Linkuri accesibilitate

Procesul Vlad Filat și chestiunea martorilor apărării


Fostul premieri Vladimir Filat în octombrie 2015
Fostul premieri Vladimir Filat în octombrie 2015

Igor Popa: „Procurorul încearcă să manipuleze opinia publică.”

În procesul fostului premier Vlad Filat acuzat de luare de mită și trafic de influență în dosarul devalizării băncilor moldovene s-a încheiat o etapă: au fost audiați toți martorii acuzării. Astăzi, avocatul Igor Popa a prezentat o listă cu peste 30 de martori pe care ar vrea să-i audieze apărarea. Dar procuroarea Adriana Bețișor a contestat lista, spunând că martorii ceruți de apărare nu au tangență cu obiectul procesului.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:32 0:00
Link direct

Judecătorii urmează să decidă dacă vor fi sau nu audiați martorii care ar trebui să facă declarații în apărarea fostului premier Vlad Filat și să se pronunțe cu privire la acest subiect în ședința următoare, care va avea loc vineri, 15 aprilie.

Solicitarea vine din partea procurorului Adriana Bețișor, care spune că martorii propuși de apărare nu sunt relevanți în cadrul dosarului.

Adriana Bețișor: „Când am luat cunoștință cu această listă de martori, sunt foarte multe lacune, în primul rând această cerere nu corespunde cerințelor de formă și conținut, nefiind indicate adresele, datele de identitate depline a martorilor. Mai mult ca atât, este foarte ciudat pentru că acești oameni care nu au nici o tangență cu obiectul învinuirii, fapt pentru care putem trage concluzia că a fost făcută o listă a martorilor pur și simplu ca să fie, ca număr și conținut, dar fără esență. Sunt oameni care nu au participat și nici treabă nu au avut, pentru ce să-i audiezi... ce trebuie să spună ei? Nu au ce spune. Astfel, m-am expus în fața instanței, am elucidat fiecare aspect iar instanța va hotărî.”

De cealaltă parte avocatul fostului premier, Igor Popa este sigur că toți martorii prezentați au ceva de spus în acest dosar.

Avocatul Igor Popa
Avocatul Igor Popa

Igor Popa: „Procurorul încearcă să manipuleze opinia publică. Acei martori pe care noi nu-i cunoaștem și pentru care am depus interpelare la Registru pentru a identifica adresele lor de domiciliu, am comunicat instanței că vor fi prezentate imediat ce vom obține un răspuns de la întreprinderea de stat care ține evidența acestor date.”

Și pentru că este de datoria apărării să încerce să probeze nevinovăția inculpatului, avocatul spune că respingerea audierii martorilor este o violare a dreptului la un proces echitabil și dacă acest lucru se va întâmpla, va căuta dreptatea în instanțele internaționale.

Igor Popa: „Trebuie neapărat să fie audiați pentru a pune în evidență nu doar un element al componenței de infracțiune incriminate, dar toate împrejurările care pot demonstra nevinovăția domnului Vlad Filat. În cazul în care această listă va fi respinsă noi cu siguranță vom obține dreptate la CEDO.”

Vlad Filat a fost lipsit de imunitatea parlamentară și arestat în octombrie anul trecut, după ce procurorul general de atunci Corneliu Gurin a prezentat în plenul Parlamentului cererea de retragere a imunității fostului premier pentru suspiciuni de corupție și implicarea în fraudele financiar-bancare.

Cererea procurorului general s-a bazat pe autodenunțul controversatului om de afaceri, primarul de Orhei, Ilan Shor, care susține că Filat ar fi luat de la el mită, mai exact 250 de milioane de dolari pe parcursul mai multor ani. Tot atunci, Corneliu Gurin a declarat că există dovezi despre implicarea lui Vlad Filat în fraudele de la Banca de Economii. Retragerea imunității a fost votată de 79 de deputați printre care democrații, liberalii, comuniștii și socialiștii.

În ziua retragerii imunității, 15 octombrie, Vlad Filat a declarat că ar fi victima unui scenariu pus la cale de Vladimir Plahotniuc, în prezent prim-vicepreședintele Partidului Democrat. Plahotniuc a negat însă atunci orice implicare în cazul fraudelor bancare și a anunțat în aceeași zi retragerea din Partidul Democrat „până la clarificarea anchetei în cazul BEM”, lucru care nu s-a întâmplat, pentru că acesta a revenit în partid în aproximativ două luni.

Pa parcursul anchetei, atât raportorii APCE cât și mai multe organizații internaționale, precum Amnesty International Moldova dar și alte ONG-uri de la Chișinău au solicitat ca procesul să aibă loc cu ușile deschise, cerere respinsă însă de jduecători. Mai mult ca atât, presa de la Chișinău a scris că procurorul i-ar fi interzis fostului premier să vorbească cu jurnaliștii, pentru că declarațiile acestuia ar putea prejudicia ancheta. Pe pagina de facebook a politicianului au fost publicate însă mai multe mesaje, despre care Adriana Bețișor a anunțat că va face dezvăluiri cu privire la cine și cum le postează.

Vlad Filat este deținut până în prezent în Penitenciarul nr. 13 din capitală. La sfârșitul anului trecut, acesta a fost pentru două săptămâni în greva foamei, în semn de protest față de condițiile de detenție.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG