Georgianul Paata Burchuladze, astăzi în vîrstă de 60 de ani, este unul din cei mai renumiți bași din lumea operei mondiale a ultimelor decenii. Cîștigător al concursului Voci Verdiane de la Busseto în 1981, după studii cu Giulietta Simionato și Edoardo Muller la Scala din Milano, laureat cu o medalie de aur și premiul întîi al Concursului Ceaikovski de la Moscova în 1982 și al Concursului Luciano Pavarotti în 1985, Paata Burchuladze a făcut senzație de la debutul său la Opera londoneză Covent Garden în rolul lui Ramfis din Aida, alături de Katia Riccarelli și Pavarotti însuși, în 1986.
A urmat debutul, doi ani mai tîrziu, la invitația lui Herbert von Karajan, la Festivalul de la Salzburg, și o excepțională carieră apoi pe toate marile scene de operă ale lumii. Ambasador onorific ONU din 2006 și al UNICEF din 2010, onorat cu Ordinul prezidențial de excelență al Georgiei și cu numeroase alte distincții, între care Crucea de Onoare Clasa I pentru Știință și Arte a Austriei, artistul este una din stele cele mai cunoscute ale Georgiei.
Preocupările sale s-au extins și dincolo de lumea operei, Burchuladze fiind cunoscut și pentru Fundația de caritate pentru copii pe care a creat-o, „Iavnana” („Cîntec de leagăn”). Zilele trecute el a surprins lumea întreagă cu anunțul că își anulează toate aparițiile scenice în 2016 pentru a se ocupa de dezvoltarea altei organizații pe care a fundat-o anul trecut, Fondul Georgian de Dezvoltare. După opinia multor experți ar fi chiar probabil ca organizația să se transforme într-un partid politic.
Întrebat de dfwatch.net dacă intenționează să se lanseze într-o carieră politică, Paata Burchuladze a răspuns „Nu m-am gîndit niciodată că voi deveni un cîntăreț de operă, dar viața m-a adus în această postură, sau, mai bine spus, mi s-a oferit o șansă și am folosit-o. Nu am vrut niciodată să fiu un filantrop, dar viața mi-a oferit condițiile să devin unul”. Viața ar urma să-i arate calea mai departe, dar, pentru moment, spune Burchuladze, se va ocupa de doar de extinderea Fondului de Dezvoltare, excluzînd ideea de a candida la președinția Georgiei.
În urmă cu trei ani, cînd coaliția „Visul Georgian” a venit la putere la Tbilisi, basul era considerat unul dintre posibilii candidați la președinție. Atunci, Burchuladze răspundea presei, că în ciuda apelurilor și propunerilor ce i s-au făcut ani de zile de a se angaja în politică „am refuzat întotdeauna și nu am regretat-o niciodată. Nu consider că este o necesitate de a intra în politică. Dar, dacă într-o bună zi, vom gîndi cu toții, împreună, că țara are nevoie de mine în vreun alt domeniu și că experiența mea este necesară, promit să fiu gata de a face pasul.”
Burchuladze adopta atunci o atitudine realistă, așa cum o confirma un sondaj politic, care semnala că doar 1,6% din alegători ar fi votat în favoarea lui ca eventual președinte. Basul georgian se mulțumea în 2013 să apară, alături de alți cunoscuți soliști muzicali ce trăiau în străinătate, într-un concert ce a sărbătorit la Tbilisi semnarea Acordului de Asociere a Georgiei cu Uniunea Europeană.
Viitoarele alegeri parlamentare vor avea loc în a doua jumătate a anului 2016, iar comentatorii nu exclud ca Burchuladze, care în prezent prezidează Consiliul de Supervizare al Fondului, - ce îl are drept director executiv pe un fost consilier de politică externă al președintelui Georgiei – să transforme organizația într-un partid politic.
Burchuladze a făcut altfel cunoscut că s-a consultat asupra viitorului organizației cu Bidzina Ivanișhvili, miliardarul care a format coaliția „Visul Georgian” și care a fost prim ministru timp de un an, și cu Irakli Alasania, fost ministru al apărării din partea democraților liberi, retras din coaliția de guvernare după demiterea sa în noiembrie 2014.