Primul ministru al României, Dacian Cioloş, a efectuat astăzi, 7 ianuarie, o vizită oficială în Germania. Potrivit unui comunicat al guvernului român, scopul vizitei urmăreşte „întărirea relaţiilor bilaterale cu Germania şi stabilirea obiectivelor comune pe agenda europeană, inclusiv temele aflate în atenția Consiliului European desfășurat la Bruxelles în luna decembrie 2015, respectiv migrația și politica externă a Uniunii Europene. Vizita oficială în Germania va fi, de asemenea, un prilej pentru a dezvolta relatiile economice și a definitiva o strategie pentru consolidarea contactelor cu mediile de afaceri.”
În jurul prînzului a avut loc o întrevedere cu şefa guvernului german. Despre temele abordate în cursul acestei întrevederi au relatat Angela Merkel şi Dacian Cioloş în cadrul unei înîlniri informative cu presa prezentă la cancelariat. Cei doi politicieni au răspuns la cîteva întrebări adresate de jurnaliştii prezenţi.
Angela Mekel a calificat relaţiile bilaterale româno-germane drept bune, a vorbit despre eforturile părţii române în combaterea corupţiei şi a reliefat, în mod pozitiv, cotele de creştere economică. Cancelara s-a oprit apoi asupra problemei refugiaţilor din Europa şi contribuţia României la securizarea frontierelor Uniunii Europene. La întrebarea privind reintroducerea controlului temporar la frontierele unor state şi primirea României în spaţiul Schengen, Merkel a dat un răspuns evaziv, afirmînd că aderarea României poate se aibă loc în etape succesive („schrittweise”, a fost termenul german folosit de cancelară). Referitor la anunţul că unor ţări EU care refuză să primească refugiaţi li se vor reduce fondurile, Merkel a dat un răspuns diplomatic, afirmînd doar că nu doreşte acum să „exprime ameninţări concrete”. Ea a ţinut însă să precizeze că în cadrul UE există o responsabilitate comună, inclusiv pentru ţările care fac parte din spaţiul Schengen.
Angela Merkel s-a referit apoi şi la problema unor persoane sosite din România în Germania, care pretind ajutoare sociale fără să fi muncit, afirmînd că Uniunea Europeană nu trebuie confundată cu o Uniune Socială. („Die Europäische Union ist keine Sozialunion”.)
Atît Angela Merkel, cît şi Dacian Cioloş s-au referit nominal la Republica Moldova, ca ţară învecinată cu România. Cioloş a subliniat relaţiile speciale de parteneriat cu ţara vecină şi atenţia care i se acordă în cadrul parteneriatului estic şi al apropierii Moldovei de UE.
Primul ministru român a anunţat că va reveni în Germania în cursul acestei primăveri. Vizita planificată va fi destinată, în primul rînd, consolidării relaţiilor economice, avîndu-se în vedere că Germania este unul dintre principalii investitori în economia românească (cca. 7 miliarde euro).
Premierul Dacian Cioloş, a mai avut o întrevedere cu preşedintele Bundesrat-ului, premierul saxon Stanislaw Tillich, şi cu reprezentanţi ai Grupului parlamentar de prietenie din Bundestag. Totodată, la sediul ambasadei din Berlin, Cioloş va avea, în cursul serii, o întîlnire cu reprezentanţi ai diasporei.