Ministrul german de externe Frank Walter Steinmeier se află în Moldova, unde de dimineață a avut întrevederi cu președintele parlamentului Andrian Candu, cu premierul Pavel Filip, cu ministrul de externe Andrei Galbur şi cu vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Bălan. La Tiraspol, înaltul oficial german, a cărui țară deține președinția OSCE în acest moment, nu a avut pe agendă o întâlnire cu liderul regiunii Evgheni Şevciuk. Dar s-a întâlnit cu șeful executivului și conducerea Sovietului suprem din autoproclamata republică.
Șeful diplomației germane a atras atenția că după reluarea negocierilor în formatul 5+2, discuțiile trebuie să ia calea unor realizări concrete. Pentru început, să fie puse în aplicare înțelegerile convenite de reprezentanții Chișinăului și Tiraspolului la Berlin, și anume să fie recunoscute diplomele emise de universitățile din stânga Nistrului, iar autoturismele cu plăcuțe de înmatriculare eliberate la Tiraspol să fie admise în traficul internațional. Ministrul de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, a cărui țară deține președinția OSCE a mai precizat că un statut special al regiunii transnistrene poate fi acceptat doar cu respectarea integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova:
„Sfatul meu este să se discute în baza unor măsuri de consolidare a încrederii astfel încât să fie creată baza pentru soluționarea unor probleme mai complexe ulterior. Măsurile despre care am discutat la Berlin și astăzi, aceste măsuri nu vor putea schimba de la o zi la alta viața în Republica Moldova și regiunea transnistreană, dar trebuie să fie începute măsuri mici, cum ar fi redeschiderea podului sau recunoașterea diplomelor universitare, cu garantarea suveranității Republicii Moldova. Sunt pași mici pe care i-aș recomanda să fie implementați cu multă ambiție.”
La rândul său, premierul Pavel Filip a confirmat disponibilitatea autorităților moldovene de a realiza măsurile discutate la Berlin și a spus că ulterior ar trebui rezolvată problema fermierilor din Dubăsari care nu au acces la terenurile lor situate după traseul Râbnița-Tiraspol, dar și a locuitorilor din zona de securitate cărora le este îngrădită libera circulație.
Pavel Filip a mai spus că autoritățile de la Chișinău sunt interesate ca discuțiile în formatul 5+2 să ajungă și la chestiuni politice, cum ar fi statutul juridic al regiunii transnistrene:
„Am exprimat disponibilitatea de a elabora în timpul apropiat o concepție cu privire la parametrii de bază ai statutului juridic special al Transnistriei cu respectarea suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.”
Oficialului german s-a referit la conflictele înghețate din regiune și, în cazul celui transnistrean, a menționat nevoia unui dialog care să asigure stabilitatea în Republica Moldova. După o pauză de doi ani, la reluarea negocierilor sub președinția germană a OSCE, observatori de la Chișinău și internaționali au apreciat înțelegerile convenite la Berlin drept cedări ale Chișinăului în raport cu Tiraspolul. L-am întrebat pe ministrul german de externe Frank Walter Steinmeier ce părere are despre aceste opinii:
„La Berlin, când am discutat în formatul 5+2 și ulterior la conferința de la Bavaria, această setare a agendei este recunoscută a fi una corectă și în Republica Moldova. Faptul că nu am ajuns încă la o soluție, asta nu înseamnă că noi cedăm. Iată de ce sunt convins că și guvernul Republicii Moldova este de părere că fiecare pas mic care se face, nu doar că este favorabil pentru ambele părți, dar este util și pentru integritatea Republicii Moldova și suveranitatea acesteia în totalitate.”
Dar iată cum a comentat premierul Pavel Filip îngrijorările experților care susțin că recunoașterea diplomelor și a plăcuțelor de înmatriculare transnistrene ar fi de fapt o recunoaștere a așa-zisei statalități transnistrene:
„Noi trebuie să facem absolut tot posibilul pentru a veni în confortul cetățenilor, și nu contează că acești cetățeni sunt pe malul drept sau pe malul stâng al Nistrului. Noi trebuie să avem grijă de ei, trebuie să avem grijă de calitatea vieții lor și atunci când vorbim despre apostilare, trebuie să le oferim același drept și lor, să poată merge să-și continue studiile, fie la universitățile din Europa, fie în altă parte.”
Șeful diplomației germane a mers azi și la Tiraspol, unde s-a întâlnit cu șeful executivului regiunii, Pavel Prokudin, cu șeful Sovietului suprem, Vadim Krasnoselski, și cu reprezentantul politic al administrației transnistrene, Vitali Ignatiev.
De curând, administrația de la Tiraspol a cerut convocarea unei ședințe extraordinare în formatul 5+2 care să fie dedicată exclusiv problemei tranzitului de combustibil pe căile ferate.
Portalul oficial al administrației novostipmr.com îl citează pe diplomatul german cu declarația că ,,va lua sub control această chestiune”. Potrivit portalului, negociatorul de la Tiraspol, Vitali Ignatiev, a spus că este gata să respecte cuvânt cu cuvânt angajamentele convenite la Berlin.