Președintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe Ion Păduraru la funcția de prim-ministru
Președintele Nicolae Timofti l-a desemnat pe secretarul general al președinției Ion Păduraru în calitate de candidat la funcția de premier. Șeful statului l-a respiuns astfel repetat pe controversatul om de afaceri și politician Vlad Plahoniuc, înaintat de așa-zisa majoritate parlamentare.
Preşedinţia a explicat într-un comunicat că formarea unei majorități parlamentare noi trebuie să fie asumată oficial, astfel încât, „alegătorul să poată identifica actorii politici cărora le revine responsabilitatea politică pentru actul de guvernare”.
Ion Păduraru deține din 2012 funcția de secretar general al Aparatului Președintelui Republicii Moldova. El a fost în anii 1998-1999, în guvernele Ciubuc II și Sturza, ministru al Justiției. În trecut a activat în calitate de procuror şi judecător în mun. Chişinău, iar în ultimii ani a fost vicepreşedinte al Uniunii Avocaţilor.
Marian Lupu: “E o decizie surprinzătoare”
Președintele Partidului Democrat Marian Lupu a spus la Publika TV că numirea lui Păduraru nu a fost discutată cu majoritatea parlamentară. “Este o decizie suprinzătoare şi una care nu este pe înţelesul nostru. Nu demult, după discuţiile cu şeful statului, noi, conducerea PD, am fost invitaţi să mergem la preşedinte pentru a coordona o altă propunere la funcţia de premier, ca la o jumătate de drum să fim informaţi că situaţia s-a schimbat, iar la scurt timp a fost emis decretul”, a spus Lupu.
Potrivit lui Lupu, decizia președintelui Nicolae Timofti împinge Moldova spre alegerile anticipate. Liderul PD a sugerat că ar exista probleme de integritate și în cazul lui Păduraru. “Vom face o analiză serioasă şi vom veni mâine cu o poziţie din partea amajorităţii parlamentare, care a existat şi continuă să existe", a declarat Marian Lupu la Publika TV.
Președintele Nicolae Timofti: „Am făcut o alegere conștientă”
Nicolae Timofti a declarat presei acum câteva minute că a semnat decretul prin care l-a desemnat pe Ion Păduraru în calitate de prim-ministru, autorizându-l să întocmească lista viitorilor miniștri pentru a o prezenta Parlamentului. „Am făcut o alegere conștientă, în conformitate cu atribuțiile pe care le am conform Constituției”, a menționat șeful statului, subliniind că a luat în calcul integritatea, profesionalismul, experiența juridică și calitățile personale ale lui Ion Păduraru.
„Când am ales candidatura dumnealui am reiesit din faptul că coaliția majoritară din Parlament nu a întrunit numărul necesar de voturi, fiindcă din numarul de 56 s-au retras șapte și Curtea Constituțională a hotărât că majoritatea absolută are dreptul la înaintarea unui candidat, dacă întrunește mai mult de 51 de mandate. Fiindcă acest număr nu a fost atins, noi am propus să vină cu reconfirmarea semnaturilor, însa acest lucru nu s-a întamplat. Pe domnul Păduraru îl cunosc demult. Sunt convins că întrunește toata condițiile de integritate pentru a ocupa această funcție".
Președintele țării și-a exprimat speranța că Ion Păduraru va obține susținerea deputaților.
Ion Păduraru: „Alegerile anticipate nu sunt o soluție. Sper că și deputații înțeleg clar asta”
Candidatul desemnat Ion Păduraru a declarat presei că speră ca echipa de miniștri și programul de guvernare cu care va veni în fața parlamentarilor vor fi sprijinite. El a accentuat că printre prioritățile sale se numără stabilizarea situației economice, restabilirea relațiilor cu instituțiile internaționale și implementarea Acordului de Asociere cu UE, unul „de o importanță vitală pentru Republica Moldova”. Potrivit lui Ion Păduraru, „alegerile anticipate nu sunt o soluție pentru Republica Moldova”. El a subliniat că speră că și deputații înțeleg clar asta.
"Înţeleg cât de complicată este perioada şi cât de complicat va fi să ajung la o înţelegere cu fracţiunile din Parlament. Înţeleg că o parte nu va participa la discuţii. Voi încerca să comunic cu deputaţii şi să-i conving că este o soluţie bună", a declarat candidatul desemnat.