Linkuri accesibilitate

Fără plăcere, la Rio


Un pachet cu cocaină, ștampilat cu însemnele olimpice, dintr-o serie confiscate de poliția braziliană
Un pachet cu cocaină, ștampilat cu însemnele olimpice, dintr-o serie confiscate de poliția braziliană

Olimpiada începe săptămîna viitoare, pe 5 august, dar e aproape compromisă moral de CIO şi material de organizatori.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) e, în continuare, un subiect mai mare şi mai dezbătut decît Olimpiada de vară din Brazilia. Olimpiada începe săptămîna viitoare, pe 5 august, dar e aproape compromisă moral de CIO şi material de organizatori.

CIO trebuia să ia o decizie în privinţa delegaţiei ruse. Două rapoarte au descris, cu probe, sistemul de dopaj pus la punct şi sprijinit de stat în Rusia. Toată lumea a aşteptat decizia CiO cu o singură întrebare pe buze: va avea CIO curajul să sancţioneze Rusia? CIO nu a avut curajul.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, are relaţii bune cu Vladimir Putin. De aici comparaţia care face din Bach un Schröder mai mic, aluzie la fostul Cancelar german devenit ulterior asociat al intereselor poitice şi energetice ruseşti. CIO l-a scutit pe Putin de o umilinţă publică, recurgînd la o manevră birocratică de nivel jos. La o laşitate. CIO a cerut celor 27 de Federaţii Internaţionale care răspund de sporturile olimpice să ia o decizie, de la caz la caz, asupra sportivilor ruşi. Asta poate duce la eliminări individuale, dar permite o delegaţie rusă mai mai mică sau mai mare. Evident, cu numai 12 zile la dispoziţie, Federaţiile nu mai pot face mare lucru.

Există şi o a doua inconsecvenţă majoră în decizia CIO. E vorba de prevederea care spune că orice sportiv rus care a fost suspendat pentru dopaj în trecut e exclus de la Olimpiada de la Rio. Ceea ce contravine unui principiu de drept care spune că nimeni nu poate fi pedepsit de două ori pentru aceeaşi vină. Alţi sportivi, din alte ţări, pot concura la Rio, deşi au primit suspendări pe care le-au ispăşit între timp. Contradicţia e flagrantă. CIO poate pierde uşor, dacă vreun sportiv rus se adresează justiţiei. Foarte probabil, nu va fi cazul. Rusia s-a declarat mulţumită de deciziile CIO şi va avea grijă să elimine orice complicaţii.

Oricum, CIO a zdruncinat serios credibilitatea micării olimpice pe care a pus-o mai prejos de interesele politice.

A doua problemă la Rio e pălăria. Olimpiada e o pălărie prea mare pentru Brazilia. Sigur, Brazilia e o ţară cu potenţial enorm, dar asta nu înseamnă mare lucru, dată fiind calitatea administraţiei. Olimpiada începe cu mari probleme de organizare. Satul olimpic a fost dat la cheie cu tot cu mizerie. Delegaţia Australiei a refuzat cazarea în satul olimpic, după ce a găsit apa şiroind din pereţi, conducte sparte, mirosuri grele şi coridoare întunecoase. Australienii s-au mutat la hotel, dar alte delegaţii nu-şi pot permite aşa ceva şi se vor descurca aşa cum vor putea.

Brazilia e încă un caz de decizie politică. Mitul brazilian era la modă acum 10 ani, cînd făcera figură de mare putere viitoare şi era alintată ca reţetă socialistă de succes. Între timp, corupţia a biruit tot, ţara e lihnită şi în criză dar a rămas cu Olimpiada şi miliarde de dolari cheltuite fără sens. Majoritatea populaţiei e împotriva Olimpiadei, demonstraţiile se ţin lanţ dar competiţia va începe la termen. Va fi, aproape sigur, cea mai puţin iubită şi cea mai contestată olimpiadă din cîte au fost.

XS
SM
MD
LG