Desemnarea lui Păduraru este bătută în cuie, susţine profesorul universitar Alexandru Arseni
Odată semnat decretul prezidenţial, desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru este bătută în cuie, spune expertul în drept constituţional profesorului universitar Alexandru Arseni, care precizează pentru IPN că decretul prezidenţial nu poate fi abrogat, ci doar contestat la Curtea Constituţională.
Comentariul expertului vine în contextul în care la preşedinţie a fost înregistrată o declaraţie semnată de 55 de deputaţi prin care este înaintat un alt candidat la funcţia de prim-ministru.
În cazul în care Ion Păduraru nu va obţine vot de încredere în Parlament, Alexandru Arseni a menţionat că preşedintele este în drept să dizolve legislativul.
PD ar putea contesta la Curtea Constituțională decretul privind desemnarea lui Ion Păduraru la funcția de premier
Deputatul democrat Sergiu Sârbu a declarat pentru Europa Liberă că Partidul Democrat examinează posibilitatea de a contesta decretul emis în seara zilei de joi, 14 ianuarie, de către președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, prin care l-a desemnat candidat la funcția de prim-ministru pe șeful administrației prezidențiale, Ion Păduraru.
Prim-ministrul desemnat, Ion Păduraru, va susține astăzi, 15 ianuarie, la ora 16.30, un briefing, la Reședința de Stat din Chișinău (str. N. Iorga, 23), anunță Serviciul de presă al Președinției.
Oazu Nantoi, despre riscul pericolul unui „pas ireversibil spre un regim autoritar, de natură criminală”
Analistul politic Oazu Nantoi crede că înaintarea unui nou candidat din partea majorităţii parlamentare înseamnă, probabil, că PD va încerca să conteste legitimitatea decretului preşedintelui Nicolae Timofti privind nominalizarea Ion Păduraru la funcția de prim-ministru. „Ceea ce înseamnă că până pe 29 ianuarie, când Republica Moldova sau trebuie să se aleagă cu un guvern, sau va păşi în alegeri anticipate, vom avea o luptă acerbă, nu exclud că va fi cu implicarea cetăţenilor şi a străzii. Lupta se dă pe multiple planuri. Eu, ca cetăţean, constat că şi Constituţia, şi Curtea Constituţională sunt utilizate pentru a influenţa rezultatul acestei lupte”, a declarat Oazu Nantoi pentru Europa Liberă.
„În constituţie nu scrie că preşedintele e obligat să mai înainteze un candidat dacă rămâne timp. Rămâne de văzut cum se va comporta dl Păduraru, rămâne de văzut dacă dl Plahotniuc va organiza şi de data aceasta lipsa de cvorum şi rămâne de văzut cum va proceda preşedintele. Deocamdată, din comportamentul domnului preşedinte rezultă că dumnealui înţelege riscurile legate de preluarea controlului total din partea domnului Plahotniuc asupra Republicii Moldova şi încearcă să se opună, în situaţia în care decizia Curții Constituționale din 29 decembrie 2015 denaturează tot ce se referă la atribuţiile preşedintelui din art. 98 din Constituţie”, a adăugat Oazu Nantoi. În opinia sa, în prezent singura majoritate care există în Parlament este controlată de democratul Vlad Plahotniuc (candidatul respins de Nicolae Timofti), de aceea „crearea unui guvern ar însemna că Plahotniuc a învins, iar societatea a pierdut”. „Şi asta înseamnă că Republica Moldova va face un pas ireversibil spre un regim autoritar, de natură criminală”, a concluzionat analistul.