Linkuri accesibilitate

Între blasfemie şi clasicizare


Rita şi Hermann Nitsch
Rita şi Hermann Nitsch

Hermann Nitsch, reprezentantul de frunte al „acţionismului“ austriac.

La sfîrşitul săptămînii s-a desfăşurat în localitatea Prinzendorf, din Austria, „Festival Rusaliei“, care de mulţi ani a devenit una din întîlnirile artistice europene tradiţionale. În centrul acţiunilor organizate în castelul din Prinzendorf se află opera artistului Herman Nitsch, un reprezentant al aşa numitului „acţionism vienez“, un curent artistic de avangardă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:50 0:00
Link direct

Lucrări la expoziția de la Prinzendorf
Lucrări la expoziția de la Prinzendorf

În perioada anilor 1960, dar şi mai tîrziu, Hermann Nitsch a început să monteze spectacole în care se interferau teatrul cu ritualul religios şi artele plastice cu muzica. În aceste „piese“ acţioniste, artistul a folosit pe lîngă actori şi publicul prezent, animale tăiate, fructe şi legume, sînge şi muzică. Spectacolele aminteau, pe alocuri, de ritualurile împrumutate din liturghia catolică. Această îmbinare de elemente eterogene, numite de Nietsch „teatrul misterului orgiastic“ („Orgien Mysterien Theater”), a fost considerată de contestatari drept o adevărată blasfemie. Mai ales reprezentanţi ai clerului catolic austriac, conservator, au încercat, la un moment dat, să oprească acţiunile lui Nitsch. S-a apelat chiar la intervenţia justiţiei.

La expoziția Nitsch de la Prinzendorf
La expoziția Nitsch de la Prinzendorf

Între timp Hermann Nietsch, azi în vîrstă de 77 de ani, distins cu titlul de doctor honoris causa al Universităţii din Cluj, este considerat un clasic în viaţă, un multitalent de care Austria oficială este mîndră. În oraşul Mistelbach există pînă şi un muzeu Nitsch, unde anul acesta a fost inaugurată expoziţia intitulată, „Ritualuri“ şi la care au participat pe lîngă invitaţi din numeroase ţări europene şi oficialităţile landului federal Austria Inferioară.

„Ritual” și Festivalul Rusaliei la Prinzendorf
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00

Hermann Nitsch a explicat în faţa presei că „ritualul este o acţiune meditativă“ care corespunde voinţei „creatorului“.

Barbara Schwarz, reprezentanta guvernului de land, a spus cu prilejul festivităţii din Muzeul Nitsch, că operele artistului declanşează „atitudini emoţionale“, „sentimente senzuale“ şi „gînduri eliberate“.

Arta lui Nietsch îi face pe oameni mai liberi şi mai toleranţi, a subliniat Barbara Schwarz.

La Mistelbach a fost lansat şi un dublu CD cu lucrări muzicale care l-au marcat şi inspirat pe compozitorul Nitsch.

La Castelul din Prinzendorf, unde sînt expuse numeroase lucrări realizate de Nitsch, oaspeţii prezenţi au vizionat sălile în care se află montajele unor obiecte – odăjdii preoţeşti, tablouri, parafraze ale tablourilor de inspiraţie religioasă etc. – care exprimă, în esenţă, o critică existenţialistă la adresa culturii contemporane a violenţei cinematografice, mediale şi televizuale.

Tradiţionala procesiune laică, organizată anual de Rusalii la Prinzendorf, a fost un adevărat happening care a culminat într-un banchet în aer liber. De detaliile organizatorice ale festivalului se ocupă soţia lui Hermann Nitsch, Rita, originară din localitatea bănăţeană Iecea Mică. Tot de acolo a venit anul acesta şi personalul care se ocupa de partea culinară a festivităţii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG