Linkuri accesibilitate

Savantul cîștigător


Concursurile sînt în primul rînd o povestire despre șansa de îmbogățire rapidă.

Probabil nu mai există post de telviziune popular fără concursuri de cunoștințe. S-ar zice că asta arată o preocupare lăudabilă pentru menținerea unui nivel bun de cultură generală. Nu prea.

Concursurile sînt în primul rînd o povestire despre șansa de îmbogățire rapidă. Cîștigătorii pleacă adesea cu sume mari de bani dar asta nu pentru că știu ceva demn de admirat. Mai întîi, multe din răspunsuri sînt ajutate de sistemul tip loterie. Concurentul trebuie să aleagă între trei-patru variante de răspuns. Dacă ghicește, merge mai departe, dar asta nu înseamnă că a știut care e răspunsul corect.

Apoi, în marea lor majoritate, întrebările n-au nici o legătură cu cunoștințele serioase. Buna educație a concurentului e testată cu întrebări uluitoare. Știe, de pildă, concurentul cine a jucat rolul x în serialul y pînă la episodul 5206? Sau: poate spune atotștiutorul concurent de cîte ori a fost căsătorit faimosul actor z?

Învățații testați la concursuri ar mai trebui să știe și cine a croit hainele miresei la nunta regală din Danemarca. Iar dacă știe și cum se cheamă cocktail-ul cel mai băut în cluburile de pe coasta spaniolă, concurentul e un savant demn de respect. Evident, între semeni de-ai lui preocupați de asemenea cunoștințe.

Previous Next

XS
SM
MD
LG