Dacă se știe cîte ceva despre arta de a face din țînțar armăsar, operația care face o problemă dintr-o floare e mult mai puțin cunoscută. FIFA se străduie, totuși, să repare situația. În consecință, conducerea FIFA a decis că are o problemă cu meciul Anglia-Scoția din calificările Cupei Mondiale. Meciul se joacă vineri pe Wembley și problema e o floare de mac.
În fiecare noiembrie, în Marea Britanie, mai toată lumea își pune un mac mic de hîrtie în piept. În acest an s-au vîndut 45 de milioane de maci. Lumea îi cumpără de la vînzători ambulanți sau de la casele magazinelor. Macii purtați de britanici sînt un semn că oamenii își amintesc de soldații căzuți în războaie. Banii se duc pe îngrijirea veteranilor și a familiilor rămase în urma celor dispăruți. Nimeni nu are o problemă, fie că e militar sau civil, politician sau șofer, purtător de convingeri de stînga sau de dreapta.
Doar FIFA are o problemă și a interzis jucătorilor scoțieni și englezi să intre în teren purtînd macul pe echipament. Motivul: regulamentul interzice afișarea de simboluri politice. Fotbaliștii britanici au purtat mereu macul și și-au văzut de fotbal. Nu s-a înregistrat nici o furtună politică.
Dar FIFA e neînduplecată. Federația engleză, Federația Scoțiană, Parlamentul și Primul Ministru britanic au anunțat că jucătorii vor intra în teren cu macul pe tricou. FIFA a anunțat că va amenda federațiile engleză și scoțiană. Episodul lasă în urmă o impresie penibilă. FIFA, urmărită de scandaluri enorme de corupție, păzește standardele etice ale fotbalului. Și chiar dacă FIFA ar fi o școală de maici, decizia care vede în maci o problemă politică e complet stupidă. Zeci de milioane de oameni dau un semn că nu uită ororile războaielor, iar FIFA îi bănuiește de agitație politică. E, pur și simplu, grotesc.
Alte meciuri din calificări vor da vineri și sîmbătă cîteva confruntări destule de interesante. Franța joacă acasă cu Suedia și pornește clar favorită. Naționala franceză are practic tot ce face o echipă mare dar caută încă pasul decisiv. Francezii au o problemă de psihologie și se bat prea mult în meciuri care ar trebui cîștigate ușor. Suedia nu mai e ce a fost și e de așteptat ca Franța să se apropie de practica unei echipe care știe să cîștige meciuri fără efort excesiv.
Croația primește Islanda. Cele două surprize ale Europenelor nu sînt, însă, echipe de calibru egal. Croația e plină de jucători de mare calibru internațional și e în măsură să cîștige fără probleme.
Țara Galilor joacă acasă cu Serbia și nu pleacă favorită. Gareth Bale, superstarul galez, nu mai e de ajuns. Ultimul meci, acasă, cu Georgia, a urmat un tipar deja stabilit. Gareth Bale a înscris un gol superb, apoi nimic. Georgia a egalat și putea luat trei puncte dacă nu rata situații clare. Meciul cu Serbia e și mai greu. Naționala sîrbă vine cu jucători de mare calitate tehnică. Cîțiva joacă în campionatul englez și cunosc bine stilul galezilor. Va fi, probabil, un meci strîns și, aproape sigur, un spectacol ofensiv de bună calitate.