Linkuri accesibilitate

Germania: ajutor de urgenţă în loc de îndemnizaţii sociale


Reducere drastică a ajutoarelor pentru migranţi din ţările UE, sosiţi în Germania

Ceea ce Uniunea Creştin-Socială (bavareză) a încercat în anul 2014 să impună, a impus acum social-democrata, Andrea Nahles, ministru federal al muncii. Urmînd exemplul britanic, Nahles a prezentat într-o conferinţă de presă un proiect de lege care prevede anularea parţială a îndemnizaţiilor sociale pentru cetăţenii migranţi din ţările UE care s-au stabilit în Germania şi care nu lucrează.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Proiectul de lege, a anunţat Nahles, a şi fost trimis guvernului. Deşi în Germania nu există un număr exagerat de mare de cetăţeni europeni „nevoiaşi”, guvernul doreşte să ia o măsură „preventivă” şi să închidă o „portiţă”, a spus Nahles.

Potrivit proiectlui, cetăţenii europeni care nu muncesc în Germania şi care n-au plătit aici taxele sociale vor putea solicita ajutoare sociale abia după o şedere de 5 ani. În acelaşi timp, proiectul lui Nahles prevede un soi de ajutor unic, de urgenţă, pentru cetăţenii europeni care nu au dreptul la alte ajutoare. Acest „ajutor de urgenţă” se acordă pe o durată de 4 săptămîni şi este destinat asigurării hranei zilnice, cazării, îngrijirii medicale şi altor nevoi personale. După expirarea celor 4 săptămîni, persoanele vizate vor primi „un credit” care le asigură întoarcerea în ţările lor.

Nahles şi-a exprimat speranţa că Parlamentul nu se va opune şi va vota legea în cel mai scurt timp.

Potrivit statisticilor oficiale, în Germania se află în prezent 440.000 cetăţeni europeni care primesc ajutoare sociale. Nu toţi sînt şomeri, a precizat Nahles. Mulţi vin în Germania pentru o perioadă limitată, cu scopul de a-şi „rotunji” veniturile. În ţări ca Bulgaria, salariul mediu lunar este de 187 de euro, ceea ce înseamnă că este mai mic decît alocaţia pentru copiii din Germania.

Dacă legea va intra în vigoare, vor fi afectate circa 130.000 de persoane originare din România şi Bulgaria care se află, în prezent, în Germania.

Proiectul propus de socialdemocrata Nahles a fost salutat nu numai de către creştin-democraţi, ci şi de către liderul bavarez creştin-social, Horst Seehofer.

Opoziţia a reacţionat cu vehemenţă, respingînd propunerea.

Expertul pentru probleme sociale al grupului parlamentar ecologist, a spus că proiectul contravine „dreptului fundamental la asigurarea existenţei” şi este o eroare.

Critici au venit şi din partea post-comuniştilor din Partidul Stîngii. Vicepreşedintele post-comuniştilor a declarat, că propunerea este o dovadă în plus pentru, ceea ce el a numit, „o seehoferizare a Partidului Social-Democrat”. În loc să propună soluţii europene, social-democraţia preferă „izolarea naţională”.

Şefa post-comuniştilor a abordat problema dintr-o perspectivă europeană, afirmînd că astfel de măsuri nu indică o direcţie acceptabilă. Ar fi mai bine să se elaboreze un plan care anihilează decalajele existente între ţările UE şi să se garanteze oricărui cetăţean european un venit minim, decent.

Ilustraţie:

Andrea Nahles (Foto: Facebook)

XS
SM
MD
LG