Linkuri accesibilitate

Brexit-ul „ar putea ruina tot ceea ce a realizat generația părinților noștri - o politică de pace, reconciliere și gîndire comună”


La Muzeul de Arte Aplicate și Design, Londra (© Victoria & Albert Museum)
La Muzeul de Arte Aplicate și Design, Londra (© Victoria & Albert Museum)

Directorul Muzeului de Arte Aplicate și Design „Victoria & Albert” de la Londra reacționează.

Lumea artei este întotdeauna sensibilă la seismele politice și, la Londra, anunțul Brexit-ului, succesul referendumului pe tema ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, începe să facă victime. Martin Roth, unul din cei mai de succes directori de muzee din lume, s-a declarat „personal uluit” de rezultatul referendumului și, după cinci ani la conducerea Muzeului Victoria și Albert, Muzeul de Arte Aplicate și Design, și-a anunțat demisia. Universitarul german a anunțat că revine în țara natală, pentru a prelua președinția Institutului de Relații cu Străinătatea din Stuttgart.

Cultură și politică: Brexit și artă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:11 0:00
Link direct

Prof. Martin Roth, director al Victoria & Albert Museum, Londra
Prof. Martin Roth, director al Victoria & Albert Museum, Londra

Profesorul Martin Roth este cunoscut de ani de zile drept o personalitate artistică angajată și cu luări de poziție democratice. Înainte de referendumul britanic el declarase pentru Deutsche Welle că, în calitatea sa de german crescut după cel de-al Doilea Război Mondial, el consideră Europa drept „sinonimă cu pacea”. „Pentru mine, Europa a dat întotdeauna speranța unui viitor pașnic, bazat pe egalitate a valorilor, solidaritate și toleranță. A renunța la ele înseamnă a crea bariere culturale, iar faptul mă îngrijorează.”

O relatare a BBC-ului îl citează cu afirmația că rezultatul referendumului îl preocupă și că se simte „ca și cum ar schia pe o ceață extrem de groasă”. Martin Roth evoca cu acel prilej și scrisori primite de la potențiali sponsori ai Muzeului care îl întrebau dacă se pot pune în așteptare contribuțiile lor. Întrebat dacă și-ar putea continua misiunea după Brexit, Roth spunea că este foarte probabil ca postul să îi fie confirmat, dar că „întrebarea care se pune este dacă un astfel de post își păstrează atractivitatea într-un asemenea context”.

Muzeul de Arte Aplicate și Design din Londra s-a bucurat în cursul ultimului an de o cifră record de 3,9 milioane de vizitatori și, în iulie trecut, a primit distincția de „Muzeu al Anului”, premiu ce i-a adus o sută de mii de lire sterline din partea Art Fund. În aprilie 2011 cînd se anunța venirea sa la conducerea Muzeului Victoria și Albert, Roth, pînă atunci director general al Colecțiilor de Stat de Artă din Dresda, se declarase „onorat” să preia directoratul „muzeului de artă și design dominant pe plan mondial”. Președintele Consiliului de conducere al Muzeului declara atunci că Martin Roth este cunoscut pentru „capacitățile sale de a conduce și a administra organizații de artă complexe”, iar ministrul culturii în guvernul premierului David Cameron, îi lăudase „bogăția experienței, a cunoașterii și a angajamentului” în activitatea sa.

Așteptările liderilor britanici nu au fost dezamăgite, sub administrația lui Martin Roth, Muzeul de Arte Aplicate și Design renovîndu-și galeriile, construind o aripă nouă în valoare de 49 de milioane de lire sterline, ce se va deschide în primele luni ale anului viitor, și o nouă clădire în Dundee, programată să fie inaugurată în 2018. Săptămîna aceasta muzeul inaugurează o expoziție despre anii 1960, iar după modelul expoziției de imens succes dedicată lui David Bowie în 2013, s-a anunțat că este în pregătire o alta consacrată lui Pink Floyd.

Vezi pe canalul Vimeo un clip despre expoziția Muzeului V & A în cadrul Bienalei de la Veneția 2016...

Plecarea lui Martin Roth era cumva așteptată și un comentariu din săptămînalul Die Welt apreciază că rezultatul referendumului a fost cumva secundar în decizia sa. În trecutul apropiat, Roth evocase costurile scumpe ale vieții la Londra, salariile mici, și spusese că funcția sa ar fi echivalat cu „a face afaceri”.

Fotografie a Columnei lui Traian la 1867-70 făcută de John Henry Parker (© Victoria & Albert Museum)
Fotografie a Columnei lui Traian la 1867-70 făcută de John Henry Parker (© Victoria & Albert Museum)

Nemulțumiri similare, se scrie în Die Welt, l-au făcut să plece de la conducerea celebrei Galerii Tate Modern pe istoricul de artă Chris Dercon, venit și el în Germania, în 2015, ca nou intendent la complexul Berliner Volksbühne. Dercon se plînsese că muzeografii, curatorii localnici, cîștigă sub 45 de mii de lire sterline anual, un salariu cu care nu se poate face față costurilor de viață la Londra.

Martin Roth, care a părăsit Dresda în 2011 pe fundalul ascensiunii mișcării xenofobe Pegida, pe care a criticat-o, dar și el însuși mult criticat pentru o expoziție despre Iluminismul german organizată la Beijing, declara la Londra - citat de Times - că Brexit-ul „ar putea ruina tot ceea ce a realizat generația părinților noștri - o politică de pace, reconciliere și gîndire comună” și că, „pe termen lung, Brexit-ul va însemna distanțarea Marii Britanii de Europa continentală”.

Comentatori germani scriu acum că profesorul Martin Roth nu este un strateg în reacțiile sale, dar îi recunosc calitatea de „luptător” curajos pe plan politic.

Previous Next

XS
SM
MD
LG