Linkuri accesibilitate

Costică Trifan: „Bineînțeles că suntem niște băieți muncitori, modești. În sat noi am dus faimă și bani”


CD-urile formației, la concertul de la Praga
CD-urile formației, la concertul de la Praga

Fanfara Ciocârlia în concert la Praga.

Fanfara Ciocârlia este o formație de muzică balcanică, cu lăutari romi originari din satul Zece Prăjini, din România. Înainte de a fi descoperiți, 20 de ani în urmă, de producătorul Henry Ernst, cântau pe la nunți și cumetrii. Astăzi însă se bucură de renume mondial. Recent, lăutarii au concertat la Praga, alături de chitaristul canadian Adrian Raso.

Fanfara Ciocârlia în concert la Praga
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:45 0:00
Link direct

Recunoașterea internațională de care se bucură Fanfara Ciocârlia și nenumăratele premii pe care le-a obținut nu și-au lăsat amprenta asupra simplității lăutarilor. În 2012, bunăoară, aceștia au fost invitați să cânte la decernarea premiilor Nobel. Ei, însă, cred în continuare că menirea lor e să-și facă publicul să se simtă bine, fără a avea pretenția de a fi tratați ca VIP-uri, a recunoscut unul dintre muzicanți, trompetistul și solistul Costică Trifan, alias Cimai:

Costică Trifan: „În acești 20 de ani am colindat peste 80 de țări, am cântat peste două mii de concerte. De fapt, misiunea noastră a fost să aducem în sufletele oamenilor bucurie, să uite necazurile de acasă.”

Europa Liberă: Fanfara exista cu mult timp înainte, dacă înțeleg eu bine...

Henry Ernst împreună cu câțiva membri ai formației
Henry Ernst împreună cu câțiva membri ai formației

Costică Trifan: „Da, da, păi eu am început să învăț trompeta de la șase ani. Bunicul mi-a fost profesor, mentor. Pe la 12 ani am început să cânt pe la festivități mai mici: o cumătrie, după aia la nunți...”

Europa Liberă: Dar, nu v-ați schimbat de-a lungul timpului, ați rămas tot lăutarii din Zece Prăjini?

Costică Trifan: „Bineînțeles, suntem niște băieți muncitori, modești. În sat noi am dus faimă și bani. Mulți au văzut ce am adus noi în sat, la rândul lor au plecat și ei în străinătate la muncă, fiecare cu ce știe. Au revenit acasă cu bani. Multe magazine s-au deschis. Avem și o bisericuță.”

În urmă cu două decenii, lăutarii au fost descoperiți de producătorul german Henry Ernst, care călătorea des în România. A rămas impresionat de viteza și măiestria muzicanților. Și-a dat seama atunci, spune Henry, că are în fața sa artiști de renume mondial:

Henry Ernst: „Am fost sigur că dacă ducem în străinătate această fanfară și o promovăm, o să fie cu succes. Cei 20 de ani de faimă internațională mi-au demonstrat că nu am greșit.”

Fanfara Ciocârlia în concert la Praga
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:08 0:00

Europa Liberă: Cum i-ați descrie pe lăutarii Fanfarei Ciocârlia?

Henry Ernst: „O formație foarte autentică, care este în stare să iasă din muzeul cultural, care prezintă o muzică vie, făcută de oameni, cu mâini, cu plămâni. Muzică adevărată, hand-made, cu muzicanți care își savurează prestația, care au chef întotdeauna, la orice concert. Urcă pe scenă să aducă muzică oamenilor, indiferent dacă aceștia sunt chinezi, din Brazilia, nu contează. Asta este cheia succesului. Oamenii îi simt.”

Luni, 7 martie, cu sprijinul Institutului Cultural Român, Fanfara Ciocârlia a concertat la Praga, alături de chitaristul canadian Adrian Raso. În timpul spectacolului nu am văzut pe nimeni stând locului. Și pe inginerul de sunete l-am surprins dând din picioare în ritmul muzicii. După concert, zeci de spectatori, între care și Dita, nu au ezitat să-și cumpere CD-uri cu muzica Fanfarei Ciocârlia: „Îmi place foarte mult muzica balcanică. Cunosc Fanfara Ciocârlia de mai mulți ani, cântă foarte frumos și combină foarte frumos muzica tradițională cu diverse genuri ca punk sau rock, este nemaipomenit. Mi-am luat un disc de vinil cu muzica lor. Pentru mine, pe locul doi după Goran Bregovic este Fanfara Ciocârlia”.

Lăutarii Fanfarei Ciocârlia sunt acum într-un turneu mondial ce cuprinde 11 țări, între care China, Emiratele Arabe Unite, Germania, Olanda și Elveția.

*** Radio Europa Liberă mulțumește Institutului Cultural Român de la Praga și Rachot Production pentru ajutorul acordat la realizarea acestui material.

Previous Next

XS
SM
MD
LG