Se vorbește tot mai mult de pericolul așa numitelor știri false. Adică știri mincinoase și aberante, prezentate, pe site-uri aparent serioase, ca informații sigure.
Practica a însoțit campania electorală din Statele Unite... Exemple: Hillary Clinton e pedofilă. Sau: Papa îl sprijină pe Trump. Presa s-a repezit să vadă în asemenea prostii justificarea pentru eșecul dnei. Clinton.
Guverne și instituții cer mijloace de protecție, inclusiv cenurarea siteurilor. Deocamdată, e, poate, mai potrivit să vorbim de tendința de a vedea în publicul general o adunătură de proști, naivi și incapabili. În plus, cei ce cred că știrile false au mare putere, cred că acuzații, adică o mîna de tineri pirați ai netului din Estul Europei, pot clătina cea mai puternică democrație a lumii.
În fond, ne putem apăra singuri. Bunul simț e o armă. Cine nu vede, din prima, o știre scornită are o problemă. Și dacă nu o vede poate verifica imediat. de exemplu caută pe Google știrea cu Papa care îl sprijină pe Trump. Și nu va găsi nimic. Ar fi trist și periculos ca din frustrarea unei înfrîngeri să se nască un mit care naște o justificare, care naște o formă de control. Și nu dă doi bani pe bunul simț și pe mintea omului de rînd.