Linkuri accesibilitate

„Autorităţile din R. Moldova s-au bucurat în ultimii şapte ani de zile de încrederea UE, dar s-au dedat delapidărilor, corupţiei...”


Igor Boțan cu Vasile Botnaru la o dezbatere în studiou Europei Libere
Igor Boțan cu Vasile Botnaru la o dezbatere în studiou Europei Libere

Puncte de vedere săptămînale în dialog: Igor Boțan-Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Motivaţia Brexit-ului poate fi formulată cam cinic, dar printr-un dicton pe care îl ştie toată lumea: mai aproape dinţii decât părinţii. Principiu pe care l-a formulat, pe timpuri, fostul preşedinte comunist, Vladimir Voronin. Deci, să înţelegem că în desaga britanicilor ponoasele au devenit mai grele decât beneficiile?

Igor Boțan: „La început, trebuie să ne lămurim cu domnul Voronin. El a făcut un lucru foarte bun pentru Republica Moldova, atunci când, la 13 noiembrie 2002, a semnat decretul prezidenţial privind integrarea europeană a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Şi astfel a catapultat, practic, popularitatea euro-integrării mult peste cota de 70%.

Igor Boțan: „Da. El în sinea sa înţelegea care este direcţia strategică. Mai mult decât atât, el a impus elaborarea strategiei de integrare europeană. Metaforele sînt una, electoratul e alta şi a plăcea electoratului este altă poveste, dar alegerea strategică a făcut-o el şi la un moment dat chiar se mândrea. Acum, revenind la realităţile de astăzi, sigur că guvernanţii noştri încearcă să vorbească despre necesitatea rămânerii pe această dimensiune de integrare europeană.

Numai că aceşti guvernanţi uită un lucru foarte important, care a fost mesajul strategic al Uniunii Europene, atunci când a deschis vecinătatea europeană şi Parteneriatul Estic – să asigure o centură de prieteni de-a lungul hotarelor Uniunii Europene pentru a combate traficurile criminale de fiinţe umane, organe umane, arme mici, droguri, materiale radioactive. Şi ce vedem noi acum? Noi vedem că autorităţile din Republica Moldova, în ultimii şapte ani de zile, s-au bucurat de încrederea Uniunii Europene, dar s-au dedat delapidărilor, s-au dedat corupţiei. Și acum scâncesc la poarta Uniunii Europene, mai având şi tupeul să se adreseze cetăţenilor britanici, somându-i să nu părăsească Uniunea Europeană, că le strică visul.”

Europa Liberă: Fireşte, premierul Filip nici nu putea să spună altceva, mai ales că Brexit-ul a încurajat oponenţii euro-integrării.

Igor Boțan: „Eu cred că această mişcare oricum va rămâne populară, chiar dacă numărul celor care îmbrăţişează ideea europeană va oscila, dar această idee nu poate dispărea, pentru că Moldova, metaforic vorbind, este o insulă mică între două plăci tectonice – Uniunea Europeană şi Uniunea Euroasiatică. Cum nu dai, va trebui să facem alegerea: ori să fim cu Europa, ori să fim cu Uniunea Euroasiatică.”

Europa Liberă: Dar fiţi de acord, îngrijorarea britanicilor care abandonează Uniunea Europeană pentru că le este lezată independenţa transmit un semnal pentru aspiranţi ca Republica Moldova: „Atenţie! În Uniunea Europeană independenţa vă va fi, cel puţin, diluată”.

Igor Boțan: „Eu cred că foarte multă lume va realiza în curând că ceea ce s-a întâmplat în cazul Britaniei chiar are conotaţii pozitive. Este o uniune de state independente, o uniune liberă în care cine vrea şi poate intră, iar dacă vrea părăseşte această uniune. Britanicii şi-au demonstrat că au această independenţă. Oricine poate să exercite încă o dată sau să repete exerciţiul britanic, dacă vor independenţă. Dar la fel de independentă este şi decizia de a rămâne sau de a adera la Uniunea Europeană.”

Europa Liberă: În concluzie, numărul euroscepticilor din Moldova va creşte sau nu?

Igor Boțan: „Eu cred că lucrurile s-au stabilizat, jumătate din populaţia Republicii Moldova are viziuni pro-europene, altă jumătate – euro-asiatice. De aceea, eu cred că ceea ce s-a întâmplat în cazul britanic nu trebuie dramatizat, lucrurile vor reveni la normalitate, iar cetăţenii britanici se vor convinge că şi-au exercitat un drept.

Moldovenii pot învăţa din experienţa britanicilor, să nu se lase ademeniţi de populişti, fiindcă ştim ce s-a întâmplat a doua zi cu sistemul financiar-bancar din Marea Britanie, vedem cum se comportă businessul, vedem cum se comportă elitele. Dacă majoritatea cetăţenilor britanici au fost pentru Brexit, atunci elitele, cele politice, în marea lor majoritate şi elitele economice de business, sunt totalmente împotrivă. Dar o societate este condusă de elite. Deci, vom vedea care vor fi efectele.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG