite securitatea energetică a populației de pe malul drept.”

Europa Liberă: Cât de important este pentru bugetul regiunii transnistrene venitul care îl încasează de pe urma activității centralei de la Curiurgan? Cât de mare este ponderea acesteia în economia regiunii?

Centrala electrică de la Cuciurgan
Centrala electrică de la Cuciurgan

George Balan: „Este vorba despre zeci de milioane de dolari lunar. Respectiv, anual este o pondere foarte importantă. Asta, mai ales că regiunea transnistreană nu achită plățile pentru gaze, iar marea parte din această energie este produsă anume din gazele rusești care vin în regiune. Și al doilea efect negativ pentru autoritățile moldovene, pe lângă faptul că transferă acești bani nemijlocit în regiunea transnistreană, este și faptul că astfel crește și datoria Republicii Moldova pentru gaze.”

Europa Liberă: Săptămâna trecută a circulat în presă un studiu al experților germani care au făcut o analiză a eventualei treceri a economiei regiunii transnistrene sub reglementările Acordului de liber schimb cu UE. Experții germani au recomandat introducerea în regiune a Taxei pe Valoare Adăugată – TVA. Acum acolo există un alt sistem de taxare. Credeți că administrația regiunii va apleca urechea la această sugestie? Există posibilitatea alinierii regiunii transnistrene de la 1 ianuarie 2016 la Acordul de liber schimb cu UE?

George Balan: „La momentul actual reprezentanții Transnistriei încearcă să efectueze careva reforme pentru transformarea metodei de impozitare – ei aplică acum impozitul pe circuitul banilor, nu TVA, cum este pe malul drept. În același timp, TVA-ul este aplicat la toți principalii parteneri comerciali ai regiunii transnistrene. În cazul dat, regiunea transnistreană se prezintă ca o insuliță unde funcționează altfel de norme, altfel de reguli, ceea ce nu duce la o funcționare normală a economiei în această regiune și permite evaziunea fiscală, permite diferite scheme dubioase cu privire la bani.

Ei vor fi nevoiți să treacă la principiile generale care sunt în statele din jur, dar și pe malul drept al Republicii Moldova, cu privire la TVA. În caz contrar, ei vor fi în continuare dependenți de Federația Rusă, vor exista și vor funcționa doar pe baza transferurilor care vin din exterior și a ajutorului care vine din Federația Rusă în particular, dar și în baza gazelor gratuite pe care le oferă Rusia.

Dacă regiunea transnistreană va dori să construiască un mecanism și o economie funcțională, ei vor fi nevoiți să-și transforme economia. Doar că acest proces va dura câțiva ani de zile. Și în acest scop și noi, Chișinăul, și partenerii internaționali suntem gata să-i ajutăm pe cei din regiunea transnistreană să efectueze aceste reforme, să se armonizeze pas cu pas cu realitățile care există pe malul drept și de asemenea să implementeze cerințele care sunt față de această piață, să ajute agenții economici să corespundă cerințelor care sunt pe piețele europene.”

Europa Liberă: Există careva discuții pe aceste aspecte în acest moment între Chișinău și Tiraspol, măcar și la nivel de experți sau de agenți economici?

George Balan: „Chișinăul a discutat cu Tiraspolul subiectul creării spațiului economic unic, inclusiv au fost înaintate poziții, viziuni la acest subiect din partea Chișinăului. Urmează ca aceste teme să fie discutate și pe viitor. Cu părere de rău, la momentul de față vedem că există anumite discrepanțe în abordări dintre structurile în stânga Nistrului. Unii doresc transformarea și reformarea impozitării, alții se împotrivesc. Plus, pentru aceasta este nevoie de timp și de bani.

Să vedem pe cât de rapid transnistrenii vor fi gata să facă față acestor cerințe, pentru că în anul curent ei vor avea așa-numitele alegeri în Sovietul Suprem și anul viitor – alegerile așa-numitului lider din regiunea transnistreană. Respectiv, acești factori de asemenea pot să-și pună amprenta pe transformarea impozitării din regiunea transnistreană.

Dar din partea noastră există toată deschiderea și suntem gata să contribuim la această reformă.”

Europa Liberă: Până la 1 ianuarie a rămas mai puțin de jumătate de an. Se reușește alinierea economiei la reglementările Acord de liber schimb cu UE? Altfel, agenții economici transnistreni vor trebui să plătească taxe vamale, ceea ce la va afecta competitivitatea mărfurilor.

George Balan: „Aici depinde foarte mult de deschiderea reprezentanților Tiraspolului, pentru că agenții economici din regiunea transnistreană care au peste 70 la sută din exporturi orientate către piețele reglementate de normele UE, au un interes mare pentru a exporta producția pe piața europeană și a beneficia de Acordul de liber schimb. Aici depinde totul de aspectul politic, dacă cei de la Tiraspol nu vor împiedica agenții economici să facă acest lucru. Din contra, ei ar trebui să contribuie la transformările și reformele care trebuie să fie implementate.

În același timp, și noi, și Bruxellesul suntem conștienți de faptul că armonizarea și punerea în corespundere cu standardele și cerințele Acordului de liber schimb este destul de complicată și este nevoie de timp pentru asta. Din acest punct de vedere, suntem gata să mergem în întâmpinarea agenților economici, a populației din stânga Nistrului, să avem un program etapizat care să fie pe o perioadă mai lungă de timp, care să le permită lor să se transforme și să meargă înainte pe acest subiect. Dar, cum spuneam, pentru aceasta este nevoie de voință și este nevoie de dorința de a ne mișca împreună înainte. Pentru aceasta este nevoie de deschiderea Tiraspolului. Cu părere de rău, la momentul de față nu există această deschidere.”

Europa Liberă: Uniunea Europeană ar fi de acord cu această etapizare despre care vorbiți?

George Balan: „Cred că da. Noi discutăm cu partenerii. Asta ar fi una dintre soluțiile cele mai fiabile, pentru că a implementa toate prevederile acum, imediat, într-un moment, este destul de greu, inclusiv având în vedere trecerea impozitării la TVA, alte aspecte legate de standardele și cerințele de implementare a anumitor cerințe de calitate și normative ale producției. Pentru a implementa aceste lucruri agenții economici au nevoie de timp. Din acest punct de vedere, există deschidere și la Chișinău, și la Bruxelles. Există deschiderea și înțelegerea că este nevoie de a merge în întâmpinarea agenților economici și a populației. Și din acest punct de vedere suntem gata să lucrăm, anume pentru a etapiza, ca să nu fie cerințele puse toate imediat pe moment.”

Europa Liberă: În contextul crizei economice din regiunea transnistreană, o criză foarte gravă de altfel, Tiraspolul pune toată responsabilitatea pe Chișinău și pe Kiev, acuzând o așa-zisă blocadă a regiunii...

George Balan: „Cu toții suntem martori la criza economică de amploare care are loc în regiunea transnistreană. Sigur, aceasta are loc și în contextul crizei regionale care afectează și Federația Rusă, și Ucraina, și malul drept al Republicii Moldova. În același timp, trebuie să specificăm că o mare parte din probleme sunt consecințe ale autoizolării regiunii transnistrene și ale acțiunilor politizate pe care le întreprinde Tiraspolul și la adresa economiei, și a agenților economici, și în contextul politic general.

În plus, dacă ne uităm la învinuirile care sunt aduse Chișinăului și dacă analizăm ultimii doi ani de zile, putem afirma cu certitudine că nu a fost nicio acțiune negativă întreprinsă de Chișinău, nimeni nu ar putea să enumere măcar un caz când Chișinăul a întreprins acțiuni negative la adresa economiei Transnistriei, încercând cumva să o preseze sau să creeze probleme.

Din contra, putem afirma că peste 50 la sută din comerțul regiunii transnistrene este orientat către malul drept – este comerț intern între maluri, pe teritoriul Republicii Moldova. Respectiv, piața moldovenească de pe malul drept este piața principală de desfacere a producției transnistrene. Aici se include și energia electrică despre care am discutat anterior. Din punctul acesta de vedere nu putem afirma să există vreo blocadă. Din contra, există toată deschiderea din partea Chișinăului, s-au întreprins o mulțime de pași de deschidere din partea noastră pentru a ajuta agenții economici și a elimina chiar și acele bariere care au existat anterior.

În ceea ce privește comerțul cu Ucraina, și Chișinăul este puternic afectat de criza regională, comerțul cu Ucraina a scăzut cu 30 la sută. Acest lucru se datorează și conflictului de acolo, și crizei economice din Ucraina. Fix aceeași scădere a avut loc și în regiunea transnistreană în comerțul cu Ucraina, deci nu putem vorbi despre o careva blocadă. Altfel, ar trebui să spunem că există blocadă și față de Chișinău. Și dacă luăm în considerație că și comerțul – importul și exportul – Federației Ruse cu regiunea transnistreană a scăzut de 2,1 ori față de ceea ce era anterior, ar trebui să afirmăm că există acțiuni de blocadă și din partea Federației Ruse.

Dacă analizăm toate aceste cifre și date, conștientizăm că mai mult e o problemă internă de necorespundere a situației, a mecanismului și sistemelor economice existente în regiunea transnistreană cu noile realități, plus politizarea excesivă a anumitor momente economice, care ar putea să contribuie la o relansare economică, la o ajutorare a agenților economici. Dar în cazul dat vedem doar o politizare excesivă și utilizarea anumitor pârghii pentru a înrăutăți situația și a învinui partenerii principali comerciali.

Noi sperăm că vor ajunge la o anumită maturitate și reprezentanții Tiraspolului și vor stopa astfel de afirmații. Sperăm că ei se vor așeza la masa de consultări inclusiv în cadrul grupului de lucru pe economie, în consultările cu partenerii noștri internaționali în cadrul formatului 5+2 și în dialogul direct între Chișinău și Tiraspol la nivelul reprezentanților politici și a liderilor, pentru a identifica o soluție pentru populația de pe ambele maluri ale Nistrului. Principalul este să depășim aceste animozități care există, această politizare excesivă și să mergem în întâmpinarea agenților economici și a populației.”

Europa Liberă: Săptămâna trecută a fost pe larg discutată declarația domnului vicepremier Victor Osipov, legată de faptul că Chișinăul este dispus să asigure rotația militarilor ruși din regiunea transnistreană. Au fost voci care au spus că de fapt este o declarație care ar submina interesul și securitatea Republicii Moldova și ale Ucrainei, țară care este acum în conflict deschis cu Federația Rusă.

George Balan: Da, au fost voci care au blamat aceste de afirmații. Dar în același timp trebuie să atragem atenția exact la cea ce s-a vorbit în cadrul interviului în cauză.

Pe teritoriul Republicii Moldova există două componente ale forțelor rusești. Prima ar fi Grupul Operativ de Trupe Ruse din Republica Moldova, circa 2500 de persoane, care nu au niciun statut și în conformitate cu angajamentele pe care și le-a asumat Federația Rusă la Istanbul aceste forțe trebuie retrase necondiționat, inclusiv și depozitele de muniții de la Colbasna.

Această abordare a autorităților moldovenești se păstrează. Și noi insistăm asupra retragerile necondiționate și nu poate fi vorba de o careva rotație sau o aprovizionare a acestor forțe, pentru că ele nu au niciun statut și aflarea lor pe teritoriul Republicii Moldova încalcă orice prevederi și acorduri bilaterale, internaționale și nu este în conformitate cu acceptul statului gazdă, în cazul dat al Republicii Moldova. Staționarea acestor trupe are loc în pofida dorinței naționale. Respectiv, noi vom continua să insistăm asupra retragerii necondiționate a acestor forțe.

A doua componentă sunt forțele de pacificare. Circa 400 de persoane, un batalion de forțe de pacificare din Federația Rusă, care se află pe teritoriul Republicii Moldova în conformitate Acordul de încetare a focului din anul 1992, care a fost semnat de domnul Elțin, președinte al Federației Ruse, și domnul Snegur, președinte de atunci al Republicii Moldova. Respectiv, aflarea acestor forțe de pacificare pe teritoriul Republicii Moldova are drept temei acest Acord. În ceea ce ține de aprovizionarea acestora noi nu avem temei să le împiedicăm aprovizionarea și rotația forțelor. Dar, unica asupra a ce autoritățile moldovenești insistă este ca această rotație a forțelor să fie una transparentă, corectă. Când vine cineva de asemenea să cunoaștem și cine pleacă și ca această informație să ne fie dată din timp pentru ca acest lucru să poată fi coordonat cu structurile abilitate de monitorizarea acestei rotații, a acestui mecanism.

Îngrijorările noastre cu privire la această rotație și la încălcările care au avut loc anterior pe acest subiect au fost transmise Moscovei și am primit anumite asigurări din partea Federației Ruse că mecanismul va fi asigurat, va fi respectat și aflarea forțelor va fi în conformitate cu dialogul care există între Chișinău și Moscova și cu Acordul din 1992.

O altă abordare în privire la pacificatori va putea fi aplicată atunci când va fi transformată actuala operațiune de menținere a păcii. Până la momentul respectiv trebuie să ne bazăm pe prevederile Acordului din anul 1992.

Europa Liberă: Opinia şefului Biroului pentru Reintegrare din cadrul Guvernului de la Chişinău, George Balan, într-un interviu realizat de Lina Grâu.

***

Europa Liberă: Doamnelor şi domnilor, aici se încheie emisiunea noastră. Prezentatorul ei, Radu Benea, vă mulţumeşte pentru atenţie şi vă doreşte toate cele bune. Aici e Radio Europa Liberă.

XS
SM
MD
LG